434
Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας στη συνάντησή τους | Twitter

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν Δένδιας – Χριστοδουλίδης

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 22:47
Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας στη συνάντησή τους
|Twitter

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν Δένδιας – Χριστοδουλίδης

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 22:47

Σε θερμό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη, που είχε ως θέμα την αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τον συντονισμό των προσπαθειών, εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων αυτής της εβδομάδας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το κύριο θέμα της συζήτησης με τον Κύπριο ομόλογό του ήταν ο συντονισμός στα πολλά που αφορούν την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο.

«Συζητήσαμε και για τις προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας – υπό το πρίσμα των προσπαθειών της ειδική απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών (Τζέιν Χολ) Λούτ – από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά».

Ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι παρά την εποικοδομητική στάση που τηρεί συνεχώς η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν τηρεί ανάλογη στάση και δεν βοηθά στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Τόνισε ότι στις προγραμματισμένες συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη δική του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «η ελληνική πλευρά θα θέσει ξεκάθαρα προς την Τουρκία την ανάγκη δικής της συνεργασίας στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δένδια:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που συναντιέμαι σήμερα με τον αγαπητό συνάδελφο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, τον φίλο μου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως καταλαβαίνετε, το κύριο αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν ο συντονισμός μας στα πολλά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών μας, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο. Για αυτό λοιπόν, συναντηθήκαμε σήμερα, την πρώτη ημέρα της Υπουργικής Εβδομάδας και θα συναντηθούμε βέβαια και πάλι την Παρασκευή, όταν θα δούμε και τον Αιγύπτιο συνάδελφό μας. Συζητήσαμε για τις προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κας Lute, και μάλιστα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Crans Montana, με αυτό ως δεδομένο. Γιατί, πρέπει να πω ότι, παρά τη συνεχή εποικοδομητική στάση την οποία τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν τηρεί μία ανάλογη αντιμετώπιση, δεν βοηθάει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εφόσον, λοιπόν, οι συναντήσεις οι οποίες έχουν προγραμματισθεί, γίνουν, δηλαδή η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν και μετά η δική μου με τον κ. Τσαβούσογλου, η ελληνική πλευρά θα θέσει ξεκάθαρα προς την Τουρκία την ανάγκη δικής της συνεργασίας στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών».