184
Οι γαλάζιες σπηλιές τον παγετώνα προκαλούνται από το νερό που λιώνει και τον θερμότερο αέρα που κατατρώνε τους πάγους | REUTERS/Lisi Niesner

Τίποτα δεν μπορεί πια να σώσει τους παγετώνες της Αυστρίας από την εξαφάνιση

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 18:34
Οι γαλάζιες σπηλιές τον παγετώνα προκαλούνται από το νερό που λιώνει και τον θερμότερο αέρα που κατατρώνε τους πάγους
|REUTERS/Lisi Niesner

Τίποτα δεν μπορεί πια να σώσει τους παγετώνες της Αυστρίας από την εξαφάνιση

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 18:34

Η πρόβλεψη των επιστημόνων είναι δυσοίωνη και δεν φαίνεται να ανατρέπεται: Είναι θέμα λίγων δεκαετιών το ανατολικό τμήμα των Αλπεων, στην Αυστρία, να χάσει για πάντα τους παγετώνες του λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί έχουν μια τελευταία ευκαιρία να εξερευνήσουν τις σπηλιές που δημιουργούνται μέσα στους παγετώνες και να δώσουν απαντήσεις γιατί η τήξη μοιάζει να συμβαίνει με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τους παγετώνες στις ανατολικές Αλπεις», λέει στον Telegraph η αυστριακή επιστήμονας Αντρέα Φίσερ που πάντως επισημαίνει ότι «εδώ μπορούμε να δούμε τι θα συμβεί αν σε άλλους παγετώνες δεν κάνουμε τίποτα».

Οι σπηλιές κατατρώνε τον παγετώνα από το εσωτερικό του. Δημιουργούνται όταν ο θερμότερος αέρας και το νερό από το λιώσιμο του πάγου έρχονται σε επαφή με συμπαγή πάγο.

Ο παγετώνας που συρρικνώνεται είναι ο Γιαμταλφέρνερ, ένας από τους 30 στην Αυστρία και ένας από τους 10 που είναι υπό συνεχή παρακολούθηση με μετρήσεις ακριβείας.

Κατά τους επιστήμονες οι σπηλιές είναι τυπική ένδειξη ότι ο παγετώνας αποσυντίθεται. Η φθορά γίνεται ορατή μόνο όταν καταρρεύσουν τα τοιχώματα της σπηλιάς, αποκαλύπτοντας την μη αναστρέψιμη καταστροφή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...