| .
Επικαιρότητα

Την τελευταία στιγμή περιμένουν 2,3 εκατ. φορολογούμενοι για τη δήλωση

Το σύστημα της ΑΑΔΕ καλείται να διαχειριστεί δεκάδες χιλιάδες υποβολές την ημέρα, ενώ πλησιάζει και η προθεσμία για την πρώτη δόση του φόρου
Protagon Team

Πάνω από το 35% των φορολογούμενων καλείται να υποβάλει τη δήλωσή του μέσα στον Ιούλιο, λίγο πριν χρειαστεί να πληρώσει και την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχει υποβληθεί το 64% των δηλώσεων και άρα απομένουν περίπου 2,3 εκατ. δηλώσεις.

Ως τις 29 Ιουλίου, οπότε λήγει η προθεσμία, πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον 89.000 δηλώσεις την ημέρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές ενός συστήματος που δεν φημίζεται για την σταθερότητά του υπό πίεση.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», έχουν υποβληθεί 3.948.984 δηλώσεις και έχουν εκδοθεί 5.494.403 εκκαθαριστικά σημειώματα. Η διαφορά εξηγείται από τη ρύθμιση που ισχύει από φέτος για χωριστά εκκαθαριστικά για κάθε μέλος του ζευγαριού, ακόμη και αν έχουν υποβάλει δήλωση από κοινού.

Η επεξεργασία των δηλώσεων δείχνει ότι τρεις στους δέκα φορολογουμένους (30,72%) θα πληρώσουν επιπλέον φόρο (κατά μέσο όρο 771 ευρώ). Η καταβολή του φόρου θα γίνει όπως πάντα σε τρεις δόσεις, στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 29 Νοεμβρίου.

Το 57,95% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο ενώ για το 11,32% θα υπάρξει επιστροφή που κατά μέσον όρο φθάνει τα 289 ευρώ. Το ποσό της επιστροφής μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές των φορολογουμένων.

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τις δηλώσεις θα αρχίσει η διαδικασία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, που θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως τον Ιανουάριο του 2020.