630
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την Παρασκευή στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕnews

Την Παρασκευή στη Βουλή η απάντηση Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση για την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 13:51
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την Παρασκευή στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕnews

Την Παρασκευή στη Βουλή η απάντηση Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση για την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 13:51

Μία ακόμη σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία, αναμένεται την Παρασκευή στη Βουλή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, να καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και μέσω αυτής τους πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και την πορεία του εμβολιασμού, ανέφερε στο μπρίφινγκ της Πέμπτης ο κ. Ταραντίλης, και επαναλαμβάνοντας ότι η συζήτηση θα γίνει ανοικτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες (εννοώντας το αίτημα του Αλεξη Τσίπρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών), έριξε το γάντι στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης:

Πέρα από την όποια κριτική, είπε, περιμένουμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το συλλογικό καλό.

Ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε κατά τα άλλα, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων.

Για μία ακόμη φορά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ταυτόχρονα όμως, δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων.

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Ταραντίλης, συνεχίζει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την καταβολή από το Κράτος μεγάλου τμήματος του κόστους των ενοικίων και, βέβαια, τους διαδοχικούς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα χορηγηθούν σημαντικές διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή). Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, όλες οι αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται –μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων– και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Οσον αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε στοιχεία που, όπως είπε, δείχνουν ότι η χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια.

Οπως έκανε γνωστό, έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 146 Νοσοκομεία και σε πολλά από αυτά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου. Μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί περίπου 65.000 άτομα, δηλαδή το 0,6% του πληθυσμού, και αυτή τη στιγμή, επεσήμανε, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων, ώστε η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι.

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε επίσης στην παραλαβή των πρώτων 8.000 δόσεων του εμβολίου της Moderna, ενώ παράλληλα, όπως σημείωσε, αυξάνονται οι δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να προστεθούν τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.

Στο μεταξύ έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 85 και άνω ετών και ήδη έχουν πάρει σχετικό μήνυμα δεκάδες χιλιάδες και έχουν επιβεβαιωθεί 110.000 ραντεβού που θα ξεκινήσουν από τις 16 Ιανουαρίου. Πολίτες που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού μπορούν να το κάνουν έως και 72 ώρες πριν από την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία.

Μετά το δεύτερο εμβόλιο θα χορηγείται στους εμβολιασμένους πιστοποιητικό εμβολιασμού και αυτό, όπως εισηγείται ο Πρωθυπουργός, με επιστολές του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, είναι σημαντικό να καθιερωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ετσι, πρόσθεσε, θα διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και σε τρίτες χώρες, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News