441
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίστεψε τον Τραμπ και μέχρι την Παρασκευή «πάγωσε» στη σκακιέρα κάποια υποτιθέμενη κίνηση ματ | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Την Παρασκευή ο Ερντογάν θα πει… «καλά νέα» στους Τούρκους

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2020, 01:13
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίστεψε τον Τραμπ και μέχρι την Παρασκευή «πάγωσε» στη σκακιέρα κάποια υποτιθέμενη κίνηση ματ
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Την Παρασκευή ο Ερντογάν θα πει… «καλά νέα» στους Τούρκους

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2020, 01:13

Την ίδια ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφραζε την αλληλεγγύη της στα δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και την πίστη της στην επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο τούρκος πρόεδρος έκανε μία αινιγματική δήλωση, όλο υπαινιγμούς, που το νόημά της θα αποκαλυφθεί στο εγγύς μέλλον. (Ισως πρόκειται για την τουρκική εκδοχή του «ες αύριον τα σπουδαία»…)

Αν ο Ερντογάν είναι καλός σκακιστής, και μάλιστα παγκόσμιας κλάσης όπως νομίζει ο Τραμπ, ή… ταβλαδόρος, όπως νομίζουν οι περισσότεροι σώφρονες παρατηρητές της σημερινής Τουρκίας, μέλλει να αποδειχτεί και μάλιστα λίαν συντόμως: μεθαύριο, κιόλας, την Παρασκευή!

Πώς και έτσι; Διότι την Τετάρτη 19 Αυγούστου ο τούρκος πρόεδρος άνοιξε το στόμα του υπερβολικά, επηρεασμένος ίσως από τη διάμετρο της τρύπας που άνοιξε στα πλευρά της φρεγάτας του το «Λήμνος», και εξαπέλυσε ακόμη έναν γρίφο με ολίγη από… Συνθήκη των Σεβρών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εγκαίνια κάποιου εργοστασίου με ενεργειακή στόχευση (φωτοβολταϊκά) είπε ότι την Παρασκευή η κυβέρνησή του θα δώσει ένα καλό νέο στον λαό της Τουρκίας. Τι; Θα φάει ψωμάκι φθηνό ο κόσμος;

«Πιστεύω ότι στην Τουρκία αρχίζει νέα περίοδος. Αν το ανακοινώσω, θα χαθεί η αγωνία». Και, ως γνωστόν, χωρίς αγωνία η μπουκιά δεν νοστιμίζει.

«Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες» είπε ο Ερντογάν. «Τα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό. Ειδικά η αντιπολίτευση που ρωτάει τι δουλειά έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλω να το ακούσει καλά. Ο αγώνας της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη δεν είναι μόνο ένας αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων, αλλά ένας αγώνας για το μέλλον της» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Και ολοκλήρωσε: «Οσο μεγάλες προσπάθειες καταβάλλουμε για την προάσπιση της πατρίδας μας, άλλο τόσο σημαντικές είναι και εκείνες για την προάσπιση της “γαλάζιας πατρίδας” μας. Ο αγώνας της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη είναι ένας αγώνας για το μέλλον της. Οπως σκίσαμε πριν από έναν αιώνα τη Συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από τα παραπάνω και από την προσπάθεια ενοποίησης του χώρου της Ανατολικής Μεσογείου (δηλαδή της… Τουρκίας) με τη Λιβύη, ο καθένας μπορεί να καταλήξει με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι, από την Παρασκευή, μαζί με το φθηνό ψωμί ο κάθε Τούρκος θα τρώει και φθηνούς… χουρμάδες. Ωστόσο οι διεθνείς αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει ή την ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ή την ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Η δεύτερη εκδοχή, λένε, θα στείλει στη Μεσόγειο και το νέο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, ονόματι «Κανουνί», που τώρα ελλιμενίζεται στην Αττάλεια. Υπομονή, λοιπόν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...