235
Τρίτη 21 Μαΐου: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Πράγας κατά την υπουργού και του πρωθυπουργού | REUTERS/Bundas Engler

Την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης του Μπάμπις ζητούν μαζικά οι Τσέχοι

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2019, 15:14
Τρίτη 21 Μαΐου: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Πράγας κατά την υπουργού και του πρωθυπουργού
|REUTERS/Bundas Engler

Την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης του Μπάμπις ζητούν μαζικά οι Τσέχοι

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2019, 15:14

Μια παλιά ιστορία από το επιχειρηματικό παρελθόν του πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις επιμένει να επανέρχεται και κατεβάζει χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Πράγας.

Πρόκειται για την εν εξελίξει διερεύνηση των καταγγελιών για τη διασπάθιση χρημάτων της ΕΕ από τις εταιρείες του πρωθυπουργού την περασμένη δεκαετία. Το ποσό ανέρχεται σε περίπου  δύο εκατ. ευρώ, αν και ο Μπάμπις αρνείται τις κατηγορίες.

Στο στόχαστρο των πολιτών είναι πλέον και η υπουργός Δικαιοσύνης Μαρί Μπενεσόβα, η οποία λόγω του αξιώματος αλλά και της πολιτικής φιλίας της με τον πρόεδρο (και φίλο του πρωθυπουργού) Μίλος Ζέμαν, θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να επηρεάσει την υπόθεση.

Ως βουλευτής το 2017, είχε καταψηφίσει την άρση της ασυλίας του Μπάμπις. Καθήκοντα υπουργού ανέλαβε τον Απρίλιο, έπειτα από την παραίτηση του προκατόχου της που ήλθε μετά την εισήγηση της αστυνομίας για την παραπομπή του Μπάμπις.

Με την τελική απόφαση για την παραπομπή να εκκρεμεί, την Τρίτη δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της Πράγας για να διαδηλώσουν κατά του πρωθυπουργού αλλά και της υπουργού. Είναι η κατά σειρά τέταρτη εβδομάδα διαδηλώσεων κατά των δύο πολιτικών.

Οι διοργανωτές μιλούν για 50.000 ανθρώπους, υπερδιπλάσιους από προηγούμενες διαδηλώσεις που συγκέντρωσαν 20.000 ανθρώπους. Κρατούσαν τσεχικές και ευρωπαϊκές σημαίες, σε πλακάτ έγραφαν κατά του Μπάμπις ότι «ντρέπομαι γιατί είσαι πρωθυπουργός μου», ενώ ζητούσαν την παραίτηση της Μπενεσόβα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου λαϊκιστή Μπάμπις δεν δείχνει να έχει χάσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, με τη δημοφιλία της να παραμένει γύρω στο 30%, σημειώνει το Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...