277
| Intimenews/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σχεδιάζει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 12:09
|Intimenews/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σχεδιάζει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 12:09

Εντός Οκτωβρίου σχεδιάζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον αγροτικό τομέα, μέρος του οποίου θα είναι ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα των ελληνοποιήσεων. Επιπρόσθετα, προβλέπεται να νομοθετηθούν αυστηρότερα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που παρανομούν ενώ υπάρχουν σκέψεις τα πρόστιμα να υπολογίζονται επί του τζίρου των εν λόγω επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το νέο πολυνομοσχέδιο κινείται στη φιλοσοφία της ενοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών (ΕΦΕΤ, ΥπΑΑΤ, κ.λ.π.) καθώς όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου «δε γίνεται να ελέγχεται ένας επαγγελματίας από 4-5 διαφορετικά κλιμάκια. Αυτό θα πρέπει να γίνεται από ένα μεικτό κλιμάκιο το οποίο θα τα κάνει όλα».

Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Το μέτρο, μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και τη συμμετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα αναμένεται να μειώσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής των αγροτών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το γάλα, πηγές από το υπουργείο επισήμαναν ότι γίνεται μια προσπάθεια για οριστικοποίηση της σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να πιέζει και ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ενώ έντονες αναμένονται να είναι οι διεργασίες τις επόμενες μέρες.

Τέλος, εντός του Οκτωβρίου επίκειται η πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων προς τις τράπεζες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου προβλέπεται να πέσουν στην αγορά περί τα 400 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ, θα έχουν χαμηλά επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...