Οι Financial Times για τη διαδοχή σε μια πολύ παλιά οικογένεια / Το Rolling Stone για τον προγραμματιστή που έσωσε τα διαστημικά μας όνειρα / Το Quartz για τον νέο τρόπο να καταστρέψουμε τα παιδιά μας / Και το BBC…
  • Financial Times

    Ρότσιλντ/ Το τιμόνι της δυναστείας περνάει στον Αλεξάντρ

    Μετά από μια μαθητεία που διήρκησε περίπου μια δεκαετία, ο Αλεξάντρ ντε Ρότσιλντ είναι έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο της τράπεζας που μέχρι τώρα είχε ο πατέρας του Ντέιβιντ. Ο 37χρονος Αλεξάντρ, απόφοιτος της Ecole Supérieure du Commerce Extérieur του Παρισιού, μετά τις πρώτες εμπειρίες του στην Bear Stearns και την Argan Capital, το 2008 εντάχθηκε στην οικογενειακή τράπεζα και του ανατέθηκε η ευθύνη του Τμήματος των Ιδιωτικών Κεφαλαίων, θέση που μέχρι στιγμής την διοικεί με επιτυχία. Σύμφωνα με τους Financial Times, η παράδοση είναι πιθανό να γίνει τον Ιούνιο.

    Ο Αλεξάντρ αντιπροσωπεύει την έβδομη γενιά τραπεζιτών που ήξεραν πώς να περάσουν στην Ιστορία με τα τεράστια εμπόδια που συναντούσαν και κάθε φορά προσπερνούσαν. Ο πατέρας του Αλεξάντρ, ο Ντέιβιντ, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από εβραίους γονείς που κατάφεραν να σωθούν από τους διωγμούς των Ναζί στην κατεχόμενη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Οταν επέστρεψε στην Ευρώπη, ο Ντέιβιντ φοίτησε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι και το 1981 γνώρισε από κοντά το κύμα κρατικοποιήσεων που αποφάσισε ο Φρανσουά Μιτεράν, νεοεκλεγείς με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο στη συνέχεια ανταμείφθηκε με τέσσερις υπουργούς στην κυβέρνηση.

    «Εβραίοι υπό τον Πετέν, παρίες υπό τον Μιτεράν, βαρέθηκα πια» είχε γράψει τότε ο βαρόνος Γκι ντε Ρότσιλντ, στην περίφημη ανοικτή επιστολή του στην Le Monde. «Η ανακατασκευή μέσα από τα ερείπια δύο φορές σε μια ζωή είναι πάρα πολύ. Συνταξιοδοτημένος με το ζόρι, θεωρώ ότι βρίσκομαι σε απεργία».

    Αλλά ο Ντέιβιντ και ο εξάδελφος Ερικ το 1986 απέκτησαν το δικαίωμα να ιδρύσουν μια νέα τράπεζα με το οικογενειακό όνομα. Και πήραν την ευχάριστη εκδίκηση να γίνουν κυβερνητικοί σύμβουλοι, αυτοί που κάποτε είχαν κρατικοποιηθεί, για την ιδιωτικοποίηση της Paribas. Δύο μελλοντικοί γάλλοι πρόεδροι, ο Ζορζ Πομπιντού και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν εργαστεί εξάλλου για τους «τραπεζίτες των πριγκίπων και τους πρίγκιπες των τραπεζιτών». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

    Φωτό: Ετσι είναι αυτή η οικογένεια. Ασπρο – μαύρο σε έγχρωμο φόντο. Πηγή: Financial Times
  • Rolling Stone

    Apollo 14/ Ποιος ήταν ο άνθρωπος που έγραψε την Ιστορία;

    Για όσους έχουν ζήσει ως παιδιά τη συγκίνηση της πρώτης προσελήνωσης στην ιστορία, στις 20 Ιουλίου του 1969, η ιδέα ότι η τρίτη διαδοχική εξέλιξη αυτής της επιχείρησης – η τρίτη προσελήνωση με την αποσύνδεση από το «Apollo 14»  ήταν ένα βήμα από την αποτυχία είναι πέρα από οποιαδήποτε φαντασία.

    Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν ο Αρμστρονγκ και ο Ολντριν, τον Ιανουάριο του 1971, σημειώθηκε ένα μικρό δράμα μεταξύ του κέντρου ελέγχου της NASA και της τροχιάς του δορυφόρου. Σύμφωνα με άρθρο του Rolling Stone από το Μάρτιο του ’71 που αναρτήθηκε πρόσφατα στο Διαδίκτυο, αν αποφεύχθηκε το δράμα αυτό οφείλεται σε έναν νεαρό προγραμματιστή. «Ευδιάκριτο στον τοίχο του εργαστηρίου Draper στο ΜΙΤ, ένα ποίημα υμνεί τον ηρωισμό του Ντον Εϊλς, του 27χρονου ειδικού στους υπολογιστές του οποίου η ταχύτητα στους υπολογισμούς γλίτωσε το Apollo 14 από την ντροπή της επιστροφής από τη Σελήνη χωρίς ποτέ να προσεληνωθεί», έγραψε ο Τίμοθι Κρουζ από τη Βοστώνη.

    Η Βοστώνη είναι η πόλη στην οποία ζει και σήμερα ο πολύ δραστήριος Εϊλς: συνταξιούχος, χρόνια μετά τις υπηρεσίες που προσέφερε στη NASA έγινε ένας διάσημος γλύπτης. Αλλά εκείνη την ημέρα πριν από 47 χρόνια, ήταν ακόμα ένας «άνθρωπος των κομπιούτερ». «Το εργαστήριο Draper του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης είχε συμβόλαιο με τη NASA για τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών που κρατούν το διαστημικό σκάφος σε τροχιά – έγραψε το περιοδικό το 1971. Ο Εϊλς, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βοστόνης το 1966, με γυαλιά στυλ Τζον Λένον, μουστάκι και μακριά ξανθά μαλλιά, είναι ειδικός στην κατάρτιση προγραμμάτων για τη φάση προσελήνωσης των σχετικών τμημάτων του σκάφους». Ενώ το διαστημικό σκάφος πλησίαζε το φεγγάρι, ένας ζωτικής σημασίας διακόπτης χάλασε, θέτοντας σε κίνδυνο την προσελήνωση. Ο Εϊλς χρειάστηκε μόνο δύο ώρες για να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα στον υπολογιστή που να παρακάμπτει τον ελαττωματικό διακόπτη. Και έγινε διάσημος.

    Αυτές τις περιπέτειες υπενθύμισε ο 74χρονος Εϊλς στο βιβλίο του «Sunburst and Luminary: An Apollo Memoirs» που κυκλοφόρησε χθες. Καλοτάξιδο.

    Φωτό: Αυτοί το χαζεύουν. Εκείνος το προσελήνωσε. Πηγή: Shutterstock
  • Quartz

    Ερευνα/ Το sexting κάνει θραύση στους έφηβους

    Οι Αμερικανοί το αποκαλούν «sexting». Πρόκειται για την αλληλογραφία και την ανταλλαγή φωτογραφιών και σεξουαλικών κειμένων μέσω του smartphone. Αφού επικαλείται μια νέα έρευνα που λέει ότι το sexting είναι πιο διαδομένο απ’ ό,τι πιστεύαμε, η Τζένι Αντερσον αναρωτιέται στο Quartz αν αυτός είναι ο νέος τρόπος να καταστρέψουμε τα παιδιά μας. Η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων αγνοεί την ύπαρξη του φαινομένου. Μέση ηλικία; Μεταξύ 12 και 17 ετών: μέσα στην εφηβεία. Ένας στους επτά έφηβους στέλνει «καυτές» φωτογραφίες – σχεδόν, δηλαδή, το 15%. «Η αποστολή προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεο μπορεί να είναι μέρος μιας σχέσης ενός υγιούς ζευγαριού, αλλά οι έφηβοι σπάνια σκέφτονται τις νομικές συνέπειες πίσω από αυτές».

    Η Λίζα Νταμούρ, ψυχολόγος και συγγραφέας, συνοψίζει τον υποκείμενο κίνδυνο: «Έχουμε την τάση να προειδοποιούμε τα παιδιά μας κατά της αποστολής γυμνών φωτογραφιών, αλλά δεν τους υπενθυμίζουμε ότι πρώτα απ ‘όλα είναι σημαντικό εκείνα να μην ζητούν τέτοιες φωτογραφίες».Τέτοιες ενέργειες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εκφοβισμού και ψυχικής υγείας. «Το μη συναινετικό sexting, όπως και το μη συναινετικό σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε κακή ψυχολογική υγεία». Προσπερνώντας κάθε σύμβαση και αμηχανία, οι γονείς πρέπει να βρουν ένα κλειδί συνομιλίας για το θέμα του sexting με τα παιδιά τους. Ακούει κανείς τους;

    Φωτό: Πηγή: Shutterstock
  • BBC

    Χαρτί υγείας/ Θα είναι η επόμενη παγκόσμια κρίση;

    «Η Ταϊβάν βρίσκεται σε πανικό», είναι ο τίτλος του BBC. Επειδή την απειλεί με επίθεση η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας; Όχι. Επειδή κάποιος πύραυλος του Κιμ έχασε τον δρόμο του; Ούτε. Το νησί είναι υπό κατάρρευση επειδή δεν υπάρχει χαρτί υγείας. Ή μάλλον, τα αποθέματα χαρτιού υγείας εξαντλήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εναλλάσσονται οι φωτογραφίες από τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ με εκείνες από τις άδειες θήκες ρολών υγείας στις τουαλέτες. Μια εξωπραγματική κατάσταση. Ο ένοχος; Οι προβλέψεις ότι η τιμή του χαρτιού ταχείας διάσπασης  θα αυξηθεί μεταξύ 10 και 30% τον επόμενο μήνα. Τουλάχιστον στην Ασία. Ο λόγος για μια τέτοια ανησυχία, ωστόσο, φαίνεται να είναι περισσότερο ο φόβος της μείωσης της εισαγωγής παρά της αύξησης του κόστους.

    Όλα προέρχονται από την κρίση στην παραγωγή χαρτοπολτού (κυρίως από ευκάλυπτο) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαρτιού υγείας: στη Βραζιλία, η ξηρασία έχει μειώσει δραστικά την ποσότητα του εξαγόμενου χαρτοπολτού.Και στον Καναδά, οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν πολλές φυτείες. Έτσι, η τιμή του πολτού φυτικών ινών για χαρτί υγείας είναι σήμερα 800 δολάρια τον τόνο, έναντι 650 πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εισαγωγείς, λόγω των άλλων αυξήσεων (μεταφορά και συσκευασία), η τελική τιμή στην Ασία θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερη κατά 50%. Και μετά τι χρειάζεται για να εξαπλωθεί ο πανικός και να μην έχεις ούτε χαρτομάντηλο να κλάψεις;

    Φωτό: Τα τελευταία αποθέματα; Πηγή: Shutterstock



text
  • Απαράδεκτο να έχει κακοκαιρία Απρίλιο μήνα. Πού ακούστηκε;


    19 Απριλίου 2024, 22:01