539
Λιγότερα χρήματα στα φάρμακα λόγω μείωσης της τιμής τους θα δίνουν οι ασφαλισμένοι, επιβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας | Intime

Τιμολόγηση-κοστολόγηση φαρμάκων: όλα από την αρχή

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 14 Νοεμβρίου 2019, 15:29
Λιγότερα χρήματα στα φάρμακα λόγω μείωσης της τιμής τους θα δίνουν οι ασφαλισμένοι, επιβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
|Intime

Τιμολόγηση-κοστολόγηση φαρμάκων: όλα από την αρχή

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 14 Νοεμβρίου 2019, 15:29

Οχι μόνο κόβονται με το… «νυστέρι» οι αυξήσεις 10% στις τιμές των φαρμάκων, που επιχείρησε να επιβάλει εν μέσω κρίσης η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά απαγορεύεται να γίνει οπουδήποτε αύξηση φαρμάκου μέσα στο 2020.

Αυτό προκύπτει όχι από κάποια προεκλογική δέσμευση, αλλά από την κατεπείγουσα τροπολογία του υπουργού Υγείας Βασίλης Κικίλια, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας και ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε προωθήσει ρύθμιση που προέβλεπε αυξήσεις στα φάρμακα, κάτι που προεκλογικά είχε στηλιτεύσει η ΝΔ. Μάλιστα, το νέο δελτίο τιμών επρόκειτο να ανακοινωθεί τέσσερις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά τελικά αποσύρθηκε με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου.

Τώρα, ο υπουργός Υγείας με την κατεπείγουσα τροπολογία του διατηρεί τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ διευκρινίζεται στην τροπολογία ότι «δεν θα επιτρέπονται αυξήσεις στις τιμές τους».

«Εκτός από το πάγωμα των αυξήσεων, επειδή οι τιμές κάποιων φαρμάκων θα μειωθούν, υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει συνολική μείωση της δαπάνης που θα φτάσει έως το 7%. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί σημαντικά και η συμμετοχή πολιτών στα φάρμακα, άρα θα πληρώνουν λιγότερα από την τσέπη τους», εξηγεί στο Protagon ο κ. Κικίλιας.

Καινούργια φάρμακα

Αναφορικά με τα καινοτόμα φάρμακα που έχουν εγκριθεί και αναμένεται να μπουν στη λίστα αποζημίωσης, ο υπουργός Υγείας ξεκαθαρίζει ότι «θα ακολουθήσουν αιματηρές διαπραγματεύσεις που θα φτάσουν και το 80% της αρχικής τιμής τους».

Ωστόσο, για να «αντέξουν» οι εταιρείες και να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ή μη διάθεσης φαρμάκων όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, ο υπουργός αναμένεται να μειώσει το clawback για τα νέα φάρμακα, μετά από διαπραγματεύσεις κλίμακας σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

«Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι να πάρει ανάσα και να μην λείψει κανένα απολύτως φάρμακο από την ελληνική οικογένεια», λέει ο υπουργός.

Αυτό άλλωστε ήταν και στην ατζέντα της συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την ολοκλήρωσή της ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πει προεκλογικά “το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή”», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι το υπουργείο Υγείας έρχεται να υλοποιήσει αυτήν τη δέσμευση, νομοθετώντας -όπως τόνισε- όχι μόνο για μηδενικές αυξήσεις, αλλά και για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων έως 7%».

Το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων και το σύστημα κοστολόγησής τους επανακαθορίζεται, σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας στο νομοσχέδιο για την κύρωση ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Με τη νέα ρύθμιση:
  • Ορίζεται ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου, ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις
  • Μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση, η τιμή των φαρμάκων έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών, από 10% που ισχύει, εφόσον η εν λόγω τιμή είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης
  • Καταργείται η καταβολή παραβόλου ύψους 150 ευρώ λόγω της μη υποβολής εφεξής αιτήσεων αύξησης της τιμής κυκλοφορούντος φαρμάκου
  • Προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας δεν ανατιμολογούνται
  • Οι τιμές των φαρμάκων, των οποίων το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...