Ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, Λευτέρης Κρέτσος | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Τηλεοπτικές άδειες: Βγήκαν από το αρχείο τα «βοσκοτόπια Καλογρίτσα» – ποινική δίωξη σε Κρέτσο

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον πρώην υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο για ψευδή βεβαίωση στην περίφημη υπόθεση Καλογρίτσα και τα βοσκοτόπια που χρησιμοποίησε ως εγγύηση για να εξασφαλίσει μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στον διάτρητο διαγωνισμό του Νίκου Παππά το 2016
Protagon Team

Στο προσκήνιο επανέρχεται το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016 που είχε επιχειρήσει να στήσει ο (τέως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής) Νίκος Παππάς.

Με το ρόλο του ως επίδοξος κανάλαρχης, ο επιχειρηματίας Γιάννης Καλογρίτσας είχε αποτελέσει το πρόσωπο-κλειδί στην επίμονη προσπάθεια που καταβλήθηκε επί κυβέρνησης Τσίπρα να δημιουργηθεί (και να αδειοδοτηθεί) το ΣΥΡΙΖΑ-channel, η οποία όμως τελικά κατέληξε σε φιάσκο, όπως και συνολικά ο διαγωνισμός του Νίκου Παππά.

Ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Αθανασίου, ανέσυρε τη σχετική δικογραφία από το αρχείο, όπου την είχε τοποθετήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προχωρώντας τον περασμένο Απρίλιο στην άσκηση διώξεων κατά των μελών της τότε επιτροπής ελέγχου των αδειών.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους της υπόθεσης είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση, ενώ για το ίδιο αδίκημα διώκονται και τα μέλη της ειδικής πενταμελούς επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού.

Για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης διώκεται και ο Ιωάννης Καλογρίτσας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο Λευτέρης Κρέτσος και τα  μέλη της επιτροπής είχαν «αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

«…Αναμφίβολα -τονίζεται- καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ανωτέρων Ειδική Πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού που συστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη χορήγηση 4 αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακήςτηλεοπτικής ευρεκπομπής λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας δεν διενήργησε όπως όφειλε σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας προελεύσεως και τρόπου αποκτήσεως των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας Καλογρίτσας ΑΕ».

Προς απογοήτευση της κυβέρνησης Τσίπρα, λίγες ημέρες αφού  ο κ. Καλογρίτσας είχε πάρει τον τίτλο του οριστικού υπερθεματιστή με την υπογραφή του κ. Κρέτσου, αποδείχθηκε ότι ο επίδοξος καναλάρχης ήταν «ακάλυπτος», αφού είχε παρουσιάσει ως εγγύηση δανεικά βοσκοτόπια αδιευκρίνιστης αξίας και… υποσχέσεις μελλοντικού δανεισμού μέσω της Attica Bank, χωρίς όμως να προσκομίσει ούτε συμβάσεις δανείου ούτε τραπεζικά έγγραφα κατάθεσης και ανάληψης του δανείου όπως ρητά προέβλεπε η προκήρυξη.

Τον Σεπτέμβριο του 2026 η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε ότι η συμμετοχή Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με εγγύηση τα βοσκοτόπια, ήταν παράνομη και ότι ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης ευθυνόταν ποινικώς.

Πιο συγκεκριμένα στις 23 Σεπτεμβρίου του 2016 οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ιωάννης Τραγάκης, Κωνσταντίνος Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το σκάνδαλο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Στη μηνυτήρια αναφορά αναφερόταν ότι η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού επιχείρησε απροκάλυπτα να «ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιμα λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να λάβει υπόψη».

Ανάμεσα σε άλλα οι βουλευτές της ΝΔ κατήγγειλε ότι «η Επιτροπή ψευδώς βεβαίωσε ότι διενήργησε τον έλεγχο επάρκειας των οικονομικών μέσων του Καλογρίτσα με βάση τους όρους της προκήρυξης, αφού είναι σαφές ότι δεν ενήργησε τέτοιο έλεγχο».

Η υπόθεση δεν πήρε ποτέ τη δικαστική οδό και μπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Διαφθοράς δυο μήνες αργότερα.

Το 2018 η Εισαγγελία Εφετών ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο και τον Απρίλιο 2019 κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του Λευτέρη Κρέτσου, του Ιωάννη Καλογρίτσα και των μελών της Επιτροπής.