217
Μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους, κοντά στο Μπαγκούζ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ και Ερντογάν για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 07:45
Μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους, κοντά στο Μπαγκούζ (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ και Ερντογάν για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 07:45

Για τη δημιουργία μιας «πιθανής ζώνης ασφαλείας» στο βόρειο τμήμα της Συρίας συζήτησαν τηλεφωνικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε ενόψει του σημερινού τετ-α-τετ που θα έχει στην Ουάσινγκτον ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον αμερικανό υπηρεσιακό υπουργό Πάτρικ Σάναχαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την σημασία της διμερούς σχέσης και συζήτησαν διάφορα θέματα, όπως η Συρία και το εμπόριο.

«Σχετικά με τη Συρία, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό για τη δημιουργία μιας πιθανής ζώνης ασφαλείας και σημείωσαν ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν και ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, θα φιλοξενήσουν τους τούρκους ομολόγους τους στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω συνομιλίες».

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια «μικρή» ομάδα, περίπου «200 στρατιωτικών» στη Συρία, σε «ειρηνευτικό» ρόλο, για απροσδιόριστη χρονική περίοδο μετά την αποχώρηση της δύναμής τους που είναι ανεπτυγμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Μια μικρή ομάδα περίπου 200 (στρατιωτικών) σε ειρηνευτικό ρόλο θα παραμείνει στη Συρία για μια χρονική περίοδο», ενημέρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς με λακωνική ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει, τον Δεκέμβριο, την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...