213
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο πολιτικών στο Κρεμλίνο, το 2017 | EPA

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν για τη Συρία

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 13:22
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο πολιτικών στο Κρεμλίνο, το 2017
|EPA

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν για τη Συρία

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 13:22

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία και τον θάνατο δεκάδων τούρκων στρατιωτών.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την εφαρμογή των συμφωνιών για την επαρχία Ιντλίμπ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο ηγέτες «συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Συρία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, αναφέροντας ότι είναι «σοβαρά ανήσυχοι για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ιντλίμπ».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη «βελτίωσης της αποτελεσματικότητας» των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και «λήψης επιπλέον μέτρων» για την εξομάλυνση της κατάστασης.

«Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι διυπουργικές διαβουλεύσεις για το θέμα και να εξετασθεί η δυνατότητα της πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής σύντομα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι θέλει την αποφυγή της επανάληψης «τέτοιων τραγωδιών» και ότι η Μόσχα «κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των τούρκων στρατιωτών» που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «σε απάντηση των συστηματικών παραβιάσεων του καθεστώτος της εκεχειρίας στη ζώνη, ο συριακός στρατός έχει το πλήρες δικαίωμα να απαντήσει. Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, επίσης, ότι θα προσπαθήσουν να οργανώσουν συνάντηση κορυφής σύντομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...