341
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη συνάντησή τους | ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη και Αναστασιάδη – Αθήνα και Λευκωσία σε κοινό βηματισμό

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 21:35
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη συνάντησή τους
|ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη και Αναστασιάδη – Αθήνα και Λευκωσία σε κοινό βηματισμό

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 21:35

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τον βηματισμό τους.

Οι δύο άνδρες, όπως αναφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Κύπρο έπειτα από τις εξαγγελίες Ερντογάν που έγιναν σήμερα Τρίτη, στην μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974. Οι εξαγγελίες, όπως επισημαίνεται, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπλέον, οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης συζήτησαν τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Νωρίτερα την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας σε κυπριακό λαό και κυβέρνηση. Στο επίκεντρο και αυτής της συζήτησης ήταν ο στενός συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου για την αντιμετώπιση τουρκικής προκλητικότητας.

Το Εθνικό Συμβούλιο συγκαλεί ο Αναστασιάδης

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα, συγκάλεσε για τις 11 το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στον απόηχο των δηλώσεων του Ερντογάν.

Ηδη από νωρίτερα την Τρίτη, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώσει τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και έχει αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς ενημέρωση, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους πρεσβευτές των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), αλλά και τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας θα έχει την ευκαιρία αύριο Τετάρτη και για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με την κυπριακή πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί αρχικά στο Ισραήλ όπου θα συνομιλήσει με τον νέο ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ. Αργότερα θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον κ. Χριστοδουλίδη (οι κοινές δηλώσεις θα γίνουν γύρω στις 14:00), καθώς και με τον δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...