Παιχνίδι με την εικόνα: η Aνγκελα Μέρκελ, δίπλα στον Βολόντιμιρ Ζελένσκι, τρέμει ολόκληρη την στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Γερμανίας | Youtube/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Τι τρέχει με τη Μέρκελ;

Το βίντεο με πρωταγωνίστρια την τρεμάμενη καγκελάριο προκάλεσε αίσθηση ανά την υφήλιο. Επίσημα, λίγο πριν γίνει 65 ετών, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε δυσφορία, στα πρόθυρα της κατάρρευσης
Protagon Team

Είναι άρρωστη η καγκελάριος της Γερμανίας; Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την κατάσταση της υγείας της Ανγκελα Μέρκελ; Στο βίντεο που έκανε την Τρίτη τον γύρο του κόσμου η γερμανίδα ηγέτις εμφανίζεται να τρέμει ολόκληρη και, συγχρόνως, να προσπαθεί απεγνωσμένα, δίχως ωστόσο να μπορεί, να ελέγξει τον εαυτό της, κατά την επίσημη τελετή υποδοχής στο Βερολίνο του νέου προέδρου της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Κατά πάσα πιθανότητα η 64χρονη πολιτικός είτε έπαθε αφυδάτωση, από τη δίψα και τη ζέστη, είτε εκδήλωσε υπόταση. Στη συνέχεια της τελετής έδειξε να συνέρχεται και, έχοντας ξεπεράσει την έντονη δυσφορία που αισθάνθηκε, επιθεώρησε κανονικά το τιμητικό άγημα μαζί με τον προσκεκλημένο της.

«Εν τω μεταξύ ήπια τουλάχιστον τρία ποτήρια νερό και είμαι πολύ καλά», εξήγησε η ίδια έπειτα από μια ώρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Χαμογέλασε, μάλιστα, όταν ο νέος ουκρανός ομόλογός της, θέλησε να υπογραμμίσει πως «στεκόμουν δίπλα της και, πιστέψτε με, ήταν ασφαλής».

Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός πως το βίντεο με πρωταγωνίστρια την τρεμάμενη καγκελάριο προκάλεσε αίσθηση ανά την υφήλιο.

Την στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της πατρίδας της η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να συσπάται ολόκληρη. Προσπαθεί να συγκρατηθεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις της αλλά δεν μπορεί και εξακολουθεί να τρέμει. Τελικά μπόρεσε να σταθεί στο ύψος της και να φέρει εις πέρας την αναπάντεχα δύσκολη αποστολή της, παρόλο που στο τέλος έδειχνε να επιδιώκει την επίσπευση των διαδικασιών, ούτως ώστε να βρεθεί σε κάποιον εσωτερικό χώρο όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Επίσημα η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία την 17η Ιουλίου θα συμπληρώσει 65 χρόνια ζωής, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε δυσφορία, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω της υψηλής, για τα γερμανικά δεδομένα, θερμοκρασίας. Τη στιγμή του επεισοδίου το θερμόμετρο στο Βερολίνο έδειχνε 28 βαθμούς υπό σκιά. Κάτω από ανάλογες συνθήκες, η Μέρκελ είχε αναγκαστεί το 2014 να αναβάλει μια τηλεοπτική συνέντευξή της. Αφότου έφαγε, ωστόσο, κάτι και ήπιε λίγο νερό εμφανίστηκε ενώπιον των πολιτών της Γερμανίας σε απευθείας, μάλιστα, μετάδοση.

Μιλώντας στην Corriere della Sera, ο Αλμπέρτο Αλμπανέζε, καθηγητής Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Humanitas του Μιλάνου, σημείωσε πως σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη η αφυδάτωση δεν προκαλεί τρέμουλο. Ενας αφυδατωμένος άνθρωπος έχει τάσεις λιποθυμίας και μυικές κράμπες ενώ μπορεί να εκδηλώσει υπόταση και καρδιακή αρρυθμία. «Η γερμανίδα καγκελάριος, ωστόσο, μετά από το εν λόγω επεισόδιο, ανέκτησε τις δυνάμεις της και συνέχισε να περπατά κανονικά, ενδεχομένως ταχύτερα από όσο θα έπρεπε», εξήγησε ο ιταλός ιατρός.

Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να πάσχει η καγκελάριος από τρομώδη παράλυση (ή νόσο του Πάρκινσον) και, μιλώντας για το σύνδρομο της ακαθισίας, υποστήριξε πως η αντίδραση της Ανγκελα Μέρκελ ενδέχεται να οφείλεται στη λήψη καταπραϋντικών φαρμάκων. Μην αποκλείοντας την πιθανότητα να είχε πυρετό, ο κ. Αλμπανέζε, θέλησε να υπενθυμίσει πως η υγεία όλων των ισχυρών του κόσμου αποτελεί απόρρητο και αυτό σημαίνει πως όλες οι εικασίες είναι πιθανές.

Στη συνέντευξη Τύπου, σαν να μη συνέβη τίποτα (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Εχοντας παραδώσει τα ηνία των Χριστιανοδημοκρατικών, τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η Μέρκελ διανύει την τέταρτη και τελευταία της θητεία στην καγκελαρία. Εκτός απροόπτου θα συνεχίσει να ηγείται του Μεγάλου Συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών έως το 2021. Αλλά η πολιτική κατάσταση είναι, πλέον, ιδιαίτερα ρευστή και στη Γερμανία με πολλούς γερμανούς αναλυτές να θεωρούν σχεδόν σίγουρη τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον επόμενο χρόνο. Η Μέρκελ, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται για κανένα άλλο αξίωμα ούτε στη Γερμανία αλλά ούτε και στην Ευρώπη. Θέλει να ιδιωτεύσει και να ακούει κλασική μουσική, να ταξιδεύει και να περπατά στα δάση του Ουκερμαρκ στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου μεγάλωσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, πολλοί προσπαθούν να την πείσουν να αναλάβει κάποιο θεσμικό αξίωμα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσφατα ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως θα ήθελε να δει τη γερμανίδα καγκελάριο να αναλαμβάνει χρέη προέδρου της Κομισιόν. Οι περισσότεροι, όμως, θεωρούν πως είναι η ιδανική υποψήφια για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση την οποία σήμερα κατέχει ο πολωνός Ντόναλντ Τουσκ. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια εμπειρία της στη διεθνή πολιτική σκηνή, το κύρος της αλλά και τα ηγετικά προσόντα της θα μπορούσε κάλλιστα να περιορίσει την εξάπλωση των όποιων λαϊκιστικών δυνάμεων που απειλούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αρκεί να το επιθυμεί η ίδια και να είναι καλά, φυσικά, στην υγεία της.