Ταλιμπάν ποζάρει με τη σημαία τους μπροστά σε αμερικανικό ελικόπτερο Black Hawk | Twitter
Επικαιρότητα

Τι θα κάνουν τα πολεμικά τους λάφυρα οι Ταλιμπάν;

Ελικόπτερα, drones, τεθωρακισμένα και άλλος αμερικανικός εξοπλισμός αξίας δισ. δολαρίων έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών, μετά την κατάρρευση του αφγανικού στρατού. Πονοκέφαλος για τον Λευκό Οίκο
Protagon Team

Οι Ταλιμπάν πλέον έχουν περισσότερα αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk από ό,τι άλλα 166 κράτη! Και χιλιάδες άλλα αεροπλάνα, drone, όπλα, τεθωρακισμένα, συσκευές νυχτερινής οράσεως κλπ, που έπεσαν στα χέρια τους αφού κατέρρευσε ο πολύ καλά εξοπλισμένος από τους Αμερικανούς αφγανικός στρατός.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανησυχούν ιδιαίτερα για όλα αυτά και δεν έχουν αποκλείσει αεροπορικά χτυπήματα στα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη, που κάποτε ήταν δικά τους, όπως σημειώνει το Reuters.

Προς το παρόν, όμως, προέχει η εκκένωση των δεκάδων χιλιάδων ξένων και αφγανών πολιτών, οπότε οι αεροπορικές επιθέσεις θα περιμένουν.

Βίντεο από το Αφγανιστάν δείχνουν τους Ταλιμπάν να επιθεωρούν ουρές στρατιωτικών οχημάτων και να ανοίγουν κιβώτια με όπλα, εξοπλισμό επικοινωνιών και στρατιωτικά drone.

Στις αφγανικές δυνάμεις είχαν παραδοθεί από τις ΗΠΑ, 16.000 συσκευές νυχτερινής όρασης, 600.000 όπλα πυροβολικού και 162.000 συσκευές επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, οι Ταλιμπάν έχουν υπό τον έλεγχό τους, περισσότερα από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσά τους και Humvees, καθώς και περίπου 40 αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones.

«Οτιδήποτε δεν καταστράφηκε ανήκει πλέον στους Ταλιμπάν», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του.

Αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα που παραδόθηκαν στον αφγανικό στρατό, τον Φεβρουάριο / Afghanistan Ministry of Defense/via Reuters

Εκτός από τη χρήση τους από τους Ταλιμπάν, οι Αμερικανοί φοβούνται εξίσου την πώλησή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις της περιοχής, όπως το ISIS ή την παράδοσή τους σε Κίνα και Ρωσία.

Από το 2002 έως το 2017, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στις αφγανικές δυνάμεις οπλικά συστήματα αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πολυβόλων, πυραύλων, γυαλιών νυχτερινής όρασης και μικρών κατασκοπευτικών drones.

Και από το 2003 μέχρι το 2016, ο αφγανικός στρατός παρέλαβε 208 αμερικανικά αεροσκάφη, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα από αφγανούς πιλότους που εγκατέλειπαν τη χώρα.