449
|

Tι θα πει η Ελένη Τουλουπάκη στον εισαγγελέα Παπά για τις καταγγελίες Αγγελή

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 11:02

Tι θα πει η Ελένη Τουλουπάκη στον εισαγγελέα Παπά για τις καταγγελίες Αγγελή

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 11:02

Στον «χορό» των καταθέσεων για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis μπαίνει την Τρίτη η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε συνέχεια δικής της αναφοράς κατά του αντεισαγγελέα Αγγελή (πρώην εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαθφοράς) την οποία είχε υποβάλει τον Ιανουάριο του 2019.

Η κατάθεση Τουλουπάκη γίνεται στο πλαίσιο παράλληλης έρευνας με αυτήν των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη. Την εν λόγω έρευνα διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παπάς.

Ο πρωτοδίκης καλείται να ελέγξει τις καταγγελίες της κυρίας Τουλουπάκη κατά του Ιωάννη Αγγελή περί παρεμπόδισης της έρευνάς της για την υπόθεση Novartis.

Η κορύφωση της κόντρας Τουλουπάκη – Aγγελή τοποθετείται χρονικά στην περίφημη συνάντηση ελλήνων και αμερικανών εισαγγελέων στο ξενοδοχείο Ritz Carlton Vienna, στην αυστριακή πρωτεύουσα, τον Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με την κυρία Τουλουπάκη, στη συνάντηση οι Αμερικανοί φέρονται να είπαν ότι διαθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία ελληνικού ενδιαφέροντος από το FBI, ο κ. Αγγελής ωστόσο αρνήθηκε να τα παραλάβει, προτρέποντας τους να τα παραδώσουν μέσω της Eurojust.

Κατά την εκδοχή Τουλουπάκη, μεταξύ των στοιχείων που ήταν έτοιμοι να παραδώσουν στις ελληνικές αρχές οι αμερικανοί εισαγγελείς ήταν και τραπεζικός λογαριασμός πολιτικού προσώπου στην Ελβετία, το οποίο ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis.

Οι Αμερικανοί μάλιστα, φέρονται να ρώτησαν την κυρία Τουλουπάκη, τους συνεργάτες της και τον κ. Αγγελή εάν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό. Τότε όμως, σύμφωνα με την πλευρά της κυρίας Τουλουπάκη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απάντησε στους Αμερικανούς πως εάν διαθέτουν τέτοιου είδους στοιχεία, θα πρέπει να απευθυνθούν στη Εurojust.

Στη σχετική αναφορά της η εισαγγελική λειτουργός φέρεται επίσηις να υποστηρίζει ότι ο Ιωάννης Αγγελής κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis, όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι αμερικανοί συνάδελφοί τους.

Το ραντεβού της Βιέννης

Το ραντεβού με εκπροσώπους των αμερικανικών δικαστικών αρχών φέρεται να είχε κλειστεί με πρωτοβουλία της Ελένης Τουλουπάκη και αντικείμενό του ήταν η παροχή στοιχειών για την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων (συμπεριλαμβανομένων πολιτικών) στο σκάνδαλο της Novartis.

Aνώτατες εισαγγελικές πηγές διέψευδαν πάντως τις καταγγελίες ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τους αμερικανούς εισαγγελεί με την αιτιολογία ότι είναι προϊόν υποκλοπής. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι στη συνάντηση της Βιέννης, δεν δόθηκε τίποτα σχετικό με εμπλοκή συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου (όνομα, λογαριασμός ή οτιδήποτε άλλο).

Τον Ιανουάριο του 2018 – τρεις μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του-   ο κ. Αγγελής παραιτήθηκε από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς με μία πεντασέλιδη αναφορά, όπου κατακεραύνωνε τους χειρισμούς Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis.

Ακολούθησε πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, και των επικούρων εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη, βάσει της αναφοράς Αγγελή, η οποία ωστόσο τέθηκε στο αρχείο από την τότε  Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξενη Δημητρίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...