315
|

Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 10:02

Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 10:02

Προγράμματα σταδιακής επαναφοράς στις πληρωμές των δανειακών δόσεων (step-up) προτείνουν οι τράπεζες μετά το τέλος των moratorium, για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες που βρίσκονται ακόμα αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας και ταυτόχρονα να περιορίσουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Τα νέα προγράμματα αφορούν όσους είχαν «παγώσει» τα δάνειά τους για διάστημα εννέα μηνών και δεν δικαιούνται άλλη παράταση.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα «Εθνογέφυρα» για τη σταδιακή επιστροφή των δανειοληπτών στα κανονικά ποσά των δόσεων, παρέχοντας πρόσθετο χρόνο ανάνηψης σε όσους έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων λόγω πανδημίας.

Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται τηλεφωνικά και τα κριτήρια ένταξης είναι σχετικά απλά. Οσοι εντάσσονται καταβάλλουν για 12 μήνες το 50% της δόσης, ενώ το υπόλοιπο 50% επιμερίζεται, αναλογικά, στις υπολειπόμενες δόσεις του δανείου, μετά την παρέλευση της 12μηνης διευκόλυνσης.

Η Τράπεζα Πειραιώς προφέρει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες των οποίων έληξαν οι αναστολές πληρωμών να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή των δανείων τους σε διάστημα 18 μηνών.

Συγκεκριμένα θα μπορούν να καταβάλουν το 50% της δόσης τους για το σύνολο του 2021 και το 75% της δόσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Eτσι, θα επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ισόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους.

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται χωρίς επίσκεψη στο κατάστημα, με τηλεφωνική επικοινωνία με την Τράπεζα, ενώ με νέα υπηρεσία που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρώνεται και εξ αποστάσεως.

Πιο εξατομικευμένες λύσεις προσφέρει η Alpha Bank προς όσους χρειάζονται βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση. Στη βάση των προτεινόμενων προσωποποιημένων λύσεων βρίσκονται προϊόντα «step-up», που περιλαμβάνουν ουσιαστικές διευκολύνσεις ως προς το ύψος της δόσης επί σειρά μηνών, υπό την προϋπόθεση της έναρξης καταβολών από τον πελάτη.

Σε πιο tailor made λύσεις προσανατολίζεται, τέλος, η Eurobank, δεδομένου ότι έχει και τα λιγότερα κόκκινα δάνεια μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Οι «νέες» δόσεις εκτιμάται ότι θα κινούνται περί το 50% της αρχικής δόσης για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και μετά σε νέα αναπροσαρμογή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...