482
Από την εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης στον αττικό ουρανό τον Δεκέμβριο του 2014 | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι θα αναπνεύσουμε φέτος στην ατμόσφαιρα της Αθήνας αν στραφούμε στην καύση ξύλων για την θέρμανσή μας

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 18:30
Από την εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης στον αττικό ουρανό τον Δεκέμβριο του 2014
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι θα αναπνεύσουμε φέτος στην ατμόσφαιρα της Αθήνας αν στραφούμε στην καύση ξύλων για την θέρμανσή μας

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 18:30

Η σημαντική στροφή του κόσμου στην καύση ξύλου για οικιακή θέρμανση είναι μια δυσοίωνη, αλλά ιδιαίτερα πιθανή προοπτική για τον φετινό χειμώνα, η οποία θα επιβαρύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα της Αθήνας και την υγεία των πολιτών, ανέφεραν σε άρθρο τους στο περιοδικό «Κόsμος» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του ΕΑΑ, και η συνεργαζόμενη ερευνήτρια Δρ. Ελένη Αθανασοπούλου.

Οπως τόνισαν, «οι συστηματικές μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον υπερσταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Θησείο επιβεβαιώνουν τη σταθερή, διαχρονική επιβάρυνση του Λεκανοπεδίου από την καύση ξύλου κατά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία». Η καύση ξύλου ως συμπληρωματικό ή κύριο μέσο θέρμανσης των κατοικιών στην Αττική τοποθετήθηκε στην έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008-10.

Η Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του ΙΕΠΒΑ, η οποία παρακολουθεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης όλο αυτό το διάστημα, εξέτασε, λοιπόν, ένα σενάριο που υποθέτει διπλασιασμό των εκπεμπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων από την καύση ξυλείας στην Αττική.

Ο διπλασιασμός των εκπομπών από τα τζάκια και τις σόμπες, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, θα οδηγούσε σε μεσοσταθμικές αυξήσεις στα μέσα μηνιαία επίπεδα αιωρουμένων σωματιδίων PM2.5 (διαμέτρου μικρότερης των 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου) «από 20 έως 40% σε κατοικημένες περιοχές των παρυφών του Υμηττού και της Πάρνηθας, και κάπως μικρότερες στον κεντρικό τομέα της Αθήνας (5-15%)», εκτίμησαν.

Στα αριστερά (α) η μέση μηνιαία συγκέντρωση PM2.5 στο λεκανοπέδιο Αττικής κατά τον ψυχρότερο μήνα (Ιανουάριο) του 2019. Οι τιμές εντός των σημείων αντιστοιχούν στις πειραματικές μετρήσεις του Εθνικού Δικτύου ΠΑρακολούθησης Ρύπανσης. Στα δεξιά (β) απεικονίζεται η επιπλέον ποσοστιαία επιβάρυνση των τιμών του χάρτη (α), σύμφωνα με αριθμητικό πείραμα διπλασιασμού της καύσης βιομάζας στις κατοικίες | Πηγή: magazine.noa.gr

Ωστόσο, «σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Σεπτ. ’21), η έκθεση του πληθυσμού σε μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις PM2.5 μεγαλύτερες των 15 μg m-3, και σε ετήσια βάση 5 μg m-3, δεν είναι ασφαλείς για τη Δημόσια Υγεία», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

«Ούτως ή άλλως σε πολλές περιοχές της Αθήνας κατά τους χειμερινούς μήνες ξεπερνάμε κατά πολύ αυτά τα όρια, με μέσες συγκεντρώσεις που κινούνται στο εύρος 20-60 μg m-3», προσέθεσαν, αναφερόμενοι στην ανάλυση που πραγματοποίησαν. Και οι μεσοσταθμικές αυτές τιμές (μέση τιμή του μήνα) δεν είναι απολύτως ενδεικτικές: «Σε ημερήσια βάση, και όταν εντείνεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης τις βραδινές ώρες, οι τιμές των συγκεντρώσεων είναι πολύ μεγαλύτερες».

Ηδη για τον φετινό χειμώνα, υπό το εξεταζόμενο σενάριο και σε αντίστοιχα ψυχρές συνθήκες όπως τον Ιανουάριο του 2019, οι κ.κ. Γερασόπουλος και Αθανασοπούλου προέβλεψαν «μια επιπλέον αύξηση των συγκεντρώσεων κατά 10-20 μg m-3 κατά τις βραδινές ώρες».

Υπενθύμισαν, τέλος, ότι τα αιωρούμενα σωματίδια από την καύση ξυλείας δεν επιβαρύνουν μόνο τον εξωτερικό χώρο, αλλά και τον αέρα εντός του σπιτιού (ανάλογα με το είδος των τζακιών) και συνέστησαν «να περιορίζεται κατά το δυνατόν περισσότερο η χρήση τους ως κύρια πηγή θέρμανσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News