553
Αφού ελέγχθηκαν από την Αντιτρομοκρατική οι επιβάτες της Emirates οδηγήθηκαν με πούλμαν σε ξενοδοχείο | Stringer / SOOC

Τι συνέβη τη νύχτα στο «Ελ. Βενιζέλος»: Το σήμα από τη CIA, η συνοδεία F-16, οι δηλώσεις επιβατών

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 10:55
Αφού ελέγχθηκαν από την Αντιτρομοκρατική οι επιβάτες της Emirates οδηγήθηκαν με πούλμαν σε ξενοδοχείο
|Stringer / SOOC

Τι συνέβη τη νύχτα στο «Ελ. Βενιζέλος»: Το σήμα από τη CIA, η συνοδεία F-16, οι δηλώσεις επιβατών

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 10:55

«Ηταν δυο πολεμικά αεροπλάνα που μας ακολουθούσαν όταν γυρίζαμε στην Αθήνα, δύο ώρες πετάγαμε και δύο ώρες κάναμε να γυρίσουμε»: αυτό δήλωσε αργά τη νύχτα της Πέμπτης στην ΕΡΤ1, επιβάτης της πτήσης που κατευθυνόταν προς Νέα Υόρκη και επέστρεψε εκτάκτως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο θρίλερ που διαδραματίστηκε με τα δύο αεροπλάνα της Emirates.

Τι είχε συμβεί;

Το κουβάρι ξετύλιξε σε ρεπορτάζ της η δημόσια τηλεόραση: η περιπέτεια με τις δύο πτήσεις της Emirates ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9 μ.μ., όταν σήμανε συναγερμός στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από πληροφορία των αμερικανικών Αρχών για ύποπτο άτομο που πιθανόν να έχει επιβιβαστεί σε ένα από τα δύο αεροπλάνα –το ένα με προορισμό το Ντουμπάι και το άλλο τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το ertnews.gr, το σήμα εστάλη από τη CIA.

Αμέσως δόθηκε εντολή να σταματήσει η διαδικασία απογείωσης της πτήσης για Ντουμπάι και το αεροπλάνο επέστρεψε στο σταθμό. Οι Αρχές έλεγξαν όλους τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο.

Οι επιβάτες της πτήσης για Νέα Υόρκη οδηγήθηκαν με πούλμαν σε ξενοδοχείο στο Καβούρι για να διανυκτερεύσουν (SOOC)

Η πτήση προς Νέα Υόρκη όμως είχε ήδη απογειωθεί και έτσι δόθηκε εντολή στον πιλότο να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ άμεσα απογειώθηκαν δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που συνόδευσαν το αεροπλάνο της Emirates.

Μόλις έφτασε το αεροπλάνο της Emirates με 209 επιβάτες και 18μελές πλήρωμα, μετέβη κλιμάκιο της Aντιτρομοκρατικής και έκανε έλεγχο σε επιβάτες και αποσκευές, χωρίς να εντοπίσουν κάποιο ύποπτο άτομο.

Στη συνέχεια οι επιβάτες της πτήσης ΕΚ209 της Emirates οδηγήθηκαν με πούλμαν σε ξενοδοχείο στο Καβούρι για να διανυκτερεύσουν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 8 μ.μ. της Παρασκευής θα φύγουν για τον προορισμό τους με άλλη πτήση.

Για την υπόθεση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο καθώς απαιτήθηκε η απογείωση δύο μαχητικών για να συνοδεύσουν το αεροπλάνο που κατευθυνόταν στη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ σημειώθηκε ότι:

«Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».

Την κατάσταση που επικρατούσε μέσα στο αεροπλάνο με προορισμό τη Νέα Υόρκη περιέγραψε ο κ. Γιάννης Σπυριδάκης ο οποίος ταξίδευε με τη συγκεκριμένη πτήση.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ενημερωθήκαμε από το προσωπικό του αεροπλάνου ότι θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να επιστρέψουμε στο αεροδρόμιο των Αθηνών» είπε στην ΕΡΤ1. «Ιδιαίτερη αναστάτωση δεν υπήρξε. Το πρίεργο ήταν ότι όταν ρωτησαμε γιατί γυρνάμε στην Αθήνα. Μας είπαν ότι η Γαλλία δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε πάνω από τον εναέριο χώρο της».

Οι επιβάτες έμαθαν τι ακριβώς είχε συμβεί αφού προσγειώθηκαν. «Μάθαμε τις ακριβώς συνέβη με την επιστροφή μας στο “Ελ. Βενιζέλος”, μέσω του ίντερνετ όταν και ανοίξαμε τα κινητά μας. Καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν προσγειωθήκαμε».

Τέλος τόνισε ότι αποβιβάστηκαν μόνο οι επιβάτες που είχαν ξεκινήσει από την Αθήνα. «Όλοι οι επιβαίνοντες από Ντουμπάι είχαν εντολή να παραμείνουν στη θέση τους».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...