451
Οι ΜΕΘ είναι εξοπλισμένες με ειδικά μηχανήματα παρακολούθησης για τον κάθε ασθενή | Reuters

Τι συμβαίνει όταν ένας ασθενής μπει στην Εντατική

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 15:55
Οι ΜΕΘ είναι εξοπλισμένες με ειδικά μηχανήματα παρακολούθησης για τον κάθε ασθενή
|Reuters

Τι συμβαίνει όταν ένας ασθενής μπει στην Εντατική

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 15:55

Η απόφαση να μεταφερθεί σε ΜΕΘ ένας ασθενής με νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός είναι σοβαρή και λαμβάνεται μετά από αυστηρή αξιολόγηση των συμπτωμάτων και της πορείας της νόσου.

Αποτελεί δε, σαφή ένδειξη ότι ο ασθενής χρειάζεται πλέον αναπνευστική βοήθεια. Δεν είναι απαραίτητη η διασωλήνωση. Υπάρχουν ακόμη δύο τρόποι αναπνευστικής βοήθειας πριν από αυτό.

Ο πρώτος είναι η απλή μάσκα οξυγόνου, η οποία τοποθετείται και σε πολλούς ασθενείς που βρίσκονται σε θάλαμο, κυρίως μετά από την έξοδό τους από το χειρουργείο.

Ο δεύτερος είναι πάλι μάσκα, αλλά συνδεδεμένη με μία συσκευή θετικής πίεσης (CPAP), η οποία στέλνει οξυγόνο στους πνεύμονες με μεγαλύτερη πίεση, καθώς η απόδοση της αναπνευστική λειτουργίας έχει μειωθεί. Σε αυτήν τη φάση βρίσκεται τώρα και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αν ο ασθενής δεν καταφέρει να ανακτήσει τη φυσιολογική πνευμονική λειτουργία με την CPAP, τότε τον βάζουν σε συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης, δηλαδή αναπνευστήρα (διασωλήνωση).

Στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση οι ασθενείς έχουν πλήρως τις αισθήσεις τους. Στον αναπνευστήρα κάποιοι που είναι πολύ σοβαρά βρίσκονται σε καταστολή.

Και φυσικά δεν σημαίνει ότι ένα περιστατικό με κορονοϊό που θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα θεραπευτεί.

Απλώς θα έχει περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει, καθώς ειδικά μηχανήματα παρακολουθούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως τον ασθενή και αριθμός γιατρών και νοσηλευτών μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της υγείας τους ασταμάτητα και να κάνει άμεσα και χωρίς χρονοκαθυστέρηση παρεμβάσεις.

Στις άμεσες παρεμβάσεις είναι η διασωλήνωση με αναπνευστήρα που πρέπει να γίνει μέσα σε 30 λεπτά, στην περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική έκπτωση της λειτουργίας του πνεύμονα.

Ειδικά στην περίπτωση του κορονοϊού, η νόσος μπορεί δώσει απότομα πολύ έντονα συμπτώματα και να παρουσιάσει ταχεία επιδείνωση. Κάτι που μέχρι πρόσφατα προκαλούσε έκπληξη ακόμη και στους πιο έμπειρους γιατρούς.

«Θα ήταν απίθανο οι γιατροί που νοσηλεύουν τον Μπόρις Τζόνσον να μην το είχαν προβλέψει αυτό και προφανώς τον μετέφεραν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προληπτικά», εκτιμά η βρετανική Telegraph.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η παροχή οξυγόνου και ακολούθως η διασωλήνωση, είναι σημαντικά μέτρα όχι μόνο επειδή ο ασθενής έχει εκδηλώσει σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες. Αλλά έτσι ώστε να «ξεκουραστεί» το βασικό όργανο που παρέχει οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό και να υπάρχει ενέργεια για να καταπολεμήσει καλύτερα τη νόσο, συμπληρώνει η Telegraph.

Τα σοβαρά περιστατικά της Covid-19 έχουν αναπτύξει υπερβολικά ισχυρή ανοσοανταπόκριση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή φλεγμονή και να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων.

Ωστόσο, όσο βοηθητική και αν είναι η ΜΕΘ, το 50,1% των ασθενών που θα νοσηλευτεί, τελικά δεν θα τα καταφέρει. Αριθμός πολύ μεγαλύτερος από άλλες ιογενείς πνευμονίες, στις οποίες η θνησιμότητα είναι 22,4%.

Βέβαια, το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται και από την ηλικία και στην περίπτωση του 55χρονου Μπόρις Τζόνσον, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας Πολ Χάντερ, εκτιμά ότι αυτό φτάνει στο 54%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...