772
Το κρουαζιερόπλοιο κρατάει κλεισμένους τους επιβάτες στα δωμάτιά τους | Reuters

Τι συμβαίνει με τους «φυλακισμένους» στο κρουαζιερόπλοιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 12:05
Το κρουαζιερόπλοιο κρατάει κλεισμένους τους επιβάτες στα δωμάτιά τους
|Reuters

Τι συμβαίνει με τους «φυλακισμένους» στο κρουαζιερόπλοιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 12:05

Διακοπές και χαλάρωση σε ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, spa, υψηλή γαστρονομία και πολλές ακόμη παροχές για «έχοντες», που πολλοί θα ήθελαν να απολαύσουν.

Ομως το όνειρο πάγωσε στα κρύα νερά της Ιαπωνίας, όταν στις 3 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του θανατηφόρου νέου κορονοϊού στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess».

Μεταξύ τους και δύο Ελληνες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναμένεται να επαναπατριστούν μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Δευτέρας, περίπου 450 άτομα έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό.

Ολα ξεκίνησαν όταν το πλοίο ετοιμαζόταν να δέσει στο λιμάνι της Γιοκοχάμα κοντά στο Τόκιο και οι επιβάτες να βγουν στην ξηρά και να απολαύσουν τις τελευταίες ημέρες της κρουαζιέρας τους σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ασίας. Ωστόσο, ξαφνικά, οι 2.666 επιβάτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο «χρυσό», πλωτό κλουβί τους, μαζί με τα 1.045 άτομα του πληρώματος, όπως έγραψε ο Guardian.

Τέλος στους χορούς και τα γλέντια έβαλε ο ιός / Diamond Princess, twitter

Το «θρίλερ» άρχισε όταν ένας 80χρονος επιβάτης από το Χονγκ Κονγκ, χρειάστηκε νοσηλεία, αποβιβάστηκε και μπήκε σε νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Αμέσως οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας απαγόρευσαν την έξοδο των επιβατών από το κρουαζιερόπλοιο και άρχισαν να ελέγχουν όσους από τους επιβάτες και το πλήρωμα ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Δύο ημέρες αργότερα, 20 άτομα βρέθηκαν θετικά στον νέο κορονοϊό, 102 είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ ακόμη 171 περιμένουν έγκλειστοι και απομονωμένοι με αγωνία τα αποτελέσματά τους.

Οι υπόλοιποι 3.000 και κάτι επιβαίνοντες που δεν ήταν δυνατόν να εξεταστούν, μπήκαν σε 12ήμερη καραντίνα –για αρχή– και απλώς περιμένουν να δουν αν θα εκδηλώσουν συμπτώματα.

Δεν κυκλοφορεί κανείς πουθενά. Μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα με μάσκες και ειδικές στολές μεταφέρουν το φαγητό στα δωμάτια

Το μόνο που κάνουν είναι να παραμένουν κλεισμένοι μέσα στις καμπίνες τους. Απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλοίου. Ακόμη και το φαγητό πηγαίνει στα δωμάτιά τους με προσωπικό που φορά μάσκα και είναι ενδεδυμένο με στολή προστασίας.

Και φυσικά, δεν επιτρέπεται ούτε μεταξύ τους να επικοινωνήσουν. Η μόνη επαφή που έχουν με τον έξω και έσω κόσμο είναι ηλεκτρονική και μέσω social media.

Ο Πολ και η Τζάκι Φίντρμακ είναι δύο από τους 233 Αυστραλούς που βρίσκονται στο πλοίο και προσπαθούν να αποφύγουν τη φρίκη, διατηρώντας τη θετική ενέργειά τους. «Καθόμαστε κλεισμένοι στην καμπίνα. Είναι λίγο τρομακτικό, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Είμαστε υγιέστατοι, με γερό ανοσοποιητικό σύστημα και ελπίζουμε, με βοηθό την τύχη, να καταπολεμήσουμε τον ιό αν μας χτυπήσει», γράφει η Τζάκι.

Φωτογραφία λίγο προτού το κρουαζιερόπλοιο ξεκινήσει το ταξίδι του

Από την πλευρά του ο Βρετανός Ντέιντ Αμπελ ποστάρει στο Facebook βίντεο με ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει και σχολιάζει ότι και αυτός και η σύζυγός του, Σάλι, πήγαν ταξίδι για να γιορτάσουν την 50ή επέτειο του γάμου τους, όμως έχουν αποδεχθεί ότι δεν είναι πλέον σε διακοπές.

Οι μπουφέδες με το ατελείωτο φαγητό και ποτό, οι δραστηριότητες εντός του πλοίου και οι ατέρμονες ώρες διασκέδασης έχουν αντικατασταθεί πλέον με βασικές προμήθειες για την επιβίωσή τους, όπως για παράδειγμα ένα ζεστό τσάι την ημέρα, ελάχιστο φαγητό και καμία απολύτως υπηρεσία καθαριότητας, αλλαγής πετσετών, σεντονιών κ.λπ.

Απαγορευμένες επαφές σε διπλανά μπαλκόνια συνέλαβε ο φακός του Reuters

Κάποιοι το αντιμετωπίζουν με φόβο, ενώ άλλοι δείχνουν να έχουν χιούμορ, όπως ένας άνδρας ο οποίος τις πρώτες μέρες της καραντίνας ανέφερε στο Twitter ότι γιόρτασε την ένατη επέτειο με τη γυναίκα του με την ανακοίνωση του δέκατου κρούσματος κορονοϊού στο πλοίο. «Χρόνια μας πολλά», έγραψε.

Πρωινό για δύο άτομα, με δύο κρουασάν, αλλά ένα καφέ. Ο,τι υπάρχει…

Πλέον, κάποιοι είναι ευχαριστημένοι ακόμη και αν πάρουν πρωινό και ας μην τους το σερβίρουν την κατάλληλη ώρα, άλλοι χαίρονται με τη δωρεάν αναβάθμιση στις υπηρεσίες Διαδικτύου.

Οσοι έχουν τράπουλα και σουντόκου, επίσης αισθάνονται καλύτερα, αφού έχουν κάτι να τους απασχολήσει.

Από το «ηλεκτρονικό ημερολόγιο» καταστρώματος

Υπάρχουν και αυτοί οι επιβάτες που τρολάρουν τους άλλους, πάντα όμως με καλή διάθεση και χιούμορ. «Πρέπει να είναι τραγικά για τους επιβάτες που η καμπίνα τους δεν έχει ούτε μπαλκόνι ούτε θέα στη θάλασσα», έγραψε κάποιος στα social media.

Επειτα από μόλις δύο ημέρες καραντίνας στα δωμάτια, ανακοινώθηκε στους επιβάτες ότι θα μπορούν να βγουν στο κατάστρωμα για μιάμιση ώρα, και πάντα υπό την επίβλεψη αξιωματικών.

Και το μαρτύριο της κρουαζιέρας του τρόμου αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές μέρες ακόμη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...