908
Μια από τις εικόνες από τον πλου του «Oruc Reis» συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών, στην Αν. Μεσόγειο | Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Τι σημαίνει η απειλή τουρκικών ερευνών στα έξι μίλια από το Καστελόριζο

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 10:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/09/2020, 11:30
Μια από τις εικόνες από τον πλου του «Oruc Reis» συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών, στην Αν. Μεσόγειο
| Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Τι σημαίνει η απειλή τουρκικών ερευνών στα έξι μίλια από το Καστελόριζο

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 10:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/09/2020, 11:30

H Yeni Şafak, εφημερίδα-φερέφωνο του Ταγίπ Ερντογάν, το προανήγγειλε τη Δευτέρα: η Navtex για το «Oruc Reis» θα παραταθεί ως τις 25 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτή τη φορά οι έρευνες θα φτάνουν σε απόσταση έξι μιλίων από το Καστελόριζο και τη Ρόδο! Λίγη ώρα αργότερα ο τούρκος πρόεδρος στοχοποιούσε ευθέως το Καστελόριζο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί» (εδώ).

Είναι προφανές ότι η Αγκυρα επιθυμεί να φέρει τα πράγματα στα άκρα καθώς η Αθήνα δείχνει να έχει καταφέρει να σχηματίσει ευρύτερες συμμαχίες εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Σεπτεμβρίου.

Σε ένα παιχνίδι προπαγάνδας και καθώς βλέπει ότι το παιχνίδι της επικοινωνίας των τουρκικών θέσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χάνεται –τα όσα του διεμήνυσε ο Σαρλ Μισέλ ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου (εδώ) είναι ένα χαστούκι–  ο Ερντογάν επιμένει να περιγράφει με κάθε τρόπο ως μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Ελλάδας και να οριοθετεί τη «μάχη» στην περιοχή του Καστελόριζου, προωθώντας το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

H Yeni Şafak, που αποτελεί «λαγό» της προπαγάνδας του καθεστώτος Ερντογάν, «η προθεσμία της Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τα χωρικά ύδατα των νησιών Ρόδου και Καστελόριζου».

Τι σημαίνει όμως ο επαπειλούμενος πλους του «Oruc Reis» στα έξι μίλια από το Καστελόριζο; Αν η Τουρκία εκδώσει και εφαρμόσει Navtex σεισμικών ερευνών πέριξ των 6 ν.μ. η πρόκληση είναι άλλης τάξης μεγέθους: αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία και όχι απλώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε σύγκρουση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, προκειμένου να σύρει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ σε διάλογο με μια σειρά από απαιτήσεις που έχουν να κάνουν από το Προσφυγικό (μια νέα συμφωνία;), τη Συρία και βεβαίως την Αν. Μεσόγειο. Η χρονική σύμπτωση –διαρροή για Navtex ως τις 25 Σεπτεμβρίου, με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας στις 24 και 25 του μήνα– δεν μπορεί να είναι τυχαία.

Την ίδια ώρα εξάλλου έχει τεθεί στο τραπέζι η πρόταση του Σαρλ Μισέλ για «πολυμερή» διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, με συμμετοχή της Τουρκίας. Η απάντηση της Αθήνας σε αυτό είναι ότι η πρόταση είναι καλοδεχούμενη όμως είναι αυτονόητη η συμμετοχή της Κύπρου –όμως η Αγκυρα δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία…

Σύμφωνα με «Τα Νέα» και το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Φωτάκη, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα δηλώνουν ότι οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της Τουρκίας. Σημειώνουν δε ότι οι ελληνικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού παραμένουν κοντά στο τουρκικό ερευνητικό και τις δυνάμεις που το συνοδεύουν. Η Αθήνα ωστόσο ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν ακολουθεί την προπαγάνδα και τον πόλεμο νεύρων που επιχειρεί η Τουρκία. Οπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεν αντιδρά σε διαρροές και δημοσιεύματα, ωστόσο μελετώνται όλα τα σενάρια και έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Τονίζουν ότι η Αγκυρα δεν έχει καταφέρει να αιφνιδιάσει την Αθήνα μέχρι στιγμής, ενώ όπως σημειώνουν όλες οι διαθέσιμες επιλογές έχουν παρουσιαστεί και είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα μηνύματα είναι σαφή προς την Τουρκία, διαμηνύουν, και όπως προσθέτουν έχουν ήδη σταλεί στην Αγκυρα από το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη ενημερωθεί σε ανώτατο επίπεδο όλοι οι διεθνείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Την ίδια στιγμή πάντως, κλιμακώνεται η εθνικιστική ρητορική στα τουρκικά ΜΜΕ, με τον Μεσούτ Χακί Κασίν, σύμβουλο του Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, να επιτίθεται με δηλώσεις του στην Ελλάδα με αναφορές και στο 1922, αλλά και απειλώντας με πόλεμο. Ο ίδιος μάλιστα εκτόξευσε απειλές και κατά των γαλλικών δυνάμεων και δη του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» που βρίσκεται στην περιοχή.

Το «πληγωμένο υπερεγώ του Ερντογάν»

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της συμπεριφοράς του Ερντογάν παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».

Το ζήτημα για τον Ερντογάν είναι πώς θα υπάρξει μια ευπρεπής έξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος έχει μπει χωρίς να νιώθει ότι θα πληγωθεί το υπερεγώ του, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέροντας ότι «όταν θέλεις να συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες δεν μπορείς την ίδια στιγμή να έρχεσαι και να προκαταλαμβάνεις τη συζήτηση έχοντας έξω πλοία ερευνητικά».

«Το μεγάλο πρόβλημα τώρα είναι ότι είμαστε περίπου έναν μήνα σε αυτού του τύπου την ένταση και άρα καθίσταται πιο δύσκολη η αποσυμπίεση γιατί συνεχώς τροφοδοτείται ο εχθρικός λόγος», προσέθεσε ο κ. Γεραπετρίτης για να συμπληρώσει πως «ο Ταγίπ Ερντογάν έχει φέρει τον εαυτό σε δύσκολη θέση για αποσυμπίεση. Εμείς έχουμε κερδίσει όλα τα διπλωματικά ερίσματα, δεν έχει απομείνει κάτι στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τον υπ. Επικρατείας «κανείς δεν επιθυμεί να υπάρχει αυτού του τύπου η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πληρώσει τον λογαριασμό. Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη στάση: θέλουμε τον διάλογο αλλά συζήτηση υπό το καθεστώς πίεσης και εκβίασης δεν γίνεται».

Όσον αφορά την πρόταση για πολυμερή διάσκεψη ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι είναι μια εκδοχή που έχει στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος. Υπό μια εκδοχή θα ήταν μια λύση – δεν θεωρώ ότι θα μπορούσε να παραχθεί ωφέλιμο αποτέλεσμα γιατί όσο περισσότεροι είναι στο τραπέζι τόσο πιο δύσκολο είναι. Μια πολυμερής πρέπει να περιλαμβάνει την Κύπρο και επειδή η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει θα έφερνε σε αδιέξοδο επί της αρχής μια τέτοια διάσκεψη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...