233
Οι πρώτες επιπτώσεις στις τιμές των καυσίμων κίνησης αναμένεται να φανούν άμεσα | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 10:19
Οι πρώτες επιπτώσεις στις τιμές των καυσίμων κίνησης αναμένεται να φανούν άμεσα
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 10:19

Δέκα και περισσότερα δολάρια σε μία ημέρα αυξήθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να αντιδρούν με έκδηλη ανησυχία στην επίθεση με drone κατά των σαουδαραβικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας πετρελαίου.

Ηταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1991, καθώς οι τιμές αρχικά έφτασαν τα 71 δολάρια (αύξηση 20%) πριν σταθεροποιηθούν στα 66,5 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή άνοδος 10% σε σύγκριση με τα 60 δολάρια της Παρασκευής.

Οι ζημιές από την επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου διατάραξαν την παραγωγή (μειώθηκε κατά 5%), αναμένεται όμως να έχουν καταλυτική επίδραση στην αγορά τους επόμενους μήνες καθώς δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί και άλλο η ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες στη ροή του πετρελαίου.

Η Ελλάδα δεν θα μείνει και αυτή ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σημειώνουν την Τρίτη «Τα Νέα».

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς πετρελαιοειδών, σήμερα στη λιανική υπολογίζεται ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων κίνησης αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 1 λεπτό το λίτρο. Εάν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι διεθνείς τιμές, τότε σε τέσσερις ημέρες οι αυξήσεις θα φτάσουν σταδιακά στα 5 λεπτά το λίτρο.

Πάντως διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας και εφοδιασμού στην εγχώρια αγορά.

Χατζηδάκης: «Κανένας λόγος πανικού»

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς.

Πρόσθεσε ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...