277
Το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο στα Σκόπια με τις δύο σημαίες | EPA/GEORGI LICOVSKI

Τη σημαία του ΝΑΤΟ ανέβασε στην έδρα της κυβέρνησης ο Ζάεφ

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 14:11
Το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο στα Σκόπια με τις δύο σημαίες
|EPA/GEORGI LICOVSKI

Τη σημαία του ΝΑΤΟ ανέβασε στην έδρα της κυβέρνησης ο Ζάεφ

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 14:11

Με την έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ στην έδρα της κυβέρνησης στα Σκόπια έκανε η Βόρεια Μακεδονία άλλο ένα βήμα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα έχει ξηλωθεί η πινακίδα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αναμένεται να τοποθετηθεί νέα με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ μπροστά στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας και αυτής του ΝΑΤΟ (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Η τελετή έγινε την Τρίτη παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Αντίθετα, απουσίαζε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκεόργκι Ιβανώφ, ο οποίος διαφωνεί έντονα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζάεφ επισήμανε πως η προσχώρηση της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αποδεικνύει πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο προς την ανάπτυξη

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το πρακτορείο MIA, πως η χώρα του κατάφερε να επιστρέψει στον κύριο «αυτοκινητόδρομο» προς την Ευρώπη, ενώ μέχρι πρότινος ήταν στον βοηθητικό δρόμο.

Τη Δευτέρα, όπως είχε ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, θα έστελνε η Αθήνα τη ρηματική διακοίνωση με την οποία η ελληνική πλευρά ανακοινώνει ότι κυρώθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Οπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ την Τρίτη, για τεχνικούς λόγους δεν έχει σταλεί ακόμη.

Σήμερα αρχίζει τυπικά η προθεσμία των πέντε ετών για την αλλαγή στα εσωτερικά έγγραφα, όπως τα διαβατήρια.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει και η αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διαβάσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τις γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Κόσοβο και Αλβανία).

Στη συνέχεια οι δύο χώρες θα αποστείλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα του κοινοποιούν τη μεταξύ τους συμφωνία, και η Βόρεια Μακεδονία θα ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει για την αλλαγή της ονομασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...