230
Τροχαίο ατύχημα με νταλίκα στην Εθνική οδό Μυκηνών-Ναυπλίου, τον Μάιο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τις τροχαίες παραβάσεις

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 17:38
Τροχαίο ατύχημα με νταλίκα στην Εθνική οδό Μυκηνών-Ναυπλίου, τον Μάιο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τις τροχαίες παραβάσεις

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 17:38

Βαριές ποινές για πολλές τροχαίες παραβάσεις προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, που φιλοδοξεί να διαμορφώσει μία νέα συμπεριφορά στην οδήγηση.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις αρχές του μήνα και αρχίζει να ισχύει από την 1η Ιουλίου, προβλέπει πως «όποιος οδηγεί όχημα έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος ή έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, αν οδηγεί σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή αν οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο τιμωρείται -αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή, αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα».

Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου ανθρώπου. Αν προκλήθηκε θάνατος πολλών ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κόπωση και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων κυρίως από οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και εταιρικών αυτοκινήτων.