434
Ο Ματέο Ρέντσι με την Ανγκελα Μέρκελ σε συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2016 | EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Τη Μέρκελ για διάδοχο του Τουσκ προτείνει ο Ματέο Ρέντσι – Και η καγκελαρία;

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 11:47
Ο Ματέο Ρέντσι με την Ανγκελα Μέρκελ σε συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2016
|EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Τη Μέρκελ για διάδοχο του Τουσκ προτείνει ο Ματέο Ρέντσι – Και η καγκελαρία;

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 11:47

Η Ανγκελα Μέρκελ σχεδόν από την επομένη των εκλογών του 2017 και της δυστοκίας μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι κατά γενική παραδοχή στον δρόμο της αποχώρησης από την καγκελαρία της Γερμανίας. Είναι όμως δύσκολο να πιστέψει κανένας ότι θα ιδιωτεύσει.

Θα μπορούσε να μεταγγίσει την πείρα της και τις ικανότητές της στην Ευρώπη; Ενας που το πιστεύει είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος κατέθεσε την ιδέα σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.

Ο ιταλός πολιτικός εξηγεί ότι η Μέρκελ θα ήταν ιδανική διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να είναι η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέση που σήμερα κατέχει η Φεντερίκα Μονγκερίνι.

Ο Ρέντσι, σημειώνει το Politico, είχε έλθει σε σύγκρουση με την Μέρκελ κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ για μείζονα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και οι δαπάνες – αλλά ως ένα βαθμό και την ελληνική κρίση.

Η θητεία του Τουσκ λήγει τον Δεκέμβριο, χωρίς να έχει δικαίωμα για τρίτη ανανέωση. Τυπικά, η θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία λήγει το 2021, αν και όλοι συζητούν ότι είναι όλο και πιο πιθανό να αποχωρήσει νωρίτερα. Εξάλλου, τον περασμένο Δεκέμβριο εγκατέλειψε την προεδρία του CDU, κίνηση που θεωρήθηκε ως ένα πρώτο βήμα για να πει αντίο και στην καγκελαρία πριν το 2021.

Αυτή η πρόταση του Ρέντσι αναζωπυρώνει μια συζήτηση που δεν λέει να κλείσει στη Γερμανία, ιδίως από τη στιγμή που η Μέρκελ αποχαιρέτησε το κόμμα. Θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή της στην καγκελαρία μέσα στους επόμενους μήνες; Και ποιος ή ποια θα είναι διάδοχός της; Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλκε που έχασε στην εσωκομματική μάχη του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών τον περασμένο Δεκέμβριο επιμένει ότι η νέα πρόεδρος (και εκλεκτή της Μέρκελ) Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν έχει το αυτοδίκαιο προβάδισμα.

Κατά τα άλλα, στο βιβλίο του ο Ρέντσι επικρίνει την «εύθραυστη», όπως την αποκαλεί, ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Γράφει ακόμη ότι οι εκπρόσωποι της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων του αξιώματος και του ρόλου που πρέπει να παίξει η ΕΕ. Στρέφει μάλιστα ευθέως τα βέλη του κατά της συμπατριώτισσάς του Μονγκερίνι, λέγοντας ότι η επιρροή της στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ «δυστυχώς ήταν σχεδόν μηδενική σε όλους τους σημαντικούς φακέλους».

Οσο για το πρόσωπο που θα επηρεάσει τις αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, ο Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι αυτός είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στο περίπλοκο θεσμικό παζλ. Σήμερα είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης για τον οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται η Ευρώπη και ο λόγος του θα είναι αποφασιστικός για όλα τα μεγάλα αξιώματα», γράφει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...