327
Τραυματιοφορείς του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού μεταφέρουν ασθενή της γρίπης στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, το 1918 | Wikipedia

Τι μας συμβουλεύουν για τον κορονοϊό οι επιζώντες της ισπανικής γρίπης του 1918

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 17:08
Τραυματιοφορείς του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού μεταφέρουν ασθενή της γρίπης στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, το 1918
|Wikipedia

Τι μας συμβουλεύουν για τον κορονοϊό οι επιζώντες της ισπανικής γρίπης του 1918

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 17:08

Ο Χοσέ Αμεάλ Πένια ήταν τεσσάρων ετών όταν η ισπανική γρίπη «θέρισε» τον πληθυσμό στο ψαροχώρι όπου ζούσε, στη βόρεια Ισπανία.

Εκατό και δύο χρόνια αργότερα, ο Αμεάλ Πένια, που θεωρείται ο μοναδικός επιζών της πανδημίας που χαρακτηρίζεται ως η πλέον θανατηφόρα στην Ιστορία, έχει μία συμβουλή να δώσει στους υπόλοιπους συνανθρώπους του: «Να προσέχετε. Δεν θέλω να δω το ίδιο πράγμα να επαναλαμβάνεται. Πήρε τόσες ζωές», γράφει η Guardian.

Η ισπανική γρίπη, που ονομάστηκε έτσι γιατί ο ισπανικός Τύπος ήταν από τους πρώτους που αναφέρθηκαν σε αυτήν, σκότωσε μεταξύ 50 και 100 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Στο ψαροχώρι του Αμεάλ Πένια, σκότωσε 500 άτομα, το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Ο ίδιος θυμάται που έβλεπε συνέχεια από το παράθυρό του κηδείες.

Το φθινόπωρο του 1918, ο Αμεάλ Πένια, σήμερα 105 ετών, έγινε το μοναδικό από τα επτά παιδιά της οικογένειας που προσβλήθηκε από τη γρίπη. «Ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς επέζησα. Οταν ξύπνησα, περπατούσα με το ζόρι. Επρεπε να συρθώ με τα χέρια και τα γόνατα». Καθώς ψηνόταν στον πυρετό, ο γιατρός του έδωσε σταγόνες από βρασμένο ευκάλυπτο και φύκια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ίδιος μαθαίνει τα νέα με αγωνία, καθώς βλέπει να εξαπλώνεται μία νέα θανατηφόρα πανδημία.

Στη χώρα του, ήδη μετρούν 33,089 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.206 θανάτους.

«Ξέρει ακριβώς τι γίνεται με τον κορονοϊό. Επειδή έζησε τα παλιά, δυσκολεύεται τώρα. Φοβάται ότι θα γίνει κάτι παρόμοιο ξανά, παρόλο που ζούμε σε διαφορετικούς καιρούς», είπε η κόρη του.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ένας ακόμα επιζών της ισπανικής γρίπης του 1918, ο Τζο Νιούμαν, ετών 107, είχε και αυτός να προσθέσει την άποψή του: «Υπάρχουμε εμείς που λέμε ότι και αυτό θα περάσει. Και πράγματι, θα περάσει. Αλλά με τι κόστος;», αναρωτιέται από τη Φλόριντα, όπου ζει σήμερα.

Και ζήτησε από όλους να αλληλοστηρίζονται. «Πρέπει να είσαι το δεκανίκι μου. Και εγώ να είμαι το δικό σου. Ετσι ήταν πάντα σε όλες τις κρίσεις που περάσαμε. Και μετά βλέπεις, όταν κοιτάς πίσω, ότι αυτό μας βοήθησε να τις ξεπεράσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...