467
Καγκελαρία, 3 Δεκεμβρίου: «Ε, είδες πώς χάλασε, το άτιμο, και με ταλαιπώρησε;...» | REUTERS/Fabrizio Bensch

Τι μας λέει για τους Γερμανούς -και τη Μέρκελ- η βλάβη στο «Κόνραντ Αντενάουερ»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 12:01
Καγκελαρία, 3 Δεκεμβρίου: «Ε, είδες πώς χάλασε, το άτιμο, και με ταλαιπώρησε;...»
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Τι μας λέει για τους Γερμανούς -και τη Μέρκελ- η βλάβη στο «Κόνραντ Αντενάουερ»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 12:01

Τι ντροπή! Κοτζάμ Γερμανία και δεν έχει δεύτερο αεροπλάνο ώστε να ταξιδέψει επισήμως η καγκελάριός της στην Αργεντινή; Μα, να πάει η Μέρκελ στο Μπουένος Αϊρες με το ισπανικό αεροπλάνο της γραμμής; Φοβερά πράγματα.

Μα, ό,τι και να λέει ο κόσμος (όλος), για τους Γερμανούς δεν τρέχει κάστανο.

Ναι, θα ήταν εθνική προσβολή για κάποιες χώρες αν το δικό τους «Κόνραντ Αντενάουερ» δεν θα πετούσε λόγω εκτεταμένης βλάβης στα ηλεκτρικά του συστήματα ή σε όποια άλλα, όμως για τους Γερμανούς δεν είναι και προς θάνατον το θέμα.

Υπάρχει άλλη νοοτροπία… υπό τας φιλύρας.

Το Politico επικέντρωσε στο θέμα για να καταδείξει τη διαφορετική νοοτροπία. Θύμισε στους αναγνώστες του τη δόξα του προεδρικού αεροσκάφους των ΗΠΑ, αλλά και την αμηχανία του κεραυνοβολημένου από την έκπληξη Ντόναλντ Τραμπ όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ –που δεν είναι δα και Γερμανός, ο άνθρωπος- του είπε, τον περασμένο Ιούλιο, να συντομεύουν τη συζήτησή τους ώστε να μη χάσει την πτήση του.

Αλλοι κόσμοι, τουτέστιν.

Ναι, η πλήρης αποτυχία των συστημάτων επικοινωνιών του επίσημου γερμανικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Αργεντινή για τη σύνοδο κορυφής της G20 υποχρέωσε τη Μέρκελ και την κουστωδία της (συμπεριλαμβανομένων των γερμανών ρεπόρτερ) να περάσουν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης αναγκαστικά στο αεροδρόμιο της Κολωνίας.

Ναι, οι περισσότεροι ηγέτες μιας χώρας της ομάδας G20 θα εξευτελίζονταν εάν πάθαιναν τέτοιο χουνέρι και κατόπιν έπαιρναν το αεροπλάνο της γραμμής για να μεταβούν στον τόπο διεξαγωγής κάποιας συνόδου κορυφής.

Ωστόσο η καγκελάριος, απτόητη, συνέχισε το ταξίδι της μέσω Μαδρίτης με την ισπανική Iberia, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των συνοδών της -και τον σύζυγό της- πίσω στη Γερμανία.

Αλλού, το γεγονός ότι η γερμανική Luftwaffe δεν ήταν σε θέση να παράσχει αντικατάσταση, αναμφισβήτητα θα προκαλούσε κοροϊδίες και καλαμπούρια, αν όχι και δράματα. (Κάποιοι, λόγου χάρη, αναλογίζονται τι θα συνέβαινε αν η αεροπορική βλάβη έσκαγε στην κεφαλή του σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν…)

Εδώ η Μέρκελ δείχνει να το απολαμβάνει κιόλας!

Διότι οι Γερμανοί δεν επιθυμούν να φαίνονται πανίσχυροι. Είναι σαν να λένε στον κόσμο «ποιοι, νομίζετε ρε παιδιά, ότι είμαστε;»

Φυσικά η Γερμανία είναι αρκούντως ισχυρή, σοβαρεύτηκε κάποτε το Politico. Δεν δείχνει την ισχύ της με ντόρο – να, ρωτήστε την Ελλάδα επ’ αυτού, γράφει, να σας πει σχετικώς…

Απαριθμεί πάντως τις πρόσφατες βλάβες του «Αντενάουερ» πριν από το περιστατικό με τη Μέρκελ, σε ένα ταξίδι του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ προς τη Νότια Αφρική και σε ένα άλλο του υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς προς την Ινδονησία (και αυτός είχε πάρει, στη συνέχεια, ένα κοινό αεροπλάνο της γραμμής).

Οι Γερμανοί δεν είναι άνθρωποι που ανησυχούν με τέτοια πράματα.

Ισα-ίσα, δαγκώνει με ιοβόλο χιούμορ το politico, τέτοιες βλάβες, που προξενούν πολύωρες καθυστερήσεις και μπόλικο χασομέρι, δίνουν την απαραίτητη δικαιολογία στους γερμανούς πολιτικούς ώστε να αποφεύγουν βαρετές συναντήσεις ή να τις ακυρώνουν και τελείως αν γίνεται.

Να, όπως έγινε την περασμένη Παρασκευή, όταν ακυρώθηκε η συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...