747
Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στον Λευκό Οίκο | Cecil Stoughton/The White House/John F. Kennedy Presidential Library/File Photo via REUTERS

Χιλιάδες έγγραφα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι – τι αποκαλύπτουν

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2017, 07:54
Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στον Λευκό Οίκο
|Cecil Stoughton/The White House/John F. Kennedy Presidential Library/File Photo via REUTERS

Χιλιάδες έγγραφα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι – τι αποκαλύπτουν

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2017, 07:54

Φως σε κάποια σκοτεινά σημεία της δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες άλλα όχι όμως και κάποια συνταρακτική αποκάλυψη, περιέχουν τα χιλιάδες αρχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης η αμερικανική κυβέρνηση, ύστερα από έγκριση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Υποχρεωμένη από τον νόμο του 1992, που όριζε για το απόρρητο σε ευαίσθητες πληροφορίες την 25ετία- η οποία και έληξε αυτές τις ημέρες-, η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στη δημοσίευση χιλιάδων σελίδων σχετικών με τη δολοφονία του JFK στο Ντάλας, στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Ωστόσο, επέλεξε να μην δημοσιεύσει προς ώρας υλικό που ίσως αποκαλύψει μυστικά που εξακολουθούν να είναι ευαίσθητα και μεθόδους που εξακολουθούν  να χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οσον αφορά για το τι  μαθαίνουμε ως τώρα, φαίνεται ότι η δολοφονία ήταν ένα μυστήριο και για δυνάμεις εκτός ΗΠΑ, όπως την ΕΣΣΔ, αλλά και ότι ο φερόμενος από την αρχή ως δράστης, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ήταν ένα ασταθές άτομο που πάντως το είχαν υπόψη οι Αρχές.

Μαθαίνουμε, όπως συνοψίζει το ως τώρα υλικό ο Guardian, ότι το FBI, επικαλούμενο «κουβανικές πηγές», είχε προσπαθήσει να βρει πληροφορίες για τον Οσβαλντ.

Οι Σοβιετικοί από την πλευρά τους χαρακτήριζαν τον Οσβαλντ «νευρωτικό και μανιακό που δεν είχε πίστη ούτε στην πατρίδα του ούτε πουθενά».

Ανώνυμες απειλές για τη δολοφονία του Οσβαλντ έγιναν με τηλεφώνημα στο γραφείο του FBI στο Ντάλας από την πρώτη βραδιά της δολοφονίας, κάτι που επισήμανε ακόμη και ο πανίσχυρος διευθυντής του FBI Τζ. Εντγκαρ Χούβερ. Κάτι που έγινε πράξη μερικές ημέρες αργότερα, όταν ο Τζακ Ρούμπι σκότωσε τον Οσβαλντ μπροστά στα μάτια των αστυνομικών και των δημοσιογράφων (αλλά και των καμερών).

Υπάρχουν ακόμη ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για επιχειρήσεις της CIA που αφορούν κυρίως την Κούβα.

2017-10-26T050517Z_1815526425_RC14CD53D540_RTRMADP_3_USA-TRUMP-JFK
Ο Οσβαλντ συνελήφθη μερικές ώρες μετά τη δολοφονία (Dallas Police Department/Dallas Municipal Archives/University of North Texas/Handout/File Photo via REUTERS)

Μαθαίνουμε, τέλος, ότι η αναζήτηση του χεριού που όπλισε τον δολοφόνο και μαζί της η συνωμοσιολογία άνθισαν από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας.

Την φοβόταν ο Χούβερ, που έβλεπε ότι η κοινή γνώμη μπορεί να μην πιστέψει το σενάριο της δολοφονίας από τον Οσβαλντ.

Οι Σοβιετικοί αναρωτιόνταν αν υπήρχε «ακροδεξιά συνωμοσία» για τη δολοφονία του προέδρου ή αν είχε οργανωθεί από τον αντιπρόεδρο Λίντον Τζόνσον (που βέβαια έγινε πρόεδρος μετά τη δολοφονία του Κένεντι).

Αξιωματούχοι στην ΕΣΣΔ έβλεπαν πίσω από τη δολοφονία μια καλά οργανωμένη συνωμοσία που ίσως αποσκοπούσε να εκμεταλλευτεί τα αντισοβιετικά αισθήματα στις ΗΠΑ. Ανησυχούσαν ακόμη μήπως κάποιος στρατηγός πάρει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο – ένα χρόνο μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.

Εγγραφο αναφέρει πάντως ότι η είδηση της δολοφονίας προκάλεσε στην ΕΣΣΔ σοκ και θλίψη, ενώ χτύπησαν οι καμπάνες στη μνήμη του πρόεδρου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1979, μαθαίνουμε από τα έγγραφα ότι ο Φιντέλ Κάστρο θα διέψευδε σε αμερικανούς βουλευτές ότι η Κούβα είχε σχέση με τη δολοφονία. Αλλά μαθαίνουμε ότι ο κουβανός πρέσβης στον ΟΗΕ είχε αντιδράσει με χαρά στο άκουσμα της είδησης της δολοφονίας.

wGs0MPXt
Ο δρόμος όπου έγινε η δολοφονία και δεξιά ο «πράσινος λοφίσκος» για τον οποίο τόσες και τόσες θεωρίες έχουν διατυπωθεί

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε ανακοινώσει πανηγυρικά τη δημοσίευση των στοιχείων πριν από μερικές ημέρες, τελικά αποφάσισε να μην δημοσιευτούν κάποια –άγνωστο πόσα ακριβώς- έγγραφα. Ασκώντας το δικαίωμα που έχει ως πρόεδρος να αναστέλλει τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων ζήτησε να ελεγχθούν εκ νέου και να δημοσιευτούν σε έξι μήνες από σήμερα.

Οι «εναλλακτικές» θεωρίες που δεν πεθαίνουν

Οι New York Times, από την πλευρά τους, λένε ότι η αναζήτηση στα έγγραφα είναι σαν να ψάχνεις ένα κιβώτιο με χαρτιά που είναι στο πατάρι – είναι πάντως θησαυρός για τους ερευνητές αλλά και τους συνωμοσιολόγους.

Η έρευνα της επιτροπής Γουόρεν, λίγα χρόνια μετά τη δολοφονία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Οσβαλντ δολοφόνησε τον Κένεντι. Ηταν στον έκτο όροφο ενός κτιρίου που ήταν αποθήκη σχολικών βιβλίων της πολιτείας και τον πυροβόλησε τρεις φορές με καραμπίνα. Χρόνια αργότερα, άλλη έρευνα από το Κογκρέσο απέκλεισε ως πιθανούς οργανωτές και δράστες την ΕΣΣΔ, την Κούβα, τη Μαφία, το FBI, τη CIA και την Μυστική Υπηρεσία που φυλάσσει τον εκάστοτε πρόεδρο.

Τίποτα από όλα αυτά δεν πίστεψαν ποτέ οι συνωμοσιολόγοι: από τον δράστη, στο σημείο όπου βρισκόταν ο δολοφόνος και από τον αριθμό των σφαιρών ως τα κίνητρα των δραστών όλα έχουν αντικατασταθεί με θεωρίες που φτάνουν μέχρι και στα όρια του παραλόγου.

Πέρυσι, και ο ίδιος ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι ο πατέρας του αντιπάλου του, Τεντ Κρουζ, ενεχόταν με κάποιο τρόπο στη δολοφονία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...