472
Μελόνι και Σαϊέντ συζητούν στην Τύνιδα πώς τα λεφτά θα συγκρατήσουν τον ντόπιο φτωχόκοσμο στην πατρίδα του | Tunisian Presidency/Handout via REUTERS

Λύσεις για το Μεταναστευτικό αναζητεί η Μελόνι στη Βόρεια Αφρική

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 08:22
Μελόνι και Σαϊέντ συζητούν στην Τύνιδα πώς τα λεφτά θα συγκρατήσουν τον ντόπιο φτωχόκοσμο στην πατρίδα του
|Tunisian Presidency/Handout via REUTERS

Λύσεις για το Μεταναστευτικό αναζητεί η Μελόνι στη Βόρεια Αφρική

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 08:22

Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχτισε την πολιτική καριέρα της πάνω στην υπόσχεση ότι θα απαλλάξει την πατρίδα της από τη μεταναστευτική ροή εξ Αφρικής μέσω Μεσογείου, έγραψαν οι λονδρέζικοι Times. To μοντέλο που έχει κατά νου βασίζεται στην οικονομική ενίσχυση των αφρικανικών χωρών ώστε να αρθεί εξ αντικειμένου το κίνητρο της μετανάστευσης.

Προτού μεταβεί στην Αφρική η Μελόνι συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία λίβυων πολιτικών του κλίματος που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και οι Δυτικοί, δηλαδή με το πολιτικό προσωπικό της Τρίπολης, ενώ τον περασμένο Μάιο δέχθηκε και τον στρατάρχη της Κυρηναϊκής, Χαλίφα Χαφτάρ, ως εκπρόσωπο του αντιπάλου δέους.

Δεδομένου ότι ο Χαφτάρ προσφάτως έδιωξε από τα εδάφη που ελέγχει χιλιάδες αιγυπτίους μετανάστες, αντί να τους επιτρέψει να προσπαθήσουν να «μπαρκάρουν» προς τη Σικελία, έγινε κάποια καλή αρχή, ωστόσο «αυτό μάλλον δείχνει επιδείνωση των σχέσεων Χαφτάρ-Αλ Σίσι, παρά σύγκλιση με τη Μελόνι».

Την περασμένη Τρίτη η Μελόνι επισκέφθηκε την Τύνιδα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τυνησίας Καΐς Σαϊέντ. «Μιλάμε για κράτος όπου όπου η κατάπτωση της οικονομίας και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναζωπυρώνουν την επιθυμία του λαού για μετανάστευση προς την Ιταλία. Σχεδόν 52.000 άτομα έχουν καταπλεύσει στην Ιταλία με βάρκες από την αρχή του έτους».

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ιταλία επιδιώκει να πείσει την Κομισιόν να αυξήσει τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τυνησία και ζητεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποδεσμεύσει 1,9 δισ. δολάρια, «αν και δεν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις από πλευράς κυβέρνησης Σαϊέντ – αντιθέτως, έκλεισε τη Βουλή, απέλυσε δικαστές και φυλάκισε δημοσιογράφους».

Μιλώντας μετά τη συνάντηση στην Τύνιδα, η Μελόνι δήλωσε ότι η ιταλοτυνησιακή συνεργασία μείωσε ήδη τον αριθμό των μεταναστών που ταξίδεψαν τον Μάιο, «αν και η αριθμητική πτώση μπορεί να οφείλεται στην κακοκαιρία» σχολίασαν δηκτικά οι Βρετανοί. Είπε επίσης ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών εκεί είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αποφευχθεί η μαζική μετανάστευση, επικαλέστηκε μάλιστα κάποιο «σχέδιο Ματέι».

«Το ιταλικό σχέδιο για την Αφρική σημαίνει συνεργασία που δεν είναι πατερναλιστική, δεν είναι ληστρική, αλλά είναι ισότιμη και επιτρέπει στον καθένα να υπερασπιστεί το δικό του εθνικό συμφέρον. Πρόκειται για συνεργασία που προσφέρει ευκαιρίες σε όλους» είπε η ιταλίδα πρωθυπουργός. Ομως το λονδρέζικο μέσο ανέφερε εκτιμήσεις ειδικών που αμφισβητούν τη θεωρία της Μελόνι.

Αυτοί θεωρούν ότι η ανάπτυξη κάποιας χώρας οδηγεί αρχικώς σε περισσότερες αναχωρήσεις, επειδή υπάρχουν περισσότεροι πόροι για να πληρωθούν οι διακινητές. Είπαν ότι και η διεθνής συνεργασία αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων που είναι πιθανό να καλλιεργήσουν φιλοδοξίες για ταξίδια, τόνισαν δε ότι η ανάπτυξη δεν είναι εργαλείο για βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αφού αποδίδει καρπούς σε βάθος χρόνου.

Το ρεπορτάζ των Times κατέληξε με την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ακολουθήσει στο εξής πιο περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες και ότι θα προωθήσει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου επί τόπου, δηλαδή στις βορειοαφρικανικές χώρες.

(Σημειωτέον ότι το ρεπορτάζ αυτό γράφτηκε προτού η ΕΕ ανακοινώσει το βράδυ της Πέμπτης τη νέα στρατηγική της για το Ματαναστευτικό)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...