523
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον κήπο του Λευκού Οίκου. Πέρασε λέει με επιτυχία τα τεστ γνωστικών λειτουργιών. Αλλά τι είναι αυτά | REUTERS/Carlos Barria

Τι έβγαλε το «τεστ Τραμπ»; Ο πρόεδρος έχει κτηνώδη δύναμη (και μάλλον ογκώδη άγνοια)

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2018, 09:00
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον κήπο του Λευκού Οίκου. Πέρασε λέει με επιτυχία τα τεστ γνωστικών λειτουργιών. Αλλά τι είναι αυτά
|REUTERS/Carlos Barria

Τι έβγαλε το «τεστ Τραμπ»; Ο πρόεδρος έχει κτηνώδη δύναμη (και μάλλον ογκώδη άγνοια)

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2018, 09:00

Οι ειδικοί αποφάνθηκαν. Τελικά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αντιμετωπίζει κανένα γνωσιακό πρόβλημα που να μην του επιτρέπει να ασκήσει επαρκώς τα άκρως απαιτητικά καθήκοντά του. Καθώς συμπληρώνει έναν χρόνο στον Λευκό Οίκο (είχε ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2017), πρέπει μόνο να προσέχει τη διατροφή του και να ξεκινήσει να γυμνάζεται ώστε να χάσει μερικά, πέντε ή έξι, κιλά. Πρέπει βέβαια να είναι και πιο ψύχραιμος και λιγότερο ρατσιστής, αλλά σε αυτό η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η γνωμάτευση του δρος Ρόνι Τζάκσον, ναυάρχου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και προσωπικού ιατρού του Τραμπ είναι ξεκάθαρη: ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ χαίρει άκρας υγείας. Διαθέτει, μάλιστα, «απίστευτα γονίδια» και θα μπορούσε ζήσει έως και «διακόσια χρόνια» εάν είχε καλύτερη διατροφήΑλλά το πλήρες τσεκάπ στο οποίο υποβλήθηκε ο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, δεν στάθηκε αρκετό για να μπει ένα τέλος στην έντονη δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει όσον αφορά την κατάσταση της ψυχικής υγείας του και των νοητικών του ικανοτήτων.

Η κυκλοφορία του πολύκροτου, πλέον, βιβλίου «Fire and Fury» του Μάικλ Γουλφ, μερικές ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο όλους όσοι – και σίγουρα δεν είναι λίγοι – θεωρούν ότι ο «Ντόναλντ» είναι ψυχικά ανισόρροπος και διανοητικά καθυστερημένος, «ηλίθιος» αλλά και «εκτός ελέγχου» σύμφωνα με τους πιο στενούς συμβούλους του.

Στην πραγματικότητα, όμως, το εν λόγω ζήτημα απασχολεί αρκετό καιρό τους ειδικούς, από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν δημοσιεύτηκε ένα δοκίμιο της Μπάντι Λι με τον άκρως κατατοπιστικό τίτλο «Η επικίνδυνη περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ: 27ψυχίατροι και ειδικοί εξετάζουν έναν πρόεδρο». Σύμφωνα με την καθηγήτρια στη σχολή Ψυχολογίας του Γέιλ ο Αμερικανός πρόεδρος αποτελεί «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια».

Την Τετάρτη, ο δρ. Ρόνι Τζάκσον είπε πως ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος αυτός που ζήτησε να υποβληθεί σε ένα τεστ για τον έλεγχο των βασικών γνωστικών του ικανοτήτων. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ο σχετικός βαθμός δυσκολίας της «δοκιμασίας» που ξεπέρασε με απόλυτη επιτυχία ο «ιδιοφυής» Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σωστά και στις τριάντα ερωτήσεις.

trump with ronny jackson
Η χειραψία του Ντόναλντ Τραμπ με τον ναύαρχο Ρόνι Τζάκσον αμέσως μετά τον ιατρικό έλεγχο (REUTERS/ Yuri Gripas)

Στη θεωρία στόχος του «Montreal Cognitive Assessment» (έτσι λέγεται το τεστ) είναι ο έλεγχος των βασικών γνωστικών δεξιοτήτων όπως η μνήμη αλλά και των αποκαλούμενων εκτελεστικών λειτουργιών που ρυθμίζουν και διαχειρίζονται τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα. Μερικοί ειδικοί, ωστόσο, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. Το τεστ είναι εξαιρετικά σύντομο, καθώς διαρκεί το πολύ 15 λεπτά, ενώ ο βαθμός δυσκολίας του είναι στην καλύτερη περίπτωση αστείος με τον εξεταζόμενο καλείται να σχεδιάσει ένα τετράγωνο, να διαβάσει την ώρα, να ξεχωρίσει μια τίγρη από ένα λιοντάρι.

Πολλοί, όμως, είναι και εκείνοι που υπερασπίζονται τον δρ. Ρόνι Τζάκσον, ο οποίος υπήρξε προσωπικός γιατρός και του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Νταν Πφάιφερ, πρώην σύμβουλος του τέως προέδρου, θέλησε να επισημάνει μέσω του Twitter ότι «ο Ρόνι Τζάκσον είναι ένας εξαιρετικός γιατρός και εκπληκτικός άνθρωπος. Ο ίδιος, μαζί, με την ομάδα του μάς φρόντιζαν για πολλά χρόνια». Πάντως η δρ. Μπάντι Λι υποστηρίζει πως ο Τραμπ χρήζει μίας πιο ολοκληρωμένης κλινικής νευροψυχιατρικής εκτίμησης. Απαντώντας έμμεσα ο Τζάκσον στους επικριτές του έκανε λόγο για «ψυχιατρική των ταμπλόιντ».

Kouiz_Trump

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...