938
Πριν και μετά: επάνω η πυρκαγιά στο ορεινό θέρετρο Paradise Pines στην Καλιφόρνια και κάτω η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα | Maxar Technologies

Τι είδαν οι δορυφόροι μέσα στη δεκαετία που πέρασε

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2020, 08:45
Πριν και μετά: επάνω η πυρκαγιά στο ορεινό θέρετρο Paradise Pines στην Καλιφόρνια και κάτω η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα
|Maxar Technologies

Τι είδαν οι δορυφόροι μέσα στη δεκαετία που πέρασε

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2020, 08:45

Λίγα 24ωρα πριν η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα αποτελέσει παρελθόν η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, η οποία παρέχει υπηρεσίες απεικόνισης μέσω διαστημικών δορυφόρων, έδωσε στην δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται διάφορα σημεία του πλανήτη, σε αστικές και μη περιοχές, πριν και μετά από κάποιο γεγονός που συνέβη αυτή τη δεκαετία εκεί και αποτέλεσε αιτία για να αλλάξει η εικόνα τους. Πρόκειται για αλλαγές που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές, ατυχήματα, συγκεντρώσεις πλήθους, στρατιωτικές επιθέσεις κ.α

O τυφώνας

Γύρω από τις Holiday Lakes, τρεις μικρές λίμνες στην επαρχία Μπραζόρια του Τέξας, έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα με πληθυσμό περίπου 1200 κατοίκων. Αυτή, επάνω, ήταν η εικόνα της κοινότητας και των λιμνών τον Απρίλιο του 2017

Η εικόνα των Holiday Lakes και της κοινότητας τον Αύγουστο του 2017 μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ και τις πλημμύρες που ακολούθησαν.

O τυφώνας ΙΙ

Εικόνα από την περιοχή Σίμοντον του Τέξας τον Νοέμβριο του 2016

Η εικόνα από την περιοχή Σίμοντον του Τέξας τον Αύγουστο του 2017 μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ και τις πλημμύρες που ακολούθησαν.

Η πετρελαιοκηλίδα

Τον Απρίλιο του 2010 μια έκρηξη σε ένα φρεάτιο στην εξέδρα Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικού προκάλεσε μια τεραστίων διαστάσεων διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα. Οι εκτιμήσεις για την ποσότητα του πετρελαίου που διέρρευσε στο νερό διαφέρουν αφού άλλα νούμερα έδινε η εταιρεία και άλλα οι τεχνικές ομάδες και η αμερικανική κυβέρνηση αλλά σίγουρα είχαμε διαρροή ποσότητας αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει σε δεκάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου. Το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας έφτασε τα 180 χλμ. και τα συνεργεία καθαρισμού κατάφεραν να περισυλλέξουν μόλις το 10%. Η Maxar έδωσε στην δημοσιότητα αυτή την εικόνα από την περιοχή που συνέβη το ατύχημα δύο μήνες μετά από αυτό.

H πυρκαγιά

To ορεινό θέρετρο Paradise Pines στην Καλιφόρνια ήταν αυτό που λέει το όνομα του, ένας παράδεισος πεύκων και δάσους και αυτή ήταν η δορυφορική του εικόνα τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στις 8 Νοέμβριου του 2018 ξεσπά η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια η οποία αποτέλεσε και την πιο καταστροφική πυρκαγιά του 2018 γενικότερα στον πλανήτη. Στις 9 Νοεμβρίου η πύρινη λαίλαπα φτάνει στο Paradise Pines και η εικόνα από τους δορυφόρους δείχνει το τι συνέβη εκεί

Άλλη μια δορυφορική εικόνα από την πυρκαγιά στο Paradise Pines στις 9 Νοεμβρίου του 2018. Εκτός από την καταστροφή του δάσους κάηκαν περίπου 19 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις στην περιοχή ενώ 85 άτομα έχασαν την ζωή τους.

H επίθεση

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στην επαρχία Ιντλίμπ στην Συρία. Κάτω αριστερά στην εικόνα είναι το σπίτι του αρχηγού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 12 Νοεμβρίου του 2019 και το σπίτι του Μπαγκντάντι είναι πλέον ισοπεδωμένο μετά την αεροπορική επίθεση που έγινε εκεί ενώ ο αρχηγός της οργάνωσης βρισκόταν μέσα σε αυτό χάνοντας την ζωή του.

Οι συγκεντρώσεις

Πλήθη πολιτών συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάϊρο στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 κατά την διάρκεια της «Αραβικής Ανοιξης».

Συγκέντρωση πολιτών στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μανάμα στις 22 Φεβρουαρίου του 2011 κατά την διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης»

Το τσουνάμι

H πόλη Σεντάι στην επαρχία Μιγιάγκι της Ιαπωνίας στις 23 Αυγούστου του 2010

Η πόλη Σεντάι στις 12 Μαρτίου του 2011 μια μέρα μετά τον μεγάλο σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Το πυρηνικό εργοστάσιο

Ο δορυφόρος φωτογραφίζει στις 14 Μαρτίου του 2011 το πυρηνικό εργοστάσιο στην Φουκουσίμα στο οποίο τρεις μέρες νωρίτερα εξαιτίας του σεισμού έγινε πυρηνικό ατύχημα με αποτέλεσμα την διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και την θάλασσα.

Λίγη ώρα μετά την λήψη της πρώτης εικόνας από τον δορυφόρο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στις 14 Μαρτίου του 2011 ξεσπά μια πυρκαγιά και ο δορυφόρος την ίδια μέρα καταγράφει τα αποτελέσματα της.

To τεχνητό νησί

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή Νότια Σινική Θάλασσα είναι θάλασσα του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού και περιλαμβάνει μια περιοχή από τη Σιγκαπούρη και τα στενά της Μάλακα μέχρι τα στενά της Ταϊβάν, με έκταση περίπου 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περίπου το 1/3 της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας διέρχεται από τα νερά της, ενώ θεωρείται ότι κάτω από τον πυθμένα της βρίσκονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Περίπου 70 νησάκια, ατόλες και κοραλλιογενείς ύφαλοι σε αυτή την θαλάσσια περιοχή αποτελούν αντικείμενο διαμάχης για την κυριότητα τους από πέντε χώρες. Κίνα, Βιετνάμ, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ταϊβάν έχουν προχωρήσει μονομερώς στην καταπάτηση ορισμένων από αυτά δημιουργώντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κατοικίες και διαφόρων ειδών υποδομές. Η Κίνα έχει προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο δημιουργώντας καινούργια νησιά πάνω σε υφάλους, ρίχνοντας εκεί τεράστιες ποσότητες άμμου αλλά και τσιμέντου. Ο ύφαλος Fierry Cross φωτογραφήθηκε από τον δορυφόρο στις 23 Νοεμβρίου του 2014 όταν η Κίνα είχε ήδη ξεκινήσει εργασίες για να τον μετατρέψει σε νησί με διαφόρων ειδών εγκαταστάσεις.

Στις 9 Μαρτίου του 2017 ο δορυφόρος φωτογράφησε εκ νέου τον Fierry Cross ο οποίος από ύφαλος έγινε μια μοντέρνα νησίδα με προστατευμένο λιμάνι και αεροδρόμιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...