753
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική  επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητα της Coca Cola εκτιμάται σε 42,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας | Coca Cola 3E

Τι έφερε η Coca Cola 3E στην Ελλάδα; Περίπου 76,5 δισ. ευρώ σε 50 χρόνια…

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 19:06
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική  επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητα της Coca Cola εκτιμάται σε 42,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας
|Coca Cola 3E

Τι έφερε η Coca Cola 3E στην Ελλάδα; Περίπου 76,5 δισ. ευρώ σε 50 χρόνια…

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 19:06

«Τρύπα» δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, ή 1,1% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, θα δημιουργούνταν εάν δεν λειτουργούσε η Coca Cola στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Δεδομένου όμως ότι η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί, και φέτος κλείνει τον μισό αιώνα παρουσίας στη χώρα μας, τα οικονομικά οφέλη υπολογίζεται ότι είναι πολλαπλάσια. Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία εκπονήθηκε με βάση τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών του ομίλου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η συνολική συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ αθροιστικά για τα τελευταία 50 χρόνια ανέρχεται στο εξωπραγματικό ποσό των 76,5 δισ. ! Δηλαδή, 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο τον χρόνο.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Στην Ελλάδα της ανεργίας και της κρίσης εξίσου σημαντικό είναι το αποτύπωμα της εταιρείας στον τομέα της εργασίας. Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική  επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητα της Coca Cola εκτιμάται σε 42,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτό ισούται περίπου με το 1,1% της απασχόλησης στη χώρα. Υπολογίζεται δε ότι κάθε μία άμεση θέση εργασίας σε εταιρείες του ομίλου υποστηρίζει άλλες 12 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

To Mega Plant της Coca Cola Τρία Εψιλον στο Σχηματάρι, όπου πραγματοποιήθηκε επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ

Πολλαπλασιαστικά επίσης είναι τα οφέλη από την προστιθέμενη αξία της δραστηριότητας της Coca Cola στην Ελλάδα, καθώς για κάθε ένα ευρώ δημιουργούνται συνολικά άλλα 11 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Όπως και για τα κρατικά ταμεία: Η άμεση και έμμεση συμβολή των προϊόντων του ομίλου αντικατοπτρίζεται σε 414 εκατομμύρια ευρώ φόρων και εισφορών, δηλαδή αντιστοιχούν στο 1,4% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

«Εδώ και 50 χρόνια, με τη δική μας ανάπτυξη δημιουργούμε αξία για τη χώρα μας, χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και την κοινωνία. Γιορτάζουμε με όλους εκείνους που μαζί δημιουργούμε αξία για τη χώρα. Τους εργαζομένους μας, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, τους καταναλωτές μας και την ευρύτερη κοινωνία. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αποτελούμε παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα και να πηγαίνουμε πάντα ένα βήμα μπροστά», ανέφερε ο Γιάννης Παπαχρήστου, γενικός διευθυντής της Coca Cola Τρία Έψιλον στα πλαίσια της παρουσίασης της έρευνας του ΙΟΒΕ.

 Από την πλευρά της, η Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα δήλωσε: «H Ελλάδα αποτελεί για την Coca-Cola μία χώρα με ιδιαίτερη σημασία. Είναι για μας πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία προϊόντων και προγραμμάτων που ξεκινούν το  ταξίδι τους από εδώ και γνωρίζουν διεθνή επιτυχία και αναγνώριση. Βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών επενδύσεων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, που αποσκοπούν στη δημιουργία ευκαιριών και αξίας για όλους, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην στήριξη του τουρισμού.  Χαρακτηριστικά να αναφέρω  το πρόγραμμα Zero Waste Future που καλύπτει όλες αυτές τις περιοχές. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε το αύριο κάθε μέρα μέσα από τις συνεργασίες και με όλους όσους είναι ή θα γίνουν συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας».

Το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της Coca Cola επεκτείνεται και στην ίδια την αγορά, που δεν έμεινε αλώβητη κατά τα χρόνια της κρίσης. H προστιθέμενη αξία που δημιουργείται μέσα από τους συνεργάτες και τους πελάτες της Coca Cola, υπολογίζεται στα 441 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας σε 16,1 χιλιάδες. Αντίστοιχα, στα 205 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η αξία που προκύπτει από τη συνεργασία με άμεσους και έμμεσους προμηθευτές. Οι θέσεις εργασίας όσον αφορά τους προμηθευτές σε 6,5 χιλιάδες.

Youth Empowered: το πρόγραμμα της Coca Cola για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων

«Η σημασία της κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν περιορίζεται στα στενά όριά της, αλλά περιλαμβάνει και τα επιπλέον εισοδήματα που αυτή δημιουργεί. Η μελέτη μάς έδειξε πως η παραγωγή και η διάθεση των προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola στην Ελλάδα  κινητοποιούν πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εντός μιας εφοδιαστικής αλυσίδας αξίας. Αγροτικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών δραστηριοποιούνται για την προμήθεια ενδιάμεσων αγαθών, ενώ εταιρείες εμπορίου και εστίασης διανέμουν τα τελικά προϊόντα στους καταναλωτές. Αυτή η αλυσίδα αξίας, μαζί με τις ευρύτερες επιδράσεις της, αφήνει υπολογίσιμο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο Νίκος Βέττας, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Φιάλες Coca Cola με θέμα την Ακρόπολη, τον Λευκό Πύργο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για το Κοινωνικό και Οικονομικό Αποτύπωμα της Coca Cola στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...