604
Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί με ένα ελαφρό μειδίαμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης | INTIMEnews

Τι έδειξε η Βουλή: μορατόριουμ μεν αλλά

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2019, 11:07
Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί με ένα ελαφρό μειδίαμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
|INTIMEnews

Τι έδειξε η Βουλή: μορατόριουμ μεν αλλά

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2019, 11:07

Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Και όπως είπε ένας παλαιός κοινοβουλευτικός που επανήλθε στα βουλευτικά έδρανα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, συνήθως οι προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεων είναι ευχάριστες, μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Και είναι πράγματι έτσι.

Ακόμα και εν μέσω κρίσης, οι προγραμματικές δηλώσεις είχαν πάντα μια «ευχάριστη» χροιά παρά το ασφυκτικά δεσμευτικό πλαίσιο των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας.

Και ήταν εν μέρει λογικό: κάθε κυβέρνηση που θέλει να εμπνεύσει την κοινωνία -πόσω μάλλον μια καθημαγμένη κοινωνία- οφείλει να αρθρώσει έναν προγραμματικό λόγο που θα αποπνέει αισιοδοξία, θα διαθέτει όραμα και θα προτείνει λύσεις, όχι όμως ψευδαισθήσεις και βερμπαλιστικές προσδοκίες προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.

Το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, ήταν ακριβώς για τον λόγο αυτό το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναντιστοιχίας προγραμματικών διακηρύξεων και κυβερνητικής πρακτικής με αποκορύφωμα τις παλινωδίες και τους ερασιτεχνισμούς του πρώτου εξαμήνου του 2015 με την γνωστή κατάληξη -το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, μια απόφαση που καταγράφηκε στη συνείδηση των πολιτών ως ακραίο δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και βεβαίως το τρίτο μνημόνιο.

Στην τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ αποτυπώθηκαν οι νέοι όροι του πολιτικού «παιχνιδιού» και οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων που προέκυψαν από τις εθνικές κάλπες με μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με μια αξιωματική αντιπολίτευση που επιχειρεί να οικοδομήσει ένα νέο προφίλ με χαμηλότερους τόνους, χωρίς τις ακρότητες και τις υπερβολές του παρελθόντος, προς το παρόν τουλάχιστον, διότι όσοι έσπευσαν να θεωρήσουν δεδομένη την «εποικοδομητική αντιπολίτευση» του Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείεται να διαψευστούν.

Οι πραγματικές του προθέσεις θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται όσο θα ξεδιπλώνεται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Η περίοδος (ήπιας) προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου στέλνοντάς τον στα έδρανα της αντιπολίτευσης, δεν αναμένεται να διαρκέσει για πάντα. Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν ήδη από την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Και είμαστε μόλις στην αρχή. Σύντομα θα κληθεί να αντιπαρατεθεί σκληρά με την κυβέρνηση για μεγάλα ζητήματα που ανοίγουν όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, οι διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε λίγο πριν τις εκλογές, οι αλλαγές στον «Κλεισθένη» για την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών, ο νέος εκλογικός νόμος μετά το καλοκαίρι κλπ.

Αν και ο Αλ. Τσίπρας άφησε να αιωρείται στην ατμόσφαιρα του Κοινοβουλίου η αίσθηση συναινετικής διάθεσης – «Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας», είπε χαρακτηριστικά στον κ. Μητσοτάκη – ωστόσο είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει μια ανέφελη πορεία ούτε θα δώσει περίοδο χάριτος στο νέο Πρωθυπουργό.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος που θα εκκινήσει το φθινόπωρο θα είναι ένα καθοριστικό πεδίο αναμέτρησης με αιχμή την αλλαγή της διάταξης (άρθρο 54, παρ. 1) που αφορά τον χρόνο ισχύος του εκάστοτε νέου εκλογικού νόμου (απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών για να ισχύσει από τις επόμενες και όχι μεθεπόμενες εκλογές).

Μια από τις σκέψεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να μειωθεί το πλαφόν αυτό στους 180 βουλευτές και έτσι με το νέο εκλογικό νόμο που θα ψηφίσει (απαιτούνται και οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ -158+22=180) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπερβεί τον «σκόπελο» της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και θα πρέπει να ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι «παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα μην τα τολμήσετε», αφήνοντας ανοιχτό ένα περιθώριο συνεννόησης. Όμως τα όρια μιας τέτοιας «συνεννόησης» είναι δυσδιάκριτα και προσδιορίζονται από τις διαφορετικές στρατηγικές επιδιώξεις των δυο κομμάτων και βεβαίως τους συσχετισμούς δυνάμεων που δίνουν στον κ. Μητσοτάκη την ευχέρεια να θέσει από πλεονεκτική θέση τα πιόνια στην σκακιέρα. Άλλωστε δεν φάνηκε διατεθειμένος ούτε να συνδιαλλαγεί ούτε να εμπιστευθεί τον κ. Τσίπρα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...