597
H Γκρέτα με τη μικρή της αδελφή Μπεάτα Ερνμαν | Greta Thunberg/Facebook

Τι δύσκολο να είσαι έφηβη και να ‘χεις αδελφή τη Γκρέτα Τούνμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 18:00
H Γκρέτα με τη μικρή της αδελφή Μπεάτα Ερνμαν
|Greta Thunberg/Facebook

Τι δύσκολο να είσαι έφηβη και να ‘χεις αδελφή τη Γκρέτα Τούνμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 18:00

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει ένα σημαντικό μήνυμα για τους followers της. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν αφορά το κλίμα αλλά την Μπεάτα Ερνμαν την μικρή της αδελφή. «Αυτή που υποφέρει είναι η αδελφή μου. Είναι 13 ετών και καλείται να υπομένει διαρκώς εκφοβισμούς και παρενοχλήσεις», δήλωσε η 16άχρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία στην απεσταλμένη της σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter.

Η Αλεξάνδρα Ούρισμαν Οτο είναι η πρώτη δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από την Γκρέτα, πριν από έναν χρόνο, όταν εκείνη ήταν ακόμα μια άσημη μαθήτρια και καθόταν, κάθε Παρασκευή, μόνη της έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πλέον, όμως, η Γκρέτα είναι μια προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς, περιζήτητη σε ολόκληρο τον κόσμο, που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Για αυτό και η σουηδή δημοσιογράφος χρειάστηκε να ταξιδέψει έως τη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ ώστε να τη συναντήσει. Βρέθηκαν τελικά στον ινδιάνικο καταυλισμό του Στάντινγκ Ροκ όπου είχε μεταβεί η Γκρέτα (με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο – προσφορά του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ) για να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των ινδιάνικων φυλών που εναντιώνονται στην κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού.

H Γκρέτα στο πρόσφατο ταξίδι της στον ινδιάνικο καταυλισμό του Στάντινγκ Ροκ, στη Νότια Ντακότα

Εχοντας καταστεί πλέον δημόσιο πρόσωπο που συνομιλεί με παγκόσμιους ηγέτες και εκφωνεί πύρινους λόγους ακόμα και στην ολομέλεια του ΟΗΕ, η Γκρέτα μίλησε για πρώτη φορά ανοικτά για τα μηνύματα αντιπάθειας και μίσους και τις απειλές που δέχεται καθημερινά, κυρίως μέσω του Διαδικτύου. Και θέλησε να υπογραμμίσει ότι περισσότερο από την ίδια επηρεάζονται οι γονείς της και, κυρίως, η αδελφή της.

«Ολοι αυτοί που με απειλούν και μου στέλνουν μηνύματα μίσους», καταλήγουν να στρέφονται κατά της οικογένειάς της και της αδελφής της, σημείωσε. Εξαιτίας και του γεγονότος πως η Γκρέτα ταξιδεύει διαρκώς, μαζί με τον πατέρα της, ενώ η μητέρα της και η αδελφή της παραμένουν στο σπίτι τους στη Στοκχόλμη.

Η οικογένεια Τούνμπεργκ

«Ο κόσμος δεν ξέρει πού βρίσκομαι, πού μένω και πού κοιμάμαι το βράδυ. Η καθημερινότητά μου δεν είναι σταθερή. Αντιθέτως, η αδελφή μου βρίσκεται στο σπίτι και προσπαθεί να ζει φυσιολογικά, αλλά έτσι είναι πολύ πιο ευάλωτη», εξήγησε η Γκρέτα. Και επειδή φαίνεται πως οι καταγγελίες στη αστυνομία δεν επαρκούν για να σταματήσουν οι αποκαλούμενοι haters να χύνουν τη χολή τους ακόμα και σε ένα κοριτσάκι 13 ετών, η μεγάλη αδελφή απευθύνει έκκληση προς όλους όσοι εκφράζουν καθημερινά την αλληλεγγύη τους προς την ίδια, να σκεφτούν και την αδελφή της. «Δέχομαι διαρκώς μηνύματα από ανθρώπους που προσφέρονται να με βοηθήσουν. Το καλύτερο, όμως, που μπορούν να κάνουν για μένα τώρα είναι να στηρίξουν την αδελφή μου. Οχι επειδή είναι αδελφή μου αλλά γιατί είναι ένας θαυμάσιος και δυνατός άνθρωπος. Είναι η καλύτερη μου φίλη».

Οσον αφορά την 13χρονη Μπεάτα, όπως η Γκρέτα ενδιαφέρεται για το κλίμα εκείνη νοιάζεται κυρίως για τη μουσική και δείχνει έτοιμη να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας της, Μαλένα Ερνμαν, η οποία είναι γνωστή αοιδός στη Σουηδία. Τον περασμένο Ιούνιο η Μπεάτα (με σχεδόν 14.000 followers στο Instagram) συμμετείχε σε τηλεοπτικό talent show με τους κριτές του προγράμματος να κάνουν λόγο για «τεράστιο ταλέντο» μετά την εμφάνισή της η οποία αναπαράχθηκε περισσότερες από 150.000 φορές στο Spotify.

Τόσο η Γκρέτα όσο και η Μπεάτα είναι οι κύριες πρωταγωνίστριες του βιβλίου «Σκηνές από την Καρδιά» στο οποίο οι γονείς των δύο κοριτσιών περιγράφουν πώς η Γκρέτα διαγνώστηκε ότι πάσχει από το σύνδρομο Ασπεργκερ και η Μπεάτα από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...