539
O Moυχαρέμ Ιντζέ στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θέμα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών έθεσε ο αντίπαλος του Ερντογάν από την Κομοτηνή

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2018, 11:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/5/2018, 18:05
O Moυχαρέμ Ιντζέ στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θέμα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών έθεσε ο αντίπαλος του Ερντογάν από την Κομοτηνή

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2018, 11:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/5/2018, 18:05

Θέμα ανταλλαγής των δύο ελλήνων στρατιωτικών, Μητρετώδη και Κούκλατζη, με τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς, έθεσε ευθέως ο έτερος υποψήφιος για την τουρκική προεδρία, Μουχαρέμ Ιντζέ, από την Κομοτηνή όπου βρίσκεται για περιοδεία. Οι δηλώσεις του, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, προκαλούν ερωτήματα για την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει την περιοδεία του στη Θράκη.

«Δεν πιστεύω ότι είναι (φυλακισμένοι) λόγω παρέμβασης Ερντογάν… Κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα να τους δώσει δεν τους δίνει, κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Ελλάδα δεν τους δίνει η Τουρκία. Είναι θέμα των διμερών σχέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος του κεμαλικού κόμματος (CHP). «Υπάρχει δικαιοσύνη στην Τουρκία, και εγώ αγωνίζομαι να γίνει η Τουρκία κράτος δίκαιου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση στην Αιγαίο είπε ότι «για να κουμπώσει το πουκάμισο πρέπει να καθίσουν και οι δυο πλευρές στο τραπέζι».

Στην αποκαλούμενη ως «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», ο Ιντζέ δέχθηκε τρεις ερωτήσεις στα Ελληνικά. Μετά τις τρεις ερωτήσεις από τους έλληνες δημοσιογράφους, ο πολιτικός ζήτησε να δεχθεί ισάριθμες κι από τούρκους συναδέλφους. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ερώτηση με τον ίδιο να αποφαίνεται δηκτικά «οι Τούρκοι δεν έχουν απορίες». Στην ανοιχτή ομιλία που πραγματοποίησε ο Ιντζέ στην αυλή του κτιρίου της αποκαλούμενης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», παρόντες ήταν και δέκα τούρκοι βουλευτές που τον συνοδεύουν, καθώς και αυτοδιοικητικά στελέχη από τη γείτονα, προσκείμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP.

Οπως σημειώνει ο ΣΚΑΪ, δύο τούρκοι υπήκοοι προσήχθησαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για προσπάθεια ανάρτησης πανό κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κομοτηνή του υποψήφιου προέδρου της Τουρκίας Μουχαρέμ Ιντζέ.

Οι πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, αναφέρουν ότι πρόκειται για άτομα που ακολουθούσαν τον υποψήφιο στην περιοδεία του στη Θράκη, και επιχείρησαν να αναρτήσουν το πανό κατά της διάρκεια της ομιλίας του στην «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής». Η προσπάθειά τους έγινε αντιληπτή και προσήχθησαν στην Αστυνομία. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Στο μεταξύ, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (με πολυπληθείς τουρκικές κοινότητες) έχουν απαγορευθεί, με συνοπτικές διαδικασίες, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις τούρκων πολιτικών, η πολυσυζητημένη επίσκεψη του αντιπάλου του Ερντογάν στην Κομοτηνή πραγματοποιείται κανονικά υπό την «ταμπέλα» της ιδιωτικής επίσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κομοτηνή, ο Μουχαρέμ Ιντζέ είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, να προσκυνήσει στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ και να επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο, προτού αναχωρήσει για το Κίρτζαλι, περιοχή στη νότια Βουλγαρία, όπου επίσης θα πραγματοποιούσε προεκλογική συγκέντρωση.

Τα κίνητρα πάντως της επίσκεψης παραμένουν αδιευκρίνιστα, δεδομένου μάλιστα ότι τα μέλη της μειονότητας είναι έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες που δεν έχουν -όπως είναι φυσικό- δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία. Εξ ου και τα ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκει με την προεκλογική του παρουσία στην Κομοτηνή ο Ιντζέ και για τους κινδύνους που εγκυμονούν ανάλογου είδους επισκέψεις στη Δυτική Θράκη.

Κατ’ άλλους, η περιοδεία του υποψηφίου προέδρου της Τουρκίας αποτελεί ένα είδος απάντησης σε αντίστοιχες επισκέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χώρες των Βαλκανίων, όπως π.χ. πρόσφατα στη Βοσνία (στο Σεράγεβο) αλλά και στην τελευταία εμφάνιση «εθνάρχη» που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο στη Δυτική Θράκη.

Οπως προαναφέρθηκε, μετά τη Θράκη ο Μουχαρέμ Ιντζέ θα περνούσε μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία, στη νότια Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην πόλη Κίρτζαλι, όπου θα μιλούσε σε τουρκικής καταγωγής πολίτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...