400
Η Εϊμι Μπάρετ επιλέχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη χηρεύουσα θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο | Anna Moneymaker/Pool via REUTERS

Τη Δευτέρα ψηφίζει η Γερουσία για τον διορισμό της Μπάρετ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 10:48
Η Εϊμι Μπάρετ επιλέχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη χηρεύουσα θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο
|Anna Moneymaker/Pool via REUTERS

Τη Δευτέρα ψηφίζει η Γερουσία για τον διορισμό της Μπάρετ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 10:48

H Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της επικύρωσης του διορισμού της Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, γεγονός που φέρνει την 48χρονη εφέτη πιο κοντά στην τελική επικύρωση του διορισμού της, η οποία πιστεύεται ότι θα αλλάξει τη σύνθεση του ανώτατου δικαστηρίου για την επόμενη γενιά.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση των Δημοκρατικών, που είναι μέλη της ίδιας επιτροπής, να την μποϊκοτάρουν, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά της εσπευσμένης διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού της Μπάρετ.

Για την προώθηση της διαδικασίας στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος, ψήφισαν 12 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και κανένας Δημοκρατικός.

Η τελική ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού της Μπάρετ στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Πριν από την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επέτρεπε στους Δημοκρατικούς «να πάρουν τον έλεγχο της επιτροπής».

Αντί να λάβουν μέρος στην ακρόαση, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της επιτροπής είχαν τοποθετήσει μεγάλες φωτογραφίες στη θέση τους, από ανθρώπους που θα επηρεαστούν αρνητικά στην περίπτωση ακύρωσης της εφαρμογής του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (the Affordable Care Act, το γνωστό Obamacare).

Στη μάχη τους κατά του διορισμού της Μπάρετ, οι Δημοκρατικοί επικέντρωσαν ουσιαστικά την προσοχή τους στο μέλλον του αναφερόμενου νόμου για την υγεία, που ψηφίστηκε το 2010.

Γερουσιαστές των Δημοκρατικών σε δηλώσεις τους κατά της διαδικασίας επικύρωσης | REUTERS/Ken Cedeno

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει προγραμματίσει ακρόαση των επιχειρημάτων για προσφυγή της κυβέρνησης Τραμπ κατά του αναφερόμενου νόμου στις 10 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Αμέσως μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, πήγε μαζί με τους Δημοκρατικούς που είναι μέλη της επιτροπής στην ανατολική είσοδο της Γερουσίας, όπου και έκαναν δηλώσεις κατά της επικύρωσης του διορισμού της Μπάρετ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έλαβε ελαφρά τη καρδία την απόφαση για το μποϊκοτάρισμα της ψηφοφορίας στην επιτροπή.

«Ο διορισμός της Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ είναι η πιο παράνομη διαδικασία που έχω δει με τα μάτια μου στη Γερουσία», είπε ο Σούμερ. «Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία πραγματοποιεί τον πιο βιαστικό, τον πιο κομματικό και τον πιο ελάχιστα νόμιμο διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο, [που έχει καταγραφεί] στην ιστορία του έθνους μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την αντίθεσή τους στην επικύρωση του διορισμού της Μπάρετ εξέφρασαν 150 ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η ηθοποιός Μία Φάροου, γνωστή για τον ακτιβισμό της κατά των πολιτικών της διακυβέρνησης Τραμπ.