640
Σταύρος Θεοδωράκης και Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή τους πέρυσι τον Μάρτιο στο Μαξίμου | SOOC

Τι απαντά ο Θεοδωράκης για τα περί συνεννόησης με τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2019, 14:28
Σταύρος Θεοδωράκης και Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή τους πέρυσι τον Μάρτιο στο Μαξίμου
|SOOC

Τι απαντά ο Θεοδωράκης για τα περί συνεννόησης με τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2019, 14:28

Δίαυλος επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα όντως υπήρξε. Αλλά δεν υπήρξε ποτέ συνεννόηση του Μαξίμου με το Ποτάμι ώστε να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Ελλη Στάη το βράδυ της Πέμπτης, σχετικά με το ενδεχόμενο να απομάκρυνε τον Πάνο Καμμένο, που ήταν όπως χαρακτηριστικά είπε, «αναγκαίο κακό».

«Ηταν ένα βασικό στοιχείο της σκέψης που είχα ένα χρόνο πριν, το περσινό καλοκαίρι. Δεν σας κρύβω ότι ταλαντεύτηκα πολύ, δεν σας κρύβω ότι εκείνη την περίοδο είχαν ανοίξει και ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ωστόσο οι εξελίξεις που ακολούθησαν, δημιούργησαν μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούσα να υπερβώ» είπε στο Open ο κ. Τσίπρας, σε μια δήλωση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ότι υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών για συγκυβέρνηση, με στόχευση τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφού θα απομακρυνόταν ο κ. Καμμένος.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει πει ότι τον Μάιο του 2018 ο κ. Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών χάρη στις ψήφους του κόμματος του κ. Θεοδωράκη και λίγο αργότερα το Ποτάμι είχε εγκαταλείψει το Κίνημα Αλλαγής, στοιχεία που επέτρεψαν σε πολλούς να διαβάσουν στα λόγια του Πρωθυπουργού ένα σχέδιο για συνεργασία «πέρυσι το καλοκαίρι».

Στην απάντησή του, με ανάρτηση στα social media, ο κ. Θεοδωράκης παρέπεμψε σε σειρά δηλώσεών του, πέρυσι το καλοκαίρι, όταν διαβεβαίωνε με κάθε τρόπο ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να γίνει αντικαταστάτης των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Ανέφερε σχετικά ο κ. Θεοδωράκης:

Κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία

Και να λοιπόν που βρέθηκα να πρωταγωνιστώ σε κάποια παραπολιτικά δημοσιεύματα, μετά την δήλωση του κ.Τσίπρα ότι είχαμε «δίαυλο επικοινωνίας» πριν ένα χρόνο – αν κατάλαβα καλά – τότε που περνούσε κρίση η σχέση του με τον κ. Καμμένο.

«Δίαυλος επικοινωνίας» προφανώς υπήρξε και τότε αλλά και το ’15 και το ’16 και το ’17 και το ’18 και το ‘19. Oπως υπήρξε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και με προέδρους άλλων κομμάτων, όποτε χρειάστηκε. Αυτό που δεν υπήρξε ποτέ είναι «μυστικές επαφές» και «μυστικές συμφωνίες». Στα χρόνια που ήμουν στην Βουλή δεν υπήρξε ούτε ένα ιδιωτικό και μυστικό ραντεβού με τον κ.Τσίπρα. Οι συναντήσεις μας ήταν πάντα δημόσιες και θεσμικές. Όπως δημόσιες ήταν και οι απαντήσεις μου στις προσκλήσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη ειδικά την εποχή, «να συνεργασθούμε τώρα που τέλειωσαν τα μνημόνια».

«Αν φύγει ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Και πάμε σε εκλογές». Αυτή ήταν η κατηγορηματική μου απάντηση σε όλους, εκείνη την περίοδο, όπως άλλωστε καταγράφηκε με δήλωση μου στο «iefimerida» (18.6.18). «Και τα σενάρια για αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας με ενίσχυση από το Ποτάμι, πώς τα σχολιάζετε;» επέμεινε ο δημοσιογράφος. Και η απάντηση μου: «Πρέπει κανείς να έχει πολλή φαντασία για να συζητά τη συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Ή έστω την στήριξη του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Η θέση μας είναι και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση».

Τα ίδια είπα (20.6.18) και στον «Αντέννα»: «Δεν θα αντικαταστήσουμε τον κ. Καμμένο. Δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω τα ρεπό του κ. Καμμένου».

Τα ίδια και στην «Καθημερινή» (3.7.18): «Το Ποτάμι δεν θα αλλάξει έδρανα σε αυτή την Βουλή». Αλλά και στον «Alpha» την ίδια μέρα: «Δεν μπορεί να υπάρξει καινούργια κυβέρνηση σε αυτή τη Βουλή με τη συμμετοχή του Ποταμιού».

Ας μην προσπαθούν λοιπόν κάποιοι να ξαναγράψουν την πρόσφατη πολιτική ιστορία. Άλλοι για να δικαιολογήσουν τα πολιτικά τους εγκλήματα και άλλοι για να επιβεβαιώσουν τα μυθεύματα που τους κρατούν ζωντανούς στα social media.

Είναι θλιβερό που κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι υπάρχει και άλλη πολιτική πέραν αυτής των παζαριών, του παρασκηνίου, του «δώσε-πάρε». Κρίνουν ίσως εξ ιδίων τα αλλότρια. Ακούν «διαύλους επικοινωνίας» και σκέφτονται «καρέκλες εξουσίας».

«Αλλη πολιτική» όμως υπάρχει. Είναι αυτή που υπηρετεί το Ποτάμι και όσα στελέχη του δεν βρήκαν καταφύγιο σε θώκους, θέσεις και λίστες, αριστερά και δεξιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...