775
Γιατρός στο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Ελληνικό (φωτογραφία αρχείου) | Menelaos Myrillas /SOOC

Τι αλλάζει με το AstraZeneca: Οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Γιατρός στο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Ελληνικό (φωτογραφία αρχείου)
|Menelaos Myrillas /SOOC

Τι αλλάζει με το AstraZeneca: Οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Δεν δημιούργησε μόνο σύγχυση και δυσπιστία η εκ νέου αλλαγή της ηλικιακής ομάδας για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά προκάλεσε και πολλές απορίες, τόσο για το ποιοι πρέπει και ποιοι μπορούν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά και όσο για το ποιοι μπορούν να αλλάξουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

To Protagon απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις και δίνει αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι αυτή τη στιγμή.

  • Εχω ραντεβού για την πρώτη δόση με AstraZeneca, θα πρέπει να αλλάξω το ραντεβού μου;

Οχι. Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι να μη γίνει αλλαγή. Ωστόσο, όλοι όσοι έχουν προγραμματίσει ραντεβού πρώτης δόσης με AstraZeneca, θα λάβουν τη Δευτέρα 16 Ιουνίου μήνυμα στο κινητό τους, το οποίο θα τους ενημερώνει ότι, αν το επιθυμούν, μπορούν να το αλλάξουν και να κάνουν ένα από τα δύο mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna. Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή σε Johnson & Johnson.

  • Εχω ραντεβού για τη δεύτερη δόση με AstraZeneca, θα πρέπει να αλλάξω το ραντεβού μου;

Οχι. Και πάλι η σύσταση είναι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο.

Ωστόσο, όποιος θέλει μπορεί να το αλλάξει. Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα τα οποία πλέον εργάζονται σε νησιά, όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο το εμβόλιο της AstraZeneca και έτσι πρέπει να μετακινηθούν, κάτι το οποίο απαιτεί έξοδα και χρόνο. Αυτοί θα έχουν την επιλογή να αλλάξουν τη δεύτερη δόση και να κάνουν κάποιο mRNA εμβόλιο ως δεύτερη δόση.

Το ίδιο μπορούν να κάνουν και όλοι όσοι το επιθυμούν, χωρίς όμως να επιβάλλεται ή να προτείνεται η αλλαγή για λόγους ανεπιθύμητων ενεργειών του AstraZeneca.

Εξάλλου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει να μη γίνει αλλαγή του εμβολίου, ενώ σε όσους φοβούνται το ενδεχόμενο θρόμβωσης, απαντά ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός στη δεύτερη δόση (1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων).

  • Ποιοι πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο;

Μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες κατά την πρώτη δόση, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα.

Ατομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την πρώτη δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία.

Ατομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο.

Ατομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών, τα οποία για οποιονδήποτε λόγο είχαν κάνει την πρώτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

  • Πώς γίνεται η αλλαγή του ραντεβού της δεύτερης δόσης;

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Αν κάποιος δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα, την αλλαγή θα πρέπει να την κάνει ο γιατρός του.

Η ενεργοποίηση του πεδίου με την επιλογή «κατάθεσης αιτήματος» του θεράποντος ιατρού προς την Επιτροπή Εμβολιασμού θα ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου.

  • Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αλλαγή δεύτερης δόσης;

Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

  • Αφού υπήρχε οδηγία να το κάνουν όλοι, ποιους αφορά η νέα αλλαγή στην ηλικιακή ομάδα του εμβολίου;

Η αλλαγή αφορά μόνο τα άτομα που θα κλείσουν από εδώ και πέρα ραντεβού για το εμβόλιο του κορονοϊού. Πλέον, το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορούν να κάνουν μόνο άτομα άνω των 60 ετών. Δεν θα δίνεται η επιλογή σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

  • Γίνεται σε άλλες χώρες η μείξη εμβολίων;

Ναι, ήδη έχει γίνει σε Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Καναδά, Μπαχρέιν κ.α. όπου επιτρέπουν τη χρήση διαφορετικών εμβολίων σε περίπτωση που το επιθυμούν οι πολίτες τους.

Στη Βρετανία γίνεται εκτενής κλινική μελέτη, ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αποτελέσματα από τη χρήση διαφορετικών εμβολίων. Στο μικροσκόπιο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ βρίσκεται έτερη μελέτη που εξετάζει το ίδιο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, η μείξη δύο διαφορετικών εμβολίων είναι ασφαλής, όπως τουλάχιστον έχει φανεί μέχρι σήμερα από την κλινική εμπειρία.

  • Πόσο αποτελεσματική είναι η χορήγηση διαφορετικών εμβολίων;

Σε πρόσφατη κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 26 άτομα που έκαναν πρώτα το εμβόλιο της AstraZeneca και ακολούθως της Pfizer, φάνηκε από τις εξετάσεις αίματος ότι είχαν τόσο υψηλή ανοσιακή ανταπόκριση, όσο και τα άτομα που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μεικτού σχήματος, δηλαδή στην πρώτη δόση AstraZeneca και στη δεύτερη με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA.

  • Ποιες είναι οι παρενέργειες με το μεικτό εμβολιαστικό σχήμα;

Ο εμβολιασμός με το μεικτό σχήμα (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA) προκαλεί πιο συχνά ρίγη, πυρετό, κόπωση και πονοκέφαλο στη δεύτερη δόση, όπως γράφουν οι New York Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...