250
(φωτ. αρχείου) | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θρίλερ στο Αιγαίο: Τουρκικό F-16 παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα στον κινητήρα

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2019, 13:28
(φωτ. αρχείου)
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θρίλερ στο Αιγαίο: Τουρκικό F-16 παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα στον κινητήρα

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2019, 13:28

Ενα περιστατικό που παρ’ ολίγο να εξελιχθεί σε επεισόδιο με διπλωματικές προεκτάσεις σημειώθηκε χθες Παρασκευή πάνω στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά.

Ενα από αυτά παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στον κινητήρα του και μόνο μετά από την μεγάλη προσπάθεια του πιλότου κατάφερε να φτάσει με ασφάλεια σε τουρκικό έδαφος.

Ο κίνδυνος να έπεφτε ή να εγκατέλειπε ο πιλότος πάνω από ελληνικά χωρικά ύδατα ή την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης (SAR) ήταν μεγάλος από τη στιγμή που η Τουρκία διεκδικεί τον έλεγχο του SAR σε μεγάλα τμήματα του Αιγαίου.

Το περιστατικό συνέβη μάλιστα την ώρα που γινόταν στο Τατόι η τελετή παράδοσης παραλαβής του Α/ΓΕΑ.

Χθες Παρασκευή μαχητικά αεροσκάφη των Τούρκων έκαναν 34 παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ενα ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε παράνομα στο FIR Αθηνών, περίπου στις 11:30 της Παρασκευής. Τα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο στα Δωδεκάνησα και επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Αιγαίο, ωστόσο ελληνικά μαχητικά που βρίσκονταν στον αέρα έσπευσαν για να τα αναχαιτίσουν.

Ενας από τους τούρκους χειριστές ανέφερε σοβαρό πρόβλημα (κράτημα) στον κινητήρα του αεροσκάφους του, κάνοντας το ενδεχόμενο της συντριβής πάρα πολύ πιθανό.

Αν ο πιλότος είχε αποφασίσει την εγκατάλειψη του αεροσκάφους, θα προκαλούσε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για την έρευνα και διάσωσή του, αναφέρει το militaire.gr.

Ωστόσο αντέδρασε ψύχραιμα και με ανεμοπορία κατόρθωσε να προσγειώσει το αεροσκάφος στο τουρκικό αεροδρόμιο του Νταλαμάν, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλληνες πιλότοι συνόδευσαν διακριτικά το τουρκικό F-16 εκτός FIR Αθηνών, όπως επιτάσσουν οι διεθνείς κανόνες. Ταυτόχρονα, σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκε το ελληνικό σύστημα έρευνας και διάσωσης, με ένα Super Puma στην Ρόδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...