234
O Λούλα πανηγυρίζει την πρωτιά - όμως η διαφορά του από τον Μπολσονάρο ήταν μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν | REUTERS/Amanda Perobelli

Θρίλερ στη Βραζιλία: Πρώτος αλλά με μικρή διαφορά ο Λούλα – Προς δεύτερο γύρο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 07:31
O Λούλα πανηγυρίζει την πρωτιά - όμως η διαφορά του από τον Μπολσονάρο ήταν μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν
|REUTERS/Amanda Perobelli

Θρίλερ στη Βραζιλία: Πρώτος αλλά με μικρή διαφορά ο Λούλα – Προς δεύτερο γύρο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 07:31

Στον δεύτερο γύρο, στις 30 Οκτωβρίου, θα κριθεί η προεδρία της Βραζιλίας, καθώς οι κάλπες της Κυριακής έβγαλαν ένα θρίλερ: Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα κατέλαβε μεν την πρώτη θέση στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, μπροστά από τον ακροδεξιό νυν πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο, αλλά το προβάδισμά του είναι πολύ μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν δημοσκοπήσεις.

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξασφάλισε 47,91% των ψήφων, έναντι 43,65% του Μπολσονάρο, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) με το 97,3% των ψήφων καταμετρημένο, ενώ το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha τον πίστωνε προχθές Σάββατο με προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων.

Αυτή η μικρή διαφορά της κάλπης έδωσε την ευκαιρία στον Μπολσονάρο να καταγγείλει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και να πει ότι «νικήσαμε τα ψέματα» των γκάλοπ. Επίσης του δίνει τη δυνατότητα να κάνει αυτό που φοβούνται οι αναλυτές αλλά και οι ξένοι διπλωμάτες: να μετατρέψει τις εκλογές σε ένα σόου αμφισβήτησης του αποτελέσματος, όπως είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020 στις ΗΠΑ —άλλωστε ο Μπολσονάρο είναι ο πιο μεγάλος θαυμαστής του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη», δήλωσε από την πλευρά του ο Λούλα, που κατέλαβε την πρώτη θέση, πραγματοποιώντας ένα πολιτικό comeback.

«Θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», διαβεβαίωσε ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζόμενων (PT), υποσχόμενος «περισσότερες μετακινήσεις, περισσότερες συγκεντρώσεις» για να συναντηθεί με Βραζιλιάνους καθώς θα διεκδικήσει την τρίτη του θητεία στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας την 30ή Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...