1331
Ο Ενές Καντέρ με την φανέλα των Θάντερ | REUTERS/Mark D. Smith

Θρίλερ με τον NBAer που τα ‘βαλε με τον Ερντογάν

Sportscaster Sportscaster 24 Μαΐου 2017, 16:27
Ο Ενές Καντέρ με την φανέλα των Θάντερ
|REUTERS/Mark D. Smith

Θρίλερ με τον NBAer που τα ‘βαλε με τον Ερντογάν

Sportscaster Sportscaster 24 Μαΐου 2017, 16:27

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο τούρκος σταρ του NBA, Ενές Καντέρ, που το 2009 λίγο έλειψε να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, βρισκόταν στην Ινδονησία – έναν από τους δεκάδες σταθμούς της παγκόσμιας τουρνέ του για τη διοργάνωση μπασκετικών camps για παιδιά, από το κοινωφελές ίδρυμα που ο ίδιος έχει συστήσει. Είχε πέσει για ύπνο όταν, μέσα στην άγρια νύχτα, χτύπησε η πόρτα του δωματίου του στο πολυτελές ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε. Ηταν ο ατζέντης του, πανικόβλητος: «Ξύπνα, έμαθα πως η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τις εδώ Αρχές ότι είσαι επικίνδυνος. Ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες δεν θ’ αφήσουν να γίνει το camp. Πρέπει να φύγουμε από τη χώρα, αμέσως».

Επιβιβάστηκαν στο πρώτο αεροπλάνο που πετούσε για Βουκουρέστι. Η Ρουμανία ήταν, έτσι κι αλλιώς, ο επόμενος προορισμός τους. Μόλις προσγειώθηκαν, τους περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη: η Αγκυρα είχε ακυρώσει το διαβατήριο του Καντέρ. Οταν η ρουμανική αστυνομία τον έθεσε υπό περιορισμό, σε μία αίθουσα του αεροδρομίου, φοβήθηκε πως η επόμενη πτήση του θα τον πήγαινε κατευθείαν σε κάποια τουρκική φυλακή. Οι αστυνομικοί ήταν πολύ φιλικοί μαζί του. Τα 211 εκατοστά του μαρτυρούσαν ότι είναι μπασκετμπολίστας, κι έτσι δεν δυσκολεύτηκαν να τον αναγνωρίσουν. Εβγαλαν φωτογραφίες μαζί του, τον κέρασαν καφέ, όμως εκείνος ήξερε ότι το καθεστώς του Ερντογάν θα προσπαθούσε να του κλείσει το ενοχλητικό του στόμα. Μια για πάντα.

2017-05-22T142149Z_262790269_RC1D41D4C110_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY-BASKETBALL
O Καντέρ διηγήθηκε την περιπέτειά του στα κανάλια των ΗΠΑ

Εκείνες τις ατέλειωτες ώρες της αναμονής, τράβηξε ένα βιντεάκι -με το κινητό του- και το ανέβασε στο Twitter. Δεν είχε άλλον τρόπο, για να πει στον κόσμο τι του είχε συμβεί. Επειτα ποστάρισε και δυο κουβέντες: «Είμαι στη Ρουμανία και μου είπαν ότι το διαβατήριό μου ακυρώθηκε από την τουρκική πρεσβεία. Δύο αστυνομικοί μάς κρατούν εδώ για ώρες. Ο λόγος είναι ο τρόπος που βλέπω τις πολιτικές εξελίξεις, και ο άνθρωπος που το έκανε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ξέρετε ότι επιτέθηκε σε ανθρώπους στην Ουάσινγκτον (αναφερόταν στους κούρδους διαδηλωτές), είναι κακός άνθρωπος, ένας δικτάτορας. Είναι ο Χίτλερ του αιώνα μας. Θα σας ενημερώνω, να προσεύχεστε για μας».

Ο Καντέρ, ένας από τα εκατομμύρια των Τούρκων που αντιτίθενται στις μεθόδους του «Σουλτάνου», έχει την τύχη να διαδηλώνει εναντίον της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιορισμού των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα του από ένα προνομιακό βήμα, που ελάχιστοι συμπατριώτες του διαθέτουν, χάρη στην αναγνωρισιμότητα και τη δημοφιλία που του προσφέρει η καριέρα του στο NBA. Αλλά, αυτή τη φορά, έπαιξε με τη φωτιά. Την ημέρα που έκλεισε τα 25 του χρόνια (20 Μαΐου) παραλίγο να πιαστεί στη φάκα. Γλίτωσε με τη μεσολάβηση των δικηγόρων της ομάδας του (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), της Ενωσης των παικτών του NBA και την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με ενδιάμεσο σταθμό το Λονδίνο επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, και το πρωί της Δευτέρας (ώρα ΗΠΑ) τον βρήκε να διηγείται τις περιπέτειές του σε συνέντευξη Τύπου στο Μανχάταν. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω πατρίδα. Είμαι πρόθυμος να υιοθετηθώ. Θα προσπαθήσω να γίνω αμερικανός πολίτης. Διαθέτω πράσινη κάρτα και ελπίζω, η διαδικασία να επιταχυνθεί». Πάντως ο Καντέρ, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 2009 και αγωνίζεται στο NBA από το 2011 (την πράσινη κάρτα την απέκτησε πέρυσι), ξεκαθάρισε ότι θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τη φήμη του για να ασκεί κριτική στον Ερντογάν: «Δεν είμαι δημοσιογράφος, είμαι μπασκετμπολίστας, αλλά τώρα που μιλάμε, η οικογένειά μου (ζει στην Τουρκία) δεν μπορεί να βγει από το σπίτι ούτε για φαγητό. Εμαθα από τον αδελφό μου ότι ο πατέρας μου πήγε να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ, και κάποιοι τον έφτυσαν στο πρόσωπο επειδή ο γιος του αμφισβητεί τον Ερντογάν. Θα συνεχίσω να είμαι η φωνή αυτών των αθώων ανθρώπων».

2017-05-22T142011Z_1864747514_RC1BA78F41D0_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY-BASKETBALL
Ενας αστέρας του ΝΒΑ απέναντι στον Ερντογάν

Ο πατέρας του (Μεχμέτ) και η μητέρα του (Γκουλσούμ) αναγκάστηκαν -πέρυσι- να τον αποκηρύξουν δημοσίως: «Δεν θέλουμε, πλέον, να φέρει το όνομα της οικογένειάς μας. Απολογούμαστε στον τουρκικό λαό και τον πρόεδρο Ερντογάν που έχουμε έναν τέτοιο γιο. Τον είχαμε προειδοποιήσει για τις σχέσεις του με τον Γκιουλέν…». Ο Ενές έχει να επικοινωνήσει μαζί τους έναν ολόκληρο χρόνο, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να τους βγάλει από το στόχαστρο των φανατικών οπαδών του «Σουλτάνου». Ισως επειδή, αμέσως μετά, ο «μικρός» έγινε ακόμα πιο επικριτικός για το καθεστώς, υπογράφοντας μια ανοιχτή επιστολή του με το όνομα του ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ενές έγραφε:

«Σήμερα έχασα τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, τους αδελφούς και τις αδελφές μου, την οικογένειά μου κι όλους τους συγγενείς μου. Ο ίδιος μου ο πατέρας μου ζήτησε να αλλάξω το επώνυμό μου. Η μητέρα μου, που μ’ έφερε στη ζωή, με αποκήρυξε. Τα αδέλφια μου, που μεγαλώσαμε μαζί, με αγνοούν. Οι συγγενείς μου δεν θέλουν να με ξαναδούν. Για το έργο του Γκιουλέν, που αναπτύχθηκε μέσα από τα δάκρυα πιστών κι αφοσιωμένων ανθρώπων, όχι μόνο εγώ αλλά… χιλιάδες Καντέρ πρέπει να θυσιαστούν. Θα θυσίαζα τη μητέρα μου, τον πατέρα μου κι όλη μου την οικογένεια για χάρη του Γκιουλέν. Θα έδινα το κεφάλι μου. Θα μπορούσα να θυσιάσω τον Παράδεισό μου και να περάσω μέσα από την Κόλαση. Η αγάπη μου για τον Φετουλάχ Γκιουλέν είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή για τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, τα αδέλφια μου κι όσους αγαπώ στη ζωή…

… Η μητέρα μου κι ο πατέρας μου θυσιάζονται για σένα, για τις υπηρεσίες σου. Ο Θεός θα τους προσέξει. Κουράγιο αδέλφια μου, κουράγιο αδελφές μου. Δεν πρέπει να ηττηθούμε αυτή τη στιγμή που νικάμε. Από ‘δω και στο εξής, τα αδέλφια μου είναι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν σε 171 χώρες. Οι «στρατιώτες» του Γκιουλέν είναι οι αδελφοί και οι αδελφές μου. Από ‘δω και στο εξής, η οικογένειά μου είναι ο δακρυσμένος Γκιουλέν. Οι τύραννοι θα εξαφανιστούν. Υπάρχει Θεός, δεν υπάρχει θλίψη!

Ενές (Καντέρ) Γκιουλέν».

2017-05-22T142050Z_582884856_RC14C8176A50_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY-BASKETBALL
Ο… Ενές (Καντέρ) Γκιουλέν

Οι πολιτικές τοποθετήσεις του τούρκου σέντερ των Θάντερ τον έχουν μπλέξει πολλές φορές σε περιπέτειες. Εννοείται, πως ο ομοσπονδιακός τεχνικός μπάσκετ, Εργκίν Αταμάν, τα τελευταία χρόνια δεν τον καλεί στην εθνική ομάδα της Τουρκίας, αν και η χώρα δεν διαθέτει πολλούς παίκτες σαν αυτόν. Πέρυσι, λίγο πριν από το Προολυμπιακό τουρνουά στις Φιλιππίνες, ο Αταμάν είχε ισχυριστεί στο CNN Turk ότι ο Καντέρ «δεν θα είναι μαζί μας αυτό το καλοκαίρι, λόγω του προβληματικού χαρακτήρα του. Οι ανήθικοι δεν έχουν θέση στην εθνική Τουρκίας». Η αντίδραση του Καντέρ, στο Twitter, ήταν εκρηκτική: «Οι δειλοί είναι ανίκανοι. Δεν χρειάζεσαι δικαιολογία. Αν είχες ίχνος αξιοπρέπειας, θα μπορούσες να πεις την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, δεν θα πάρουμε μαζί μας τον Ενές επειδή φοβόμαστε τον δικτάτορα (τον Ερντογάν)». Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι λογαριασμοί του Καντέρ στα social media μπλοκαρίστηκαν στη χώρα του.

Ο Καντέρ γεννήθηκε στη Ζυρίχη και έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην αγαπημένη ομάδα του Ερντογάν, τη Φενέρμπαχτσε. Από το 2011 έως το 2015 φόρεσε τη φανέλα των Τζαζ, ενώ σήμερα παίζει για τους Θάντερ, με ετήσιες αποδοχές 17 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι ο μόνος τούρκος αθλητής που «τα χώνει» στο καθεστώς της Αγκυρας, ούτε -βεβαίως- ο μοναδικός που καταδιώκει η εξουσία του «Σουλτάνου». Πριν από δύο μήνες, ο 45χρονος πρώην επιθετικός των Γαλατασαράι, Τορίνο, Ιντερ, Πάρμα, Μπλάκμπερν και της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Τουρκίας, ο διάσημος Χακάν Σουκούρ, «ξηλώθηκε» από μέλος της Γαλατά έπειτα από απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, λόγω φημών περί συμμετοχής του στο κίνημα του Γκιουλέν.

Ο «Ταύρος του Βοσπόρου», ο οποίος το 2011 είχε εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα του Ερντογάν, παραιτήθηκε το 2013, όταν άρχισαν να ερευνώνται για διαφθορά ο σημερινός πρόεδρος και στενοί συνεργάτες του. Διέφυγε στις ΗΠΑ, για να αποφύγει τη σύλληψή του, και τα τελευταία δυο χρόνια ζει εκεί (στην Καλιφόρνια) λειτουργώντας μία ποδοσφαιρική ακαδημία. Τα ίχνη ενός άλλου θρύλου των τουρκικών γηπέδων, του Αρίφ Ερντέμ, που επίσης τα έβαλε με τον πρόεδρο, έχουν χαθεί. Ο Ερντογάν είναι λάτρης των σπορ και αγαπά τους αθλητές, αρκεί να μην του πηγαίνουν κόντρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...