Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε πρόσφατη ενημέρωση για την πανδημία στο υπουργείο Υγείας | Intime
Επικαιρότητα

Κλειστά το Σαββατοκύριακο όλα τα καταστήματα στην Αττική

Σε λύσεις για να περιοριστούν η κυκλοφορία των πολιτών και η μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και να μην καταρρεύσει η αγορά, κατέληξαν οι επιστήμονες. Κανονικά συνεχίζεται η λειτουργία των σχολείων
Γιάννης Δεβετζόγλου

Ύστερα από μία συνεδρίαση-θρίλερ που ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Παρασκευής, οι ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας κατέληξαν στα μέτρα για την εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ειδικοί αποφάσισαν να εισηγηθούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή με click away, αλλά το Σαββατοκύριακο να παραμένουν κλειστά.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, θα συνεχίσουν ως έχουν κανονικά τη διά ζώσης λειτουργία τους στις κόκκινες και τις κίτρινες περιοχές.

Σχετικά με τις μετακινήσεις, από νωρίς είχε κλειδώσει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα, αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Αλλωστε, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον συνωστισμό τις επόμενες ημέρες που ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που κλείνουν και τα καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά η προγραμματισμένη ενημέρωση των 6 μ.μ. για τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση, καθώς υπήρξε έντονη διχογνωμία μεταξύ της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την πρόταση των νέων μέτρων που αναμένεται να ληφθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η συνεδρίαση των ειδικών ξεκίνησε εκτάκτως χθες το μεσημέρι, διακόπηκε αργά το βράδυ και συνεχίστηκε εκ νέου το πρωί της Παρασκευής. Μέχρι τις 6:20 το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση, καθώς υπήρχαν έντονες διαφωνίες για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα.

Οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα του λιανεμπορίου, των σχολείων, αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων, ειδικά για την Αττική.

Ειδικότερα, υπήρχαν στην Επιτροπή επιστήμονες που θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοσθεί σκληρό lockdown στην Αττική για τρεις εβδομάδες, ώστε να περιορισθεί δραστικά η διασπορά του κορονοϊού.

Κάτι που όμως δεν φαίνεται να ήθελε η κυβέρνηση, καθώς μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε κοινωνική αναταραχή μετά από μήνες περιοριστικών μέτρων. Το συγκεκριμένο σενάριο φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί πλήρως σε αυτή τη φάση.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκτιμούν ότι όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες θα πρέπει να περιορισθούν ξανά στην τηλεκπαίδευση. Κάτι όμως που οι άλλοι μισοί εμπειρογνώμονες δεν επιθυμούν. Οπως άλλωστε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Και για την αγορά υπήρξαν έντονες διαφωνίες στους κόλπους της Επιτροπής, αφού πολλοί εκτιμούσαν ότι πρέπει να θυσιαστεί το λιανεμπόριο για να συνεχισθεί κανονικά η εκπαίδευση.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6:00 το απόγευμα στην Αττική, το μεγαλύτερο μέρος της Επιτροπής των ειδικών θεωρεί ότι είναι μέτρο χωρίς αποτελεσματικότητα.

Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο περιορισμός των μετακινήσεων στην Αττική από το απόγευμα θα προκαλέσει μεγαλύτερο κακό και συνωστισμό, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, από ό,τι εάν διατηρηθεί το σημερινό ωράριο των μετακινήσεων.

Γι’ αυτό και αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματα το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα καθυστερήσει και μάλλον θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 7:30 το απόγευμα.

Η ενημέρωση της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν το σύστημα Υγείας.