475
Ο Ρούμπεν Έστλουντ αντιδρά στο άκουσμα της βράβευσής του | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Θρίαμβος στις Κάννες για την «ελληνική» σάτιρα του Ρούμπεν Εστλουντ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 23:56
Ο Ρούμπεν Έστλουντ αντιδρά στο άκουσμα της βράβευσής του
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Θρίαμβος στις Κάννες για την «ελληνική» σάτιρα του Ρούμπεν Εστλουντ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 23:56

Ο σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ κέρδισε έναν δεύτερο Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες με την κωμωδία , μια σάτιρα των υπερπλούσιων και των ταξικών σχέσεων στις δυτικές κοινωνίες, η οποία γυρίστηκε στη Χιλιαδού, στην Εύβοια.

«Από την αρχή θέλαμε να κάνουμε ένα προκλητικό φιλμ. Μία ταινία που θα ενοχλήσει τον θεατή, θα ξεκινήσει ένα διάλογο μέσα του, θα του θέσει ερωτήματα. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Κριτική Επιτροπή αναγνώρισε την ποιότητα της ταινίας μας», είπε ο θριαμβευτής.

Το «Triangle of sadness», μια ελληνική συμπαραγωγή, αποτελεί σάτιρα στον σύγχρονο καπιταλισμό —μια μάλλον ταιριαχτή επιλογή για τον πολιτικοποιημένο πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής Βενσάν Λαντόν.

Ο Ρούμπεν Οστλουντ, με τον Χρυσό Φοίνικα. Δίπλα του ο Βενσάν Λαντόν, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής (REUTERS/Eric Gaillard)

O Εστλουντ, ο οποίος είχε τιμηθεί με την κορυφαία διάκριση του φεστιβάλ και το 2017, για την ταινία του «Το Τετράγωνο», έγινε ο ένατος σκηνοθέτης που κέρδισε για δεύτερη φορά τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, μπαίνοντας σε μια ακριβοθώρητη ελίτ δημιουργών στην οποία συγκαταλέγονται ονόματα όπως αυτά του Φρανσις Φορντ Κόπολα, του Μίχαελ Χάνεκε και του Εμίρ Κουστουρίτσα.

Το Grand Prix, το Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών, τη δεύτερη σημαντικότερη διάκριση του θεσμού, μοιράστηκαν η Γαλλίδα Κλερ Ντενί για την ταινία της «Stars at noon» (Αστέρια του Απομεσήμερου) και ο 31 ετών βέλγος σκηνοθέτης Λούκας Ντοντ, ο βενιαμίν του διαγωνιστικού τμήματος, για την ταινία «Close».

Η Κλερ Ντενί με το βραβείο – πίσω της ο Χαβιέ Μπαρδέμ (REUTERS/Sarah Meyssonnier)
O Λούκας Ντοντ με το βραβείο (REUTERS/Eric Gaillard)

Η ιρανή ηθοποιός Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι, η οποία αναγκάστηκε να φύγει από το Ιράν για τη Γαλλία το 2008, απέσπασε το βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο θρίλερ του Αλί Αμπάσι «Holy Spider» (στα γαλλικά ο τίτλος του φιλμ νουάρ είναι «Les nuits de Mashhad», «Οι νύχτες της Μασχάντ»).

Η ηθοποιός μίλησε στα φαρσί κατά την παραλαβή του βραβείου της. «Απόψε έχω την αίσθηση ότι είχα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι πριν φτάσω εδώ σε αυτή τη σκηνή (…) ένα ταξίδι που σημαδεύτηκε από ταπεινώσεις», είπε, ευχαριστώντας τη Γαλλία που τη δέχθηκε.

Η Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι (REUTERS/Stephane Mahe)

Ο νοτιοκορεάτης σταρ Σονγκ Κανγκ-χο, 55 ετών, κέρδισε το βραβείο ανδρικού ρόλου στο 75ο φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία του στην ταινία «Broker» του οάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-Εντα.

Ο Σονγκ Κανγκ-χο με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας (REUTERS/Piroschka Van De Wouw)

Πρωταγωνιστής της ταινίας του «Παράσιτο», που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2019, υποδύεται σε αυτήν την ταινία του Κόρε-Εντα έναν άνδρα που εμπλέκεται σε εμπορία βρεφών… «Είμαι πολύ ευτυχής για όλη μου την οικογένεια», είπε τελείως λιτά παραλαμβάνοντας το βραβείο του στις Κάννες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News