496
Η έρημος (1908), ένα από τα έργα του Ανρί Ματίς της συλλογής του Στσούκιν, που θα βρίσκονται στην περίφημη έκθεση | Fondation Louis Vuitton

Οι «Ρώσοι» Ματίς, Πικάσο, Σεζάν και Μονέ σε ταξίδι

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2016, 17:04
Η έρημος (1908), ένα από τα έργα του Ανρί Ματίς της συλλογής του Στσούκιν, που θα βρίσκονται στην περίφημη έκθεση
|Fondation Louis Vuitton

Οι «Ρώσοι» Ματίς, Πικάσο, Σεζάν και Μονέ σε ταξίδι

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2016, 17:04

Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες συλλογές μοντέρνας τέχνης. Περισσότεροι από 250 πίνακες, ανάμεσά τους έργα των Ματίς, Πικάσο, Σεζάν, Μονέ και Βαν Γκογκ πρόκειται να ταξιδέψουν εκτός Ρωσίας για να εκτεθούν, τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο Ιδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι.

Η συλλογή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ανήκει στον συλλέκτη Σεργκέι Στσούκιν και την είχε διαμορφώσει πριν από τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 συλλέγοντας πίνακες ιμπρεσιονιστών και μετα-ιμπρεσιονιστών ζωγράφων. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Guardian, ο ίδιος είχε συγκεντρώσει και 16 πίνακες του Γκογκέν από την Αϊτή.

Για την οικογένεια Στσούκιν η συλλογή έργων τέχνης ήταν οικογενειακή παράδοση. Από τους τέσσερις αδερφούς συλλέκτες διακρίθηκε ο Σεργκέι, ο οποίος έριξε ιδιαίτερο βάρος στον γαλλικό μοντερνισμό. Θαμώνας των γκαλερί του Παρισιού, προσπαθούσε με επιμονή να αγοράζει τα αριστουργήματα των ιμπρεσιονιστών, όταν ακόμη αυτά δεν θεωρούνταν εξαιρετικά.

-1x-1
Ο Σεργκέι Στσούκιν (1854-1936) (Fondation Louis Vuitton)

Ηταν, κατά πάσα πιθανότητα, ο καλύτερος επενδυτής στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Sotheby’s, σήμερα ολόκληρη η συλλογή του κοστίζει 8,5 δισ. δολάρια.

Μεταξύ των έργων που θα εκτεθούν στο Παρίσι, βρίσκονται 29 έργα ζωγραφικής, παστέλ, κολάζ, σχέδια και γκουάς του Πικάσο, 22 του Ματίς, 12 του Γκογκέν, οκτώ του Σεζάν, οκτώ του Μονέ, και τέσσερις πίνακες του Βαν Γκογκ. Ο Στσούκιν απέκτησε τους πίνακες κατά τη διάρκεια επαγγελματικών του ταξιδιών στο Παρίσι και είχαν κατασχεθεί μετά την επανάσταση του 1917.

Τότε, ο Στάλιν είχε μοιράσει τη συλλογή σε μουσεία ανά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα «έργα της μπουρζουαζίας». Ο Στσούκιν διέφυγε από τη Ρωσία με τρένο και πήγε να ζήσει στο Παρίσι. Είχε στενή σχέση με τον Ανρί Ματίς, ο οποίος ανέλαβε τη διακόσμηση της έπαυλης του πρώτου στη Μόσχα, το 1911. Παραγγελίες του, τα έργα «Ο Χορός» και «Μουσική», που θα αποτελέσουν βασικό άξονα της έκθεσης στη γαλλική πρωτεύουσα.

image_484a.flvcrop.768.5000
Πρόγευμα στη χλόη, του Κλοντ Μονέ (1866)

Είναι δύσκολο να περιγραφεί η ιστορική σημασία τούτης της έκθεσης και εξίσου δύσκολο να αγνοήσει κανείς την οικονομική αξία της, που αγγίζει ποσά δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εργα τέτοιας καλλιτεχνικής αξίας δεν βρίσκονται πλέον στην αγορά – και όταν εντοπιστούν, το αντίτιμό τους είναι εντυπωσιακό. Ενδεικτικά, ένας πίνακας του Γκογκέν πωλήθηκε πέρυσι για 300 εκατομμύρια δολάρια!

-1x-1 (2)
Μάρντι Γκρα, του Πολ Σεζάν (1888-1890)

Σχεδόν όλα τα έργα της συλλογής του Στσούκιν είναι φιλοτεχνημένα από γάλλους καλλιτέχνες. Υπάρχει, λοιπόν, ένας ιδιαίτερος συμβολισμός, καθώς 100 χρόνια ακριβώς αφότου ο ρώσος συλλέκτης κλείδωσε το σπίτι του και έφυγε από τη Μόσχα, τα έργα επιστρέφουν στη «γενέτειρά» τους, έστω και για ένα διάστημα λίγων ημερών.

Στην εντυπωσιακή γκαλερί του Ιδρύματος η έκθεση θα βρίσκεται από τις 20 Οκτωβρίου 2016 ως τις 20 Ιανουαρίου 2017. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της γκαλερί LVMH και των ρωσικών Αρχών πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια. Τον περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα στο Ινστιτούτο και τα Μουσεία Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και Πούσκιν στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...