388
Ο Μικρός Λωτός κοιμάται στο κελί του, σε καρέ του 2014 – μπορεί να ονειρεύεται άλλους γορίλες, μάλλον όμως θα πεθάνει μόνος και φυλακισμένος στο εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ | Taylor Weidman/Getty Images

Θηλυκός γορίλας 30 χρόνια έγκλειστος σε εμπορικό κέντρο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 17:07
Ο Μικρός Λωτός κοιμάται στο κελί του, σε καρέ του 2014 – μπορεί να ονειρεύεται άλλους γορίλες, μάλλον όμως θα πεθάνει μόνος και φυλακισμένος στο εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ
|Taylor Weidman/Getty Images

Θηλυκός γορίλας 30 χρόνια έγκλειστος σε εμπορικό κέντρο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 17:07

Ο πιο μοναχικός γορίλας επί Γης είναι ένας θηλυκός ονόματι Μπούα Νόι, που στα ταϊλανδέζικα σημαίνει Μικρός Λωτός. Και επειδή είναι μικρός ο λωτός, δηλαδή, μπορούν να τον κάνουν εύκολα μια χαψιά οι άνθρωποι –οι κατά τα λοιπά καλοί και φιλόξενοι λωτοφάγοι– και να ξεχάσουν τι εστί σκλαβιά. Ωστόσο, ο γορίλας είναι από τους λωτούς που δεν την ξεχνούν.

Η ιστορία μας ξεκίνησε με λίγο Ομηρο, αλλά δεν είναι παραμύθι. Αφορά την οδύσσεια αιχμαλωσίας του ζώου αυτού, 33 ετών, που σίγουρα νιώθει το βάρος του γήρατος, αφού το είδος του ζει καμιά σαρανταριά χρόνια πάνω-κάτω – μπορεί κιόλας να διαισθάνεται ότι το τέλος του πλησιάζει, ποιος ξέρει τι ψυχανεμίζονται οι γορίλες…

Η Corriere della Sera είναι ένα από τα δεκάδες διεθνή μέσα που έστρεψαν λίγο τους προβολείς τους στο κελί της Μπούα Νόι. Εγραψε μια εισαγωγή εμπνευσμένη από τον μάλλον επαναστατικό «Γορίλα» του Ζορζ Μπρασένς, τον οποίο είχε αποδώσει και στα ιταλικά ο γενοβέζος βάρδος Φαμπρίτσο ΝτεΑντρέ.

Η Μπούα Νόι είναι, φυσικά, μελαγχολική. Αν καταλάβαινε γαλλικά και ιταλικά, θα χαμογελούσε με το πικάντικο και αντιεξουσιαστικό τραγούδι μιας αλησμόνητης εποχής. Μπορεί όμως να έκλαιγε, αν καταλάβαινε ελληνικά και άκουγε, ας πούμε, Ακη Πάνου – για τα «βαριόμοιρα» που «τα κλείνουν σε Γεντί Κουλέ».

Η δική της φυλακή βρίσκεται στην ταράτσα ενός εμπορικού κέντρου στην Μπανγκόκ, εκεί ψηλά όπου λειτουργεί ο ιδιωτικός «ζωολογικός κήπος» Pata. Το κελί της είναι τσιμεντένιο, καγκελωτό, και παραέξω υπάρχει και υαλοπίνακας. Μέσα στο κελί ζει μόνη και έχει να δει λιακάδα και φεγγαρόφωτο 30 χρόνια, από το 1992 που την έφεραν, γοριλάκι τότε, από έναν γερμανικό ζωολογικό κήπο. Σαν να λέμε, ο Μικρός Λωτός είναι κανονικός κατάδικος.

Κατά καιρούς έχουν κινητοποιηθεί ακόμη και αστέρες του Χόλιγουντ, όπως για παράδειγμα η Σερ, για να απελευθερωθεί η Μπούα Νόι, οι εκκλήσεις τους όμως απέτυχαν. Η ιδιοκτησία του ζώου ανήκει σε μια οικογένεια που δεν πτοείται καν από τον νέο ταϊλανδέζικο νόμο περί δικαιωμάτων των ζώων. Μάλιστα, επικήρυξε με 2.500 ευρώ κάποιους που τόλμησαν να γράψουν σχετικά συνθήματα στους τοίχους του εμπορικού κέντρου.

Η οικογένεια έχει απορρίψει ακόμη και πρόταση αγοράς του ζώου, ύψους 800.000 ευρώ, την οποία είχε κάνει το κράτος. Δεν θέλει καν να ακούει για μεταφορά της Μπούα Νόι σε δημόσιο πάρκο άγριας ζωής, διατείνεται, δε, ότι το ζώο περνάει καλά στο κελί του. Τέλος, στοχοποιεί τους «ξένους τουρίστες» για την όλη δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...