546
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, άνοιξε τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο | InTime News

Θετική εισήγηση από Λεβέντη για τον εκλογικό νόμο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2016, 15:39
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, άνοιξε τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο
|InTime News

Θετική εισήγηση από Λεβέντη για τον εκλογικό νόμο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2016, 15:39

Σε συνέχεια της τοποθέτησης του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, την Τετάρτη, για τη θέση του κόμματός του ως προς τον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κ. Λεβέντης επισήμανε πως: «Εμείς ψηφίζουμε τον εκλογικό νόμο, γιατί είναι σύμφωνος με τα πιστεύω μας».

Σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, «η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε πλήρη απλή αναλογική, με 0 μπόνους, καθόλου επικρατείας, και να παραμείνει 3% για είσοδο στη Βουλή», ενώ έκανε λόγο και για βολιδοσκόπηση από την πλευρά του Μαξίμου προς τον ίδιο για να διερευνηθούν οι προθέσεις του.

Είπε συγκεκριμένα: «Μιλήσαμε γιατί μας πήρανε εκ μέρους της κυβέρνησης για να μας βολιδοσκοπήσουν ανώτατα κομματικά στελέχη, τα οποία έχουν πάρει βέβαια και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Εφόσον είναι πλήρης η απλή αναλογική, εφόσον καταργείται τελείως το μπόνους, παραμένει το 3% λόγω μουσουλμάνων. Προσέθεσα εγώ τον όρο να μην κοπούν οι περιφέρειες, να μην κοπεί η περιφέρεια της Β’ Αθηνών στα τρία».

Η μόνη εκκρεμότητα μεταξύ Ενωσης Κεντρώων και ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπάσιμο των περιφερειών. «Εμείς τον ψηφίζουμε τον νόμο, εννοείται, γιατί δεν μπορούμε να μην ψηφίσουμε έναν νόμο που είναι σύμφωνος με τα πιστεύω μας», τόνισε ο κ. Λεβέντης

Για να συμπληρώσει: «Διαφωνώ με το σπάσιμο γιατί το επιχείρημα είναι να παταχθεί  η διαφθορά. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε πλήρη απλή αναλογική, με 0 μπόνους. Εχει καταλήξει να μην βάλει καθόλου επικρατείας, κατάργηση του ψηφοδελτίου επικρατείας, 3% πρέπει να παραμείνει λόγω μουσουλμάνων, δεν μπορεί να πάει 2%, ο Καμμένος και ο Θεοδωράκης ζητάνε αυτό το 2%, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει. Θα κινδυνεύει μετά να δημιουργηθεί κόμμα μουσουλμάνων και αυτό δεν το θέλει κανείς».

Ο κ. Λεβέντης κατέληξε: «Αρα η μόνη εκκρεμότητα που έμεινε μεταξύ Ενωσης Κεντρώων και ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπάσιμο των περιφερειών. Εμείς τον ψηφίζουμε, εννοείται, γιατί δεν μπορούμε να μην ψηφίσουμε έναν νόμο που είναι σύμφωνος με τα πιστεύω μας».

Αντίδραση από τους «53+»

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό αλλά και σε οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου πέραν της απλής αναλογικής δηλώνουν οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή της, η τάση των 53 σημειώνει πως τυχόν συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες θα προσδώσει στον πολιτειακό άρχοντα αυξημένες αρμοδιότητες, οδηγώντας σε άμεση εμπλοκή του στην άσκηση της εξουσίας και σε υποβάθμιση της Βουλής.

Το μοντέλο απευθείας εκλογής του ΠτΔ έχει συζητηθεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και φέρεται να έχει την κατ’ αρχήν στήριξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η τάση υποστηρίζει πως το μοναδικό πρόβλημα που σήμερα συνδέεται με το Σύνταγμα και απαιτεί αναθεώρηση είναι το πλαίσιο για την ποινική ευθύνη υπουργών. «Ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί», αναφέρουν.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που επίσης βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης, οι 53 προκρίνουν μόνο τη λύση της απλής αναλογικής και απορρίπτουν κάθε άλλη πρόταση για μικρή τροποποίηση του σημερινού συστήματος, που βασίζεται στο μπόνους των 50 εδρών. «Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κατά παράδοση της Αριστεράς, είναι η απλή αναλογική. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν – προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ.» αναφέρουν οι 53.

Κάθε Πέμπτη έχουμε το ρεπερτόριο των 53, σχολίασε στο ΣΚΑΪ ο Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...