928
Το Μνημείο των ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Ελευθερίας (Φωτ. αρχείου) | InTime / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 11:29
Το Μνημείο των ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Ελευθερίας (Φωτ. αρχείου)
|InTime / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 11:29

Τη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας τιμούν την Κυριακή φορείς και πολίτες της πόλης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Οπως προβλέπει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ το βράδυ η Κρατικής Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πώς ορίστηκε η μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, το στρατόπεδο εξόντωσης του Αουσβιτς-Μπίρκεναου απελευθερώθηκε από τα στρατεύματα της πρώην ΕΣΣΔ.

Τον Οκτώβριο του 2002, οι υπουργοί Παιδείας των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκριναν ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται μια μέρα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, η οποία θα τηρείται σε όλα τα σχολεία των χωρών τους. Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεσμεύτηκαν να τηρούν τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε στο τέλος ενός συνεδρίου για τον Αντισημιτισμό, τον Απρίλιο του 2004 στο Βερολίνο.

Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», τιμώντας τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που έπεσαν, μαζί με εκατομμύρια άλλους ομοθρήσκους τους, θύματα του ναζιστικού ρατσισμού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Νοέμβριο του 2005, κατά τη διάρκεια της εξηκοστής γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων, τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν να ορίσουν την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης προς τιμή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και προέτρεψαν τις χώρες – μέλη του οργανισμού να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μεταφέρουν τη μνήμη αυτής της τραγωδίας στις επερχόμενες γενεές.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Πρωινή Τελετή

Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ελευθερίας, στη συμβολή των οδών Λ. Νίκης και Ελ. Βενιζέλου)

11.30: Προσέλευση

11.45: Επιμνημόσυνη Δέηση (Ασκαβά)

Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης – Ψαλμοί του Δαυίδ

12.00: Σύντομοι Χαιρετισμοί από τους:

Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας- Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη

Πρέσβη του Ισραήλ κ. Noam Katz

Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ

Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα

Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή Πατουλίδου

12.30: Κεντρική Ομιλία

Από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

12.45: Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.:

Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης

Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Εκπροσώπους αρχηγών αναγνωρισμένων κατά τον κανονισμό της Βουλής Πολιτικών Κομμάτων

Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

Γενικούς Προξένους

Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος

Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού

Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης

Εκπρόσωπο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος

Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής και Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Λιμενάρχη Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης

Eκπροσώπους Αρχών, Φορέων και Νομικών Προσώπων

13.30 Λήξη της Πρωινής Τελετής της Ημέρας των Εκδηλώσεων

Βραδινή Εκδήλωση

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής)

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τιμούν την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με μια συναυλία της Κ.Ο.Θ. υπό τη διεύθυνση της κ. Ζωής Τσόκανου.

Ωρα 18:30: Πέρας προσέλευσης

Ομιλία του Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Columbia κ. Mark Mazower με τίτλο: «80 χρόνια μετά: Ενθυμούμενοι την Θεσσαλονίκη το 1943». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με προβολή υπέρτιτλων στα ελληνικά.

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Yoav Talmi

Φλάουτο: Στάθης Καραπάνος

Υψίφωνος: Μαριάντζελα Χατζησταματίου

Αρπα: Κατερίνα Γίμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τζβι Αβνί (1927): Prayer («Tefillah») για έγχορδα

Λέοναρντ Μπερστάιν (1918-1990): Nocturne («Halil») για ορχήστρα δωματίου και σόλο φλάουτο

«Almas tyernas y puras», τραγούδι για τα θύματα του Ολοκαυτώματος σε στίχους αγνώστου και μουσική από την άρια «Ombra mai fu» της όπερας Ξέρξη του Γκέοργκ Φ. Χέντελ (1685-1759).

Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Συμφωνία αρ.3 σε φα μείζονα, έργο 90

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις λόγω των εκδηλώσεων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα τεθούν σε ισχύ την Κυριακή, από τις 9 το πρωί, σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, λόγω των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, θα υπάρξουν και μικρής διάρκειας αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Στο χώρο του Μνημείου Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί τελετή κατάθεσης στεφάνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές-εκτροπές) της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

  • στη Λεωφόρο Νίκης στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ίωνος Δραγούμη και Ελ.Βενιζέλου
  • στην οδό Κουντουριώτου στο τμήμα της μεταξύ των οδών 26ης Οκτωβρίου (κόμβος Δικαστηρίων) και Ίωνος Δραγούμη
  • στην οδό Ίωνος Δραγούμη στο τμήμα μεταξύ της οδού Τσιμισκή και Λεωφόρου Νίκης
  • στην οδό Ελ.Βενιζέλου στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφόρου Νίκης και της οδού Τσιμισκή
  • στην οδό Σαλαμίνος καθ’ όλο το μήκος αυτής και στην οδό Μητροπόλεως στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ι.Δραγούμη και Ελ.Βενιζέλου.

Επίσης, από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, της Κυριακής δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στους δρόμους:

  • στην οδό Κουντουριώτου στο τμήμα της μεταξύ των οδών 26ης Οκτωβρίου (κόμβος Δικαστηρίων) και Ι.Δραγούμη
  • στην οδό Ι. Δραγούμη στο τμήμα της μεταξύ της οδού Τσιμισκή και Λεωφόρου Νίκης, στην οδό Ελ.Βενιζέλου στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφόρου Νίκης και της οδού Τσιμισκή
  • στην οδό Μητροπόλεως στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ι.Δραγούμη και Ελ.Βενιζέλου και στην οδό Αγ.Μηνά καθ’ όλο το μήκος εκατέρωθεν της οδού.

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των οδών Πολυτεχνείου, 26ης Οκτωβρίου, Εγνατία, Τσιμισκή και τους υπόλοιπους δρόμους του κεντρικού τομέα της πόλης.

Φωταγώγηση της Βουλής για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News