300
Πυροτεχνουργοί του ελληνικού στρατού βρίσκονται στο σημείο όπου γίνονται οι χωματουργικές εργασίες στο οικόπεδο της Λέοντος Σοφού | Alkis Koupidis / SOOC

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες οβίδες βρέθηκαν την Παρασκευή στη Λέοντος Σοφού

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 14:52
Πυροτεχνουργοί του ελληνικού στρατού βρίσκονται στο σημείο όπου γίνονται οι χωματουργικές εργασίες στο οικόπεδο της Λέοντος Σοφού
|Alkis Koupidis / SOOC

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες οβίδες βρέθηκαν την Παρασκευή στη Λέοντος Σοφού

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 14:52

Ξεθάβουν συνεχώς οβίδες στο εργοτάξιο της Λέοντος Σοφού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: από την προηγουμένη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι εργασίες, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν εντοπιστεί συνολικά 51 οξειδωμένες οβίδες από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο σημείο όπου εκτελούνται εργασίες ανέγερσης πολυώροφου ξενοδοχείου.

Μόνο τις τελευταίες ώρες οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), εντόπισαν και απομάκρυναν από το σημείο 28 οβίδες, οι περισσότερες σε άθικτα κιβώτια (οι 12 σε τριάδες μέσα στα κιβώτια) και οι υπόλοιπες διάσπαρτες μέσα στα χώματα.

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής, ολοκληρώθηκαν οι χωματουργικές εργασίες και η οδός Λέοντος Σοφού, την οποία είχε κλείσει από το πρωί η Αστυνομία, δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο για το σημείο όπου εντοπίζονται οι οβίδες, στην οδό Λέοντος Σοφού. Και αυτό διότι είναι μια πολύ μικρή τομή στον χρόνο και στην ιστορία της κατοχικής Θεσσαλονίκης, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να την ταυτοποιήσουμε», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Στράτος Δορδανάς.

«Εκεί προφανώς και υπήρχε μια αποθήκη πυρομαχικών, η οποία θα μπορούσε να ήταν του ελληνικού στρατού, που στην συνέχεια το υλικό της απαλλοτριώθηκε από τις γερμανικές αρχές ή θα μπορούσε να είναι μια αποθήκη του γερμανικού στρατού», σημείωσε ο κ. Δορδανάς.

Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο υπήρχε μια τριώροφη πολυκατοικία που είχε ανεγερθεί το 1954 και κατεδαφίστηκε το 2004, σύμφωνα με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής. Στο σημείο βρίσκονται συνεχώς πυροτεχνουργοί του ελληνικού στρατού και με ανιχνευτές μετάλλων ερευνούν εκεί όπου γίνονται οι χωματουργικές εργασίες από τον εκσκαφέα.

Ο ιδιοκτήτης και χειριστής των μηχανημάτων Αγγελος Φραντζίδης φοράει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προστασία του καθώς πλέον σε καθημερινή βάση εντοπίζονται οβίδες και ο ίδιος, όπως έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανησυχεί ιδιαίτερα μην συμβεί κάποια έκρηξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News