603
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την παρουσίαση-εξειδίκευση των μέτρων για στήριξη του κλάδου | ΙΝΤΙΜΕNEWS

Θεοχάρης: Χωρίς τεστ και καραντίνα οι τουρίστες από το εξωτερικό

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2020, 19:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2020, 23:10
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την παρουσίαση-εξειδίκευση των μέτρων για στήριξη του κλάδου
|ΙΝΤΙΜΕNEWS

Θεοχάρης: Χωρίς τεστ και καραντίνα οι τουρίστες από το εξωτερικό

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2020, 19:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2020, 23:10

Η σημασία του τουρισμού είναι δεδομένη τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, το απόγευμα της Τετάρτης κατά την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται μέσα από τέσσερις αριθμούς: Τα έσοδα ύψους 19 δισ. ευρώ το 2019, τα 33 εκατ. επισκεπτών, τους 360.000 άμεσα εργαζόμενους στον κλάδο και την αύξηση 36% τους δύο πρώτους μήνες του 2020.

Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού (Restart Tourism), ένα συνεκτικό σχέδιο επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας, με ασφάλεια των εργαζομένων, σεβασμό στους επισκέπτες, στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Το χρονοδιάγραμμα:

  • Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting
  • Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία
  • Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα καταλύματα

Εξωτερικός τουρισμός

Στις 15 Ιουνίου θα υπάρχουν πτήσεις από το Ελ. Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη η «απελεύθερωση» των επισκεπτών για όλα τα αεροδρόμια από 1ης Ιουλίου θα γίνει από όλες τις χώρες με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με επιδημιολογικά κριτήρια.

Ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε θα απελευθερωθεί η είσοδος επισκεπτών από περίπου 20 χώρες. Θα αφορά επισκέπτες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ θα αξιολογούνται και κριτήρια όπως:  Οδική πρόσβαση, Μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, Ομογενειακές κοινότητες. Ενα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, από το οποίο θα εξαιρεθούν μόνο χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.

Όπως είπε o υπουργός, θα καθοριστεί η λίστα των χωρών και εξήγησε ότι «απελευθέρωση» σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα, αλλά θα υπάρχει δικαίωμα για δειγματοληπτικά τεστ.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας των προορισμών με εξασφάλιση ελέγχων και συνεργαζόμενους γιατρούς, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης των κρουσμάτων με γιατρό καταλύματος, χώρους καραντίνας και μεταφορά σε δομή υγείας.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- την επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, τη μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, το νέο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο, την ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, τη μείωση προκαταβολής φόρου, τη μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο.

ΣΕΤΕ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος σε συνέχεια της ανακοίνωσης του σχεδίου της κυβέρνησης για την οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό.

Υπάρχουν, όπως σημειώνει ο κ. Ρέτσος, ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό. Στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν.

«Ο ΣΕΤΕ, από την αρχή της κρίσης, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας με ρεαλισμό και αξιοπιστία την άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο επόμενο διάστημα, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Ο τουρισμός, ιδίως μετά το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου 2020, καλείται και αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Να αποδείξει την αξία και τη δύναμή του για την οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...